przepis - 33114 przepisów (strona:147/2208)

Bigos 237

znak, że nieuchronnie zbliża się Boże Narodzenie ! Tak więc, na razie odchodzę od słodkości, pierniczków i innych ciasteczek i dziś zajmę się bigosem. Wiadomo, że ile gospodyń, tyle przepisów na bigos, w każdym domu, w każdym regionie Polski przygotowuje się go inaczej. Ja podaję dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie. Bigos robię wyłącznie

Kulinarne przygody Gatity
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 193

daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny ! Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi. Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka 201

nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek.  Serdecznie je polecam, żeby na stole było urozmaicenie i nie gościły na nim tylko

Kulinarne przygody Gatity
Krówkowe wafle 295

Dzisiaj najprostszy przepis na słodkie andruty, czyli wafle przekładane masą, w tym przypadku krówkową.  Choć szczerze powiedziawszy, to nie do końca jest to masa krówkowa, ani też kajmakowa... Jak ją nazwać ? Nie wiem. Po prostu jest to gotowane w zamkniętej puszce skondensowane słodzone mleko. Gotujemy je około 2 godzin, a po przestudzeniu mamy pyszną słodką krówkową masę. Gdyby dodać

Kulinarne przygody Gatity
Chleb francuski pieczony w garnku 190

mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł  pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku, to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 216

daję radę :-).To mój ulubiony pszenny chleb na zakwasie ! I nie tylko mój, bo wielbicieli tego jednego z najpopularniejszych chlebów Jeffreya Hamelmana jest wielu. Przepis pochodzi z jego książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki:Zaczyn30 g aktywnego zakwasu pszennego140 ml wody140 g mąki pszennej chlebowejCiastozaczyn

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura cytrynowa z cynamonem 195

mielonej skórce pomarańczowej. Teraz przyszła pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam, że warto ! Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne fanaberie. Konfitura cytrynowa z cynamonem Składniki:650 g cytryn600 ml wody500 g cukru1 laska wanilii Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa meksykańska do chili con carne 201

wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku. Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen. Przyprawa meksykańska do chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z kardamonem 196

moich podróży po pięknej południowej hiszpańskiej prowincji, Andaluzji, ale również chęć skosztowania pomarańczowej konfitury. Małgosia do przepięknych zdjęć z Sewilli dołączyła także przepis na słoneczną konfiturę, którą czym prędzej zrobiłam i ja ! Serdecznie Wam ją polecam, pierwsza porcja już zjedzona, właśnie kupiłam pomarańcze i będzie robiona kolejna.I jeszcze jedno, broń Boże nie wyrzucajcie

Kulinarne przygody Gatity
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 236

Guciem z Kuchni Gucia. Gucio wybrał dla nas ten prosty żytni chleb, o którym pisze, że "ten chlebek jest efektem poszukiwań oryginalnych smaków chlebów żytnich razowych. Historia tego przepisu sięga 1938 roku i chleb ten był uznawany za numer jeden w Rosji." Wcale mnie to nie dziwi, ten chleb to doskonały typowy razowiec: jest ciężki, mocno razowy i pięknie

Kulinarne przygody Gatity
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 197

termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie to kiełbasa drobiowo-wieprzowa, na którą przepis wypatrzyłam u Bożenki na blogu Smakowe kubki. U Bożenki zobaczycie całą fotorelację z procesu produkcyjnego. Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 255

Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Oczywiście wtedy wszyscy domownicy  niespodziewanie lądują w kuchni :-). Drożdżowe ciasto  to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, doskonały

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 464

kostkę.Masę dzielimy na 2 części i wykładamy na przygotowany papier, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni ( w oryginalnym przepisie podane było 140 stopni, ale ta temperatura była dla mnie za wysoka i beza zaczęła się przypalać) i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu bezę studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach przez

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz szczeciński 215

już nic wspólnego z tym sprzedawanym przed laty ! Ponieważ mój mąż jest wielbicielem paprykarza, spróbowałam odnaleźć smaki sprzed lat... Przeszperałam sieć i u Małej Mi znalazłam przepis. Hmmm, chyba nie do końca udało mi się odwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna.  Paprykarz szczeciński Składniki:1 wędzona makrela (około 250 g)50 g ryżu1

Kulinarne przygody Gatity
Esencja pomarańczowa 173

Ostatnio wzięłam się za przetwarzanie pomarańczy. Przy okazji wpadł mi w oko na blogu Doroty Moje wypieki przepis na ekstrakt pomarańczowy. Robiłam już własną esencję waniliową, nie zawiera ona żadnych chemicznych dodatków, doskonale sprawdza się w  ciastach i deserach, więc czemu nie zrobić także pomarańczowej ? I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam

Kulinarne przygody Gatity