przepis - 33114 przepisów (strona:140/2208)

szybkie samochody, wolni faceci, szybki deser :) 1595

jakimi są. Bo innych nie ma. Czasem nie wystarcza nam, że mamy płaskie plecy, chcemy mieć jeszcze płaski brzuch. A deserki aż kuszą i zachęcają. Co wtedy? Kombinujemy. Dziś przepis na coś, co jest pyszne, ładnie wygląda i po skonsumowaniu nie ma ochoty na branie przykładu z bulimiczek. Szanowne Państwo! Dziś pomysł na wariację na temat panna cotty. Potrzebujemy: owoce

ladykitchen
Jajka w koszulce! Pasta z awokado! 166

awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem "w koszulce". Wszystko co lubię najbardziej. Proste, szybkie, smaczne i pożywne! Pysznie! składniki: - 2 jaja ekologiczne - 1/2 pomidora - 2 łyżki pasty z awokado - przepis poniżej - rukola Pasta z awokado na kanapki: - 1 dojrzałe awokado - 2 łyżki białego sera - 10 pistacji - sól, pieprz, świeża bazylia około 10 listków w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę! Jajka

SMYKWKUCHNI
Muszelki z Sosem Burrito! 276

sosu po burrito, postanowiłam podać go z makaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni. Źródło przepisu: Kwestia Smaku. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu

Blondynka Gotuje
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 205

zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane.  Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane  smakują nawet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak zapiekany z dynią 187

Pierwszy raz jadłam dynię w takim wydaniu i powiem szczerze jeszcze wrócę do tego przepisu :)Składniki:- połowa średniej dyni- 20 dag sera żółtego- 5 średnich ziemniaków- 1 duża pierś z kurczaka- kilka łodyżek rozmarynu- przyprawa do kurczaka- papryka słodka- czosnek granulowany- pieprzsos- 1/2 litra wrzątku- 1 kostka mięsna- 1 łyżka jogurtu naturalnego- 1 łyżka majonezu- kilka kropel tabasco- kilka kropel

Zainspirowana w kuchni
Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z owocami 228

pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki w syropie)      Nie ma specjalnej filozofii jeśli chodzi o przepis. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy owoce i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni. Konsumujemy jeszcze parujące

sama złodycz
Makaron z sosem serowym 261

prosty obiad.  Dzisiejsza propozycja to właśnie takie danie. Mój ulubiony makaron w delikatnym kremowym sosie serowym z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek słonecznika. Naprawdę warto wypróbować ten przepis bo efekt jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki

Kolizje Smaków
Grzebień ze schabu 167

Tydzień temu na FB pokazywałam etapy przygotowania grzebienia i ze schabu. Dzisiaj podaję cały przepis mając nadzieję że wykorzystacie go na niedzielny obiad, bo schab to nie tylko schabowe ale fajne mięso, z którego można przygotować całkiem niebanalne potrawy. Zapraszam.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pikantna zupa paprykowa 269

pikantna zupa paprykowa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną.  Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki: Zupa gulaszowa (z pieczarkami) Węgierska zupa gulaszowa Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami Gęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy drożdżowe 404

Racuchy drożdżowe to mój smak z dzieciństwa. Nie jadłam ich wieki – dlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad na słodko – wtedy królowały pampuchy (tak je nazywałam, choć tradycyjne pampuchy są chyba na parze?). Pamiętam

Poezja smaku
Sos słodko -kwaśny 197

Prawdę mówiąc na blogu już jest przepis na ten pyszny sos, ale czasem warto przypomnieć i zachęcić do zrobienia.. 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy Develey 1/2 łyżeczki chili 3 ząbki czosnku-wycisnąć maszynką 2 łyżki musztardy stołowej Develey 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka wegety

Moje domowe kucharzenie
Grillowane ziemniaki z topionym serem camembert 190

niby nic specjalnego, ale jeśli dodamy do niego sera camembert topionego, to będzie solo dobrze smakować,  a najlepiej samemu  się o tym przekonać. Zapraszam do przepisu zapoznania i udanego grillowania.  Składniki: 10 młodych małych ziemniaków, cebule czerwone, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży rozmaryn, listki

Moniki Smakołyki
Łosoś pieczony 250

Składniki na dwie porcje. Składniki: 600 g łososia ze skórą 1 cytryna 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki przyprawy do ryb (lub ulubionej mieszanki przypraw) Przepis: Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części. Następnie odkrajamy 4 plasterki cytryny i z pozostałej części wyciskamy sok. Sokiem tym polewamy łososia. Oliwę z oliwek łączymy z ulubionymi przyprawami

Emcia Pichci
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 205

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej

wyzwania kuchenne
,,Barowa,, kapusta -według Babci Ani 219

Podawana we wszystkich barach dworcowych. Niby takie nic ale w wersji domowej po prostu pycha. Nie wiem jak to było robione w wersji żywienia zbiorowego ale przepis Babci używam do dziś. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni