przepis - 33114 przepisów (strona:132/2208)

Nalewka z czarnego bzu 155

owoców czarnego bzu z dodatkiem liści wiśni, które dodają fajny posmak... owoce czarnego bzu można zastąpić jeżynami, malinami, aronią lub zrobić mieszaną nalewkę, np. malinowo-jeżynową...Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i wiśniową.  Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu, 1 l wody

Aga w kuchni
Mrożona kawa z bitą śmietaną 198

wiem jak wy, ale ja uwielbiam mrożoną kawę z dużą ilością bitej śmietany... To jest przepis na taką najprostszą kawę mrożoną, ale bardzo smaczną... można do niej dodać kulki lodów waniliowych, albo kostki lodów (ja akurat nie miałam)...    Często robię sobie taką kawę, gdy na dworze grzeje słoneczko ;)Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru

Aga w kuchni
Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 157

Ostatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam

Aga w kuchni
Tagliatelle z sosem serowym i zieloną herbatą 233

Uwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :)Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka

Aga w kuchni
Tort z jagodami 144

Kiedy spróbowałam ten torcik w gościach, wiedziałam że muszę koniecznie zdobyć ten przepis :) Zajęło mi to miesiąc... ale udało się:D Niby zwykły torcik z bitą śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :)Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej,   3 łyżki mąki

Aga w kuchni
Nalewka malinowa 129

wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie domowe naleweczki ;)Składniki: 1 kg  malin, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500g cukru.  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres

Aga w kuchni
Truskawkowiec 172

Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam na stronie Mojeciasto.pl. Na początku bałam się, że ciasto jest trudne w wykonaniu i na pewno nie wyjdzie mi takie ładne... ale udało się :) Biszkopt piecze się tylko 10 minut i jest bardzo puszysty i smaczny. Daję temu ciasto 10/10 punktów za wygląd i za smak. Na pewno jeszcze je przygotuję!Składniki: biszkopt

Aga w kuchni
Skrzydełka słodko- pikantne 147

Ostatnio wspominałam Wam o tych skrzydełkach, a dzisiaj przepis...SKŁADNIKI: 12 skrzydełek, 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka sosu sojowego.  Przygotowanie:      Skrzydełka dokładnie myjemy, wyciągamy pozostałe piórka. Przygotowujemy marynatę z słodko- pikantnego sosu chilli, słodkiej papryki, bazylii, chilli oraz sosu sojowego. Smarujemy marynatą

Aga w kuchni
Nalewka miętowa 1127

całą zimę co pić :) Uwielbiam takie miętowe herbatki :)Składniki: liście z ok. 20 łodyg mięty, 1 litr spirytusu, 1,5 litra wody, 600 g cukru. Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, malinową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu.  Przygotowanie:     Mięta w ogródku już jest dosyć wysoka, więc przyszedł czas na zrobienie nalewki miętowej :) Liście mięty

Aga w kuchni
Konfitura wiśniowa 116

Jest to przepis na najprostszą, najszybszą i najlepszą konfiturę wiśniową...SKŁADNIKI: 1 kg wiśni, 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera, 0,5 kg cukru. Przygotowanie:      Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy, sprawdzając czy drylownica nas nie oszukuje (moja trochę oszukiwała i co którąś wisienkę miałam pestkę:)). Następnie wiśnie zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy

Aga w kuchni
Kotlety w orzechowej panierce 152

panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj.Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie:     Piersi kurczaka myjemy

Aga w kuchni
Dżem z czarnej porzeczki 150

Przepis na ten dżem dostałam od mojego przyszłego teścia:) Dokładne ilości składników ciężko jest mi podać, bo tu jest zasada 1 garść porzeczek- 1 czubata łyżka cukru.Składniki: zasada jest taka: na garść porzeczek - 1 czubata łyżka cukru. Przygotowanie:    Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek

Aga w kuchni
Zapiekanka z mięsem mielonym 309

Przepis na tą pyszną zapiekankę znalazłam w książce "Pyszne zapiekanki". Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta

Aga w kuchni
Nalewka wiśniowa 276

roku można się pomęczyć i trochę pobrudzić :) Niektórzy do nalewki dodają liście wiśnie (ja np. dodaję do nalewki z czarnego bzu), nalewka ma jeszcze bardziej charakterystyczny smak.Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i z czarnego bzu. Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki. Przygotowanie:     Wiśnie

Aga w kuchni
Szkoła Gotowanie 169

ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych rad oraz pojęć. Ponadto w kategorii znajdziemy wiele wspaniałych przepisów na najprostsze dania.Z tą książką gotowanie musi się udać każdemu :) Każdy na pewno wyczaruje coś pysznego

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania