przepis - 33114 przepisów (strona:142/2208)

Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z owocami 195

pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki w syropie)      Nie ma specjalnej filozofii jeśli chodzi o przepis. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy owoce i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni. Konsumujemy jeszcze parujące

sama złodycz
Makaron z sosem serowym 227

prosty obiad.  Dzisiejsza propozycja to właśnie takie danie. Mój ulubiony makaron w delikatnym kremowym sosie serowym z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek słonecznika. Naprawdę warto wypróbować ten przepis bo efekt jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki

Kolizje Smaków
Grzebień ze schabu 144

Tydzień temu na FB pokazywałam etapy przygotowania grzebienia i ze schabu. Dzisiaj podaję cały przepis mając nadzieję że wykorzystacie go na niedzielny obiad, bo schab to nie tylko schabowe ale fajne mięso, z którego można przygotować całkiem niebanalne potrawy. Zapraszam.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pikantna zupa paprykowa 248

pikantna zupa paprykowa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną.  Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki: Zupa gulaszowa (z pieczarkami) Węgierska zupa gulaszowa Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami Gęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy drożdżowe 357

Racuchy drożdżowe to mój smak z dzieciństwa. Nie jadłam ich wieki – dlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad na słodko – wtedy królowały pampuchy (tak je nazywałam, choć tradycyjne pampuchy są chyba na parze?). Pamiętam

Poezja smaku
Sos słodko -kwaśny 175

Prawdę mówiąc na blogu już jest przepis na ten pyszny sos, ale czasem warto przypomnieć i zachęcić do zrobienia.. 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy Develey 1/2 łyżeczki chili 3 ząbki czosnku-wycisnąć maszynką 2 łyżki musztardy stołowej Develey 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka wegety

Moje domowe kucharzenie
Grillowane ziemniaki z topionym serem camembert 156

niby nic specjalnego, ale jeśli dodamy do niego sera camembert topionego, to będzie solo dobrze smakować,  a najlepiej samemu  się o tym przekonać. Zapraszam do przepisu zapoznania i udanego grillowania.  Składniki: 10 młodych małych ziemniaków, cebule czerwone, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży rozmaryn, listki

Moniki Smakołyki
Łosoś pieczony 225

Składniki na dwie porcje. Składniki: 600 g łososia ze skórą 1 cytryna 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki przyprawy do ryb (lub ulubionej mieszanki przypraw) Przepis: Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części. Następnie odkrajamy 4 plasterki cytryny i z pozostałej części wyciskamy sok. Sokiem tym polewamy łososia. Oliwę z oliwek łączymy z ulubionymi przyprawami

Emcia Pichci
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 178

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej

wyzwania kuchenne
,,Barowa,, kapusta -według Babci Ani 193

Podawana we wszystkich barach dworcowych. Niby takie nic ale w wersji domowej po prostu pycha. Nie wiem jak to było robione w wersji żywienia zbiorowego ale przepis Babci używam do dziś. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Targi Natura Food 2014 w Łodzi 121

pokazach kulinarnych, warsztatach i prelekcjach - spotkacie między innymi Grzegorza Łapanowskiego i Reni Jusis. Wszystkie informacje o targach znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej www.naturafood.pl. Do zobaczenia! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Szarlotka bez mąki i jajek! Błyskawiczna i pyszna! 611

trudne, bo zajmuje dużo czasu, bo nigdy im nie wychodzą itd... Myślę, że przede wszystkim trzeba chcieć, nie szukać wymówek, a szukać korzyści, szukać łatwych i prostych przepisów, które zawsze wychodzą. To ciasto jest właśnie takie, zawsze się udaje jest banalnie proste, przygotowanie zajmuje 10 minut.  To co pieczemy dziś? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 0,5 szklanki płatków owsianych

SMYKWKUCHNI
Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 211

kumin 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy

Mango Papaja
Bułki pełnoziarniste 144

pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych! Ciasto zagniata się szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony Filozofia Smaku. Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko

Czerwona Porzeczka
Domowe bagietki 135

Bardzo lubię bagietki dlatego tym razem postanowiłam zrobić swoje domowe. Wyszły bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie bagietki pasują do wszystkiego. Z podanego przepisu wychodzą 4 dosyć spore bagietki. Post Domowe bagietki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania