przepis - 33114 przepisów (strona:141/2208)

Targi Natura Food 2014 w Łodzi 145

pokazach kulinarnych, warsztatach i prelekcjach - spotkacie między innymi Grzegorza Łapanowskiego i Reni Jusis. Wszystkie informacje o targach znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej www.naturafood.pl. Do zobaczenia! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Szarlotka bez mąki i jajek! Błyskawiczna i pyszna! 639

trudne, bo zajmuje dużo czasu, bo nigdy im nie wychodzą itd... Myślę, że przede wszystkim trzeba chcieć, nie szukać wymówek, a szukać korzyści, szukać łatwych i prostych przepisów, które zawsze wychodzą. To ciasto jest właśnie takie, zawsze się udaje jest banalnie proste, przygotowanie zajmuje 10 minut.  To co pieczemy dziś? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 0,5 szklanki płatków owsianych

SMYKWKUCHNI
Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 241

kumin 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy

Mango Papaja
Bułki pełnoziarniste 165

pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych! Ciasto zagniata się szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony Filozofia Smaku. Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko

Czerwona Porzeczka
Domowe bagietki 159

Bardzo lubię bagietki dlatego tym razem postanowiłam zrobić swoje domowe. Wyszły bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie bagietki pasują do wszystkiego. Z podanego przepisu wychodzą 4 dosyć spore bagietki. Post Domowe bagietki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sernik czarno-biały z Nutellą 197

Sernik podpatrzony na stronie „Moje wypieki”. Uwielbiam Nutellę, więc połączenie wydało mi się interesujące. Zmieniłam nieco przepis, wykorzystałam tak naprawdę samą koncepcje dodania kremu orzechowego. Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny, kremowy, o intensywnym orzechowym smaku.  Sernik czarno-biały z Nutellą Składniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli

Mania Gotowania
Amerykańskie Ciastka Czekoladowo Orzechowe 267

końcu znalazłam przepis na pyszne, duże, czekoladowo-orzechowe, z wierzchu chrupiące, w środku się ciągnące amerykańskie ciasteczka. Pamiętam jak dziś mój przyjazd na Zieloną Wyspę i moje odkrycie jakim były ‚duże’ ciasteczka. Były tak pyszne.  Miłość od pierwszego ugryzienia. Jedynie czego się obawiałam, że to moje nimi zauroczenie, spowoduje, że będę tak samo duża jak one. Wyszły genialne. Jak już

Made By Mom And Son
Chleb razowy na zakwasie 192

Przepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto buraczkowe 178

Lubię  nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi...  Przepis znalazłam na blogu  Kuchnia w zieleni  i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w buraczkowej pierzynce 212

Wiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z jajek 259

powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile. Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na  coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo

Kulinarne przygody Gatity
Domowy majonez w ... słoiku 230

Wypatrzyłam ten przepis na cincinie. W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z ziarnami 183

Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam,  do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej

Kulinarne przygody Gatity
Kaczucha, czyli garnek rzymski 191

glazurowanym dołem. Teraz pora na to, aby coś upichcić, na pierwszy ogień chyba pójdzie kurczak w  warzywach. A Wy macie jakieś doświadczenia z garnkiem rzymskim ? Podrzucicie jakieś fajne przepisy

Kulinarne przygody Gatity
Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste 217

Wiosna, więc jesteśmy na diecie :-). Wypatrzyłam ten przepis na lekkie pieczywo na blogu eatyourdream. Upiekłam i polecam, jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku

Kulinarne przygody Gatity