dziewczyny, zarówno te starsze jak i najmłodsza (wielka fanka zdrowej żywności) wprost je uwielbiają. Polecam bardzo gorąco, może zasmakują również i Wam. Mają cudowny aromat i meeega smak. :-)Z przepisu wychodzą 2 pełne blaszki z piekarnika. Zamknięte szczelnie w puszce mogą być dłuższy czas, tylko czy się uchowają...:-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub pszennej trochę mniej
Smaczne Zdrowekocham w kuchni azjatyckiej? Dowolność! Nie ma tu twardych reguł, którymi trzeba się kierować. Dzisiejsza potrawa jest tego przykładem. Znalazłam w sieci kilka przepisów, wybrałam z nich to, co wg mnie najlepsze. Lubisz imbir? Dodaj go więcej! Nie lubisz ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo
Tajskie smakiśmietanki 30% 1 pierś kurczaka dwa ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz i gałka muszkatołowa oliwa do smażenia garść płatków migdałowych Przygotowanie 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, smażymy mieszając do miękkości około 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w kostkę i smażymy na tej samej patelni
zjem to blog kulinarnywstępie ilością składników i czynności do wykonania. Dziś na tapecie mamy placki z cukinii. Na słodko czy na słono? Jak wolicie? Obie wersje pyszne, a u nas przepis na wersje słoną. Nasz kabaczek dość spory i jasnozielony, po starciu prawie biały, więc dodatek kurkumy sprawił, że masa stała się idealnie żółta... No ale dość gadania, przejdźmy do rzeczy
Symfonia Smakówrozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Przepis
Ala piecze i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką przekąskę czyli parówki w cieście francuskim. W formie takich małych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy, kolację lub przekąskę. Posmakują dzieciom jak i dorosłym Post Parówki w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeLubię pierogi, ale przeważnie robię je na wytrawnie. Polecam mój przepis na Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą. W ostatnim czasie jednak chodziły mi pierogi na słodko, a pomysł na te pierogi snuł mi się po głowie parę razy. Aż wreszcie przeszłam od pomysłu do czynu i przygotowałam Jesienne pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami. Farsz jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępisałam, że u nas w tym roku jest zatrzęsienie rydzów. Przy okazji przepisu na rydze w pomidorach pokazałam, że można je podać w innej postaci niż smażone w panierce rydze. Bardzo lubię rydze smażone, ale wszystko może się kiedyż znudzić! Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBył chleb z musztardą,a teraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware.. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 4 szklanki obranej, oczyszczonej i startej na drobnych oczkach dyni 100 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu jedna marchewka, starta na drobnych oczkach litr tłustego mleka 3 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Przygotowanie: Dynię i marchewkę gotowałam do miękkości na mleku (około 15-20 minut). Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną
Kulinarny PamiętnikPrzepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana
Gorący kąsekjesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki
Pasja Smakupory jadłam tylko taką wersję ciasta ze słonecznikiem, jednak niedawno znalazłam na innym blogu całkiem inny przepis. Wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Ciasto okazało się tak smaczne, że dopiero gdy upiekłam je po raz trzeci udało mi się je w końcu sfotografować:)) Wcześniej po prostu nie zdążyłam! Do tego ciasta również użyłam oleju o smaku masła, o którym pisałam
Z miłości do słodkościcurry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła do dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię
Mango Papajanawet okruszki ;) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :) Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje. Blacha 22x33cm. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru
Czerwona Porzeczka