przepis - 33114 przepisów (strona:132/2208)

Konfitura wiśniowa 136

Jest to przepis na najprostszą, najszybszą i najlepszą konfiturę wiśniową...SKŁADNIKI: 1 kg wiśni, 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera, 0,5 kg cukru. Przygotowanie:      Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy, sprawdzając czy drylownica nas nie oszukuje (moja trochę oszukiwała i co którąś wisienkę miałam pestkę:)). Następnie wiśnie zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy

Aga w kuchni
Kotlety w orzechowej panierce 175

panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj.Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie:     Piersi kurczaka myjemy

Aga w kuchni
Dżem z czarnej porzeczki 166

Przepis na ten dżem dostałam od mojego przyszłego teścia:) Dokładne ilości składników ciężko jest mi podać, bo tu jest zasada 1 garść porzeczek- 1 czubata łyżka cukru.Składniki: zasada jest taka: na garść porzeczek - 1 czubata łyżka cukru. Przygotowanie:    Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek

Aga w kuchni
Zapiekanka z mięsem mielonym 327

Przepis na tą pyszną zapiekankę znalazłam w książce "Pyszne zapiekanki". Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta

Aga w kuchni
Nalewka wiśniowa 296

roku można się pomęczyć i trochę pobrudzić :) Niektórzy do nalewki dodają liście wiśnie (ja np. dodaję do nalewki z czarnego bzu), nalewka ma jeszcze bardziej charakterystyczny smak.Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i z czarnego bzu. Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki. Przygotowanie:     Wiśnie

Aga w kuchni
Szkoła Gotowanie 186

ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych rad oraz pojęć. Ponadto w kategorii znajdziemy wiele wspaniałych przepisów na najprostsze dania.Z tą książką gotowanie musi się udać każdemu :) Każdy na pewno wyczaruje coś pysznego

Aga w kuchni
Sakiewki z kurkami 165

Pomysł na pyszny i efektowny obiad, składający się z sakiewek nafaszerowanych kurkami, ryżu w trzech kolorach oraz sałatki z rukolą. Przepis na sałatkę znajdziecie tutaj.  Składniki: 6 plastrów schabu, 150 g kurek, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki bulionu, ryż 3 kolory, pieprz kolorowy, sól morska prowansalska. Przygotowanie:     Schab rozbijamy na cienkie

Aga w kuchni
Drożdżówki serca z chałwą 191

Przepis na te drożdżówki znalazłam na blogu Just My Delicious  Do nadzienia nie dodawałam już cukru, bo chałwa wydała mi się wystarczająco słodka :) Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia pomogą Wam w przygotowaniu idealnych drożdżówek w kształcie serca :)   Składniki: 2,5 szklanki mąki, 15 g drożdży, 1 łyżka cukru waniliowego, 300 ml mleka, 1 jajko, kilka kropel olejku arakowego

Aga w kuchni
Babka z gwiazdką 157

Składniki:   Choć wyszedł mi zakalec to postanowiłam pokazać Wam to ciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :) ciemne ciasto 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka sody, 5 żółtek, 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis, 100 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki

Aga w kuchni
Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka 188

Zimtsterne to najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Choć te prawdziwe ciasteczka składają się tylko ze zmielonych migdałów, to dla mnie lepsze są wymieszane z orzechami laskowymi :)Przypominam też Wam przepis na niemieckie ciasteczka Vanillekipferl   Składniki: 150 g zmielonych migdałów, 50 g zmielonych orzechów laskowych, 1 białko, 100 g cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, dekoracja: 1 białko, 100 g cukru pudru

Aga w kuchni
Ciastka ze skórką pomarańczową 185

Przepis na te ciasteczka pochodzi ze strony mojeciasto.pl z Akademii Pieczenia.Składniki: 125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 80 g czekoladowej posypki. Przygotowanie:     W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek

Aga w kuchni
Torcik owocowy a'la kopiec kreta 140

kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis:     Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy

Aga w kuchni
Ciasteczka wyciskane z maszynki 391

musi bezpośrednio przylegać do blaszki i nie może być żadnego papieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki :) Robiąc te ciasteczka zainspirowałam się przepisem Śladami słodkiej babeczki Składniki: 3 szklanki mąki,  250 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 16 g cukru waniliowego, 2 łyżki mielonych migdałów, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki

Aga w kuchni
Sernik z mango 197

delikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Przepis na ten sernik znalazłam na blogu White Plate

Aga w kuchni