przepis - 33114 przepisów (strona:150/2208)

Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami 222

podłużny bochenek. Koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką, oprószamy ją mąką i układamy na niej bochenek złączeniami do góry. Odstawiamy w ciepłe miejsce, według oryginalnego przepisu, na  3 godziny. Mój chleb wyrastał ponad 6 godzin i mogłabym go zostawić na dłużej, gdyby nie to, że zastała mnie północ :-). Mimo aktywnego

Kulinarne przygody Gatity
Schiacciata, toskański chlebek 199

Wielkanocnej przerwie wracamy z  cyklem Wypiekanie na śniadanie. Tym razem Małgosia wynalazła dla nas przepis w książce pod tytułem " Księga smaków Toskanii" Lori de Mori. Schiacciata to płaski chlebek toskański, zazwyczaj podawany na ciepło. Od siebie dodałam odrobinę rozmarynu, który troszkę wcześniej wymieszałam z oliwą przeznaczoną do smarowania chlebka. Najlepszy

Kulinarne przygody Gatity
Schab w majeranku nadziewany śliwką 224

rozpalenie grilla, to polecam odpalić piekarnik i upiec soczysty schab :-). Będzie doskonały na ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab:  schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab ze słoika, schab karkowy z pończochy i schab pieczony w przyprawach. Schab w majeranku nadziewany śliwką Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone szparagi 208

szparagi  równie dobrze smakują na zimno, dodane na przykład o sałatki.  Szkoda tylko, że sezon szparagowy jest krótki. A jeśli szukacie innych szparagowych inspiracji poniżej znajdziecie garść przepisów:  frittata: szparagi, papryka,  szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem,  sałatka: szparagi szpinak i mozzarella,  ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. tagliatelle ze szparagami

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z białymi szparagami 218

razem na blogu pojawi się przepis na danie z białymi szparagami. Muszę powiedzieć, że goszczą one rzadziej na naszym stole, niż zielone.Zielone zdecydowanie bardziej nam przypadły do gustu, ach ten piękny kolor, a poza tym nie trzeba ich obierać :-). Ale białe też są pyszne, więc, żeby nie czuły się pokrzywdzone wilgotne i aromatyczne risotto postanowiłam ugotować właśnie z nimi. Ilość

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z zielonymi szparagami 231

Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni.  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto250

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z sosem szparagowym 229

razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy  10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al  dente, według przepisu producenta.Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem

Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 313

Dziś na blogu obiecany  przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita śmietana jest wymieszana z galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szparagami i pomidorami 226

kolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.  Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów !  Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 275

Gimenez Castro. Warsztaty odbyły się restauracji Boathouse w Warszawie. Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim  Podczas warsztatów zostało nam przedstawione nowe oblicze wołowiny QMP przygotowane według wyśmienitych przepisów  z całego świata. Został nam również rozszyfrowany skrót QMP, co oznacza Quality Meat Program, czyli system certyfikacji mięsa wołowego  stworzony aby wspierać produkcję dobrego mięsa  wołowego. Wołowina

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonych buraków z fetą 251

Pisałam już poprzednio przy okazji przepisu na  chłodnik z pieczonych buraków, że stałam się wielbicielką pieczonych buraków. Pieczone buraki możemy też wykorzystać do zrobienia pure. Dzisiejszy pomysł na sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest doskonała

Kulinarne przygody Gatity
Sos chimichurri 195

Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim. teraz postanowiłam je przygotować w  domu , jako dodatek do fajitas z wołowiną.Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sos chimichurri Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno 270

Dziś padło na jagody. Oto niezbyt słodki jogurtowy sernik jagodowy na zimno. Inspiracja  Moje wypieki.Jeśli przygotujesz ten jagodowy sernik, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godziny Składniki Masa

Kulinarne przygody Gatity
Szafranowy pilaw z kurczaka 303

piękny, typowo letni i słoneczny. A po drugie bo danie jest lekkie  z  orzeźwiającą nutką cytryny.Jeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Makaron rigatoni z pesto z Mangolda 196

starty parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie:Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Gdy jest gotowy, odcedzamy go zostawiając kilka łyżek wody z gotowania. W misce mieszamy gorący makaron z pesto i 2-3 łyżkami wody z gotowania

Kulinarne przygody Gatity