przepis - 33114 przepisów (strona:142/2208)

Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 217

Jestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na   hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Cezar 423

Wraz z pojawieniem się słońca za oknami mamy coraz większą ochotę na odchudzone dania i sałatki. Dziś sałatka Cezar, wprawdzie oryginalny przepis nie zawiera pomarańczy, ale starsze dziecko się uparło... i u nas jest z pomarańczą :-). Sałatka Cezar Składniki: 1/2 sałaty lodowej lub rzymskiej 1 podwójna piers z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 4-5 kromek pieczywa tostowego 1 pomarańcza

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto sezamowe z otrębami 404

Bardzo proste ciasto, pieczone bez mąki. Po prostu trzeba wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej  sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji

Kulinarne przygody Gatity
Domowa wędzona kiełbasa chłopska 307

Przepis na kiełbasę pochodzi z forum Wędliny Domowe, które jest bezgraniczną skarbnicą wiedzy na temat produkcji własnych wędlin. Tym razem wędziliśmy w zaprzyjaźnionej wędzarni :-) Eksperyment wspólnego wędzenia się udał, będziemy to powtarzać !Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.  domowa polędwicę wędzoną, wędzoną domową pasztetową,domową podsuszaną kiełbasę żywiecką  polędwicę wileńską

Kulinarne przygody Gatity
Chrupkie sezamowe pieczywo razowe 208

Jest to wariacja przepisu na razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste. Postanowiłam poeksperymentować i dodać jeszcze płatki owsiane, dodać więcej sezamu i posypać nim obficie chlebek przed upieczeniem. Zdecydowanie jestem zadowolona z efektu, mój Ślubny też :-) Chrupkie sezamowe pieczywo razowe Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrębów żytnich3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego

Kulinarne przygody Gatity
Domowa polędwica wędzona 195

kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez

Kulinarne przygody Gatity
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 218

Zaczął się sezon na rabarbar ! Pora więc wypróbować nowy przepis na ciacho znaleziony na blogu Pozytywne żywienie. Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania. Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki:  4 jajka 1/2 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z kurczakiem i warzywami 374

Dzisiejszy przepis to klasyczne danie... na winie :-), czyli wrzucamy na patelnię, to co nam się nawinie pod rękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z rabarbarem 185

znowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka  mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik litewski 190

Chłodnik to ukochana zupa mojego Ślubnego. Od momentu kiedy w sklepach pojawia się botwinka jest ona częstym gościem na naszym letnim stole. Przepis podała mi moja teściowa, w wersji luksusowej botwinkę przygotowujemy na  wywarze z cielęciny, którą potem kroimy i dodajemy do zupy. Chłodnik litewski Składniki: 1 pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi z sezamem 214

Aniado wrzuciła ostatnio na swojego bloga Lepszy smak bardzo prosty i pyszny przepis na szparagi. Z tym, że ja szparagi robię na parowniku. Polecam ! Szparagi z sezamem Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów2 łyżki ziaren sezamu2 łyżki masłasok z cytrynysól, pieprz Wykonanie:Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Parujemy na parowniku około 15 minut.W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni

Kulinarne przygody Gatity
Małże w białym winie 224

owoce morza z dwóch powodów: ich wspaniałego smaku i szybkości i łatwości z jaką się je przygotowuje.  Oto najprostszy sposób na małże, wypatrzony na hiszpańskiej stronie z przepisami. Jakże proste i jakie pyszne ! A na dodatek małże były świeżutkie, otworzyły się co do jednej :-) Małże w białym winie Składniki: 1 kilogram świeżych małży 1 szklanka białego wytrawnego wina

Kulinarne przygody Gatity
Nominacja do Liebster Award 136

Gdybyś wylądowała/ wylądował na bezludnej wyspie to co byś ze sobą wzięła/ wziął - 3 rzeczy? Męża ;-) 7. Skąd czerpiesz inspiracje? Głównie z blogów kulinarnych 8. Pierwszy Twój przepis na obiad to ...? Schabowy 9. Od jak dawna interesujesz sie gotowaniem/ pieczeniem? Baaaardzo długo... :-) 10. Kto namówił Ciebie na pierwsze danie/ ciasto? Nie pamiętam... 11. Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe placuszki z truskawkami 408

Przepis na te proste i przepyszne placuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku. Są w sam raz na słodki podwieczorek lub  śniadanie. Możemy je przygotować dosłownie w  w kilka chwil. Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 1 1/3  szklanki maki pszennej2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Dżem: rabarbar, truskawka 202

Dżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-) Dżem: rabarbar, truskawka Składniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru 80 dag cukru Wykonanie:Rabarbar kroimy

Kulinarne przygody Gatity