przepis - 33114 przepisów (strona:131/2208)

Pieczone, wytrawne, fasolowe pyszności :) 111

Dzisiaj miałam trochę czasu,aby wypróbować dopiero co wymyślony przepis. W sumie nie wiem jak go nazwać, dlatego w tytule zawarłam samą istotę tego dania ;P Jak zawsze jest szybkie i proste do wykonania, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić.  Składniki: (na 1 porcję) spód: kromka chleba łyżka rozbełtanego jajka 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek ciasto

Kuchenny Skrawek Nieba
Debiutowy wpis :) 117

mój pierwszy blog.Długo zwlekałam z jego założeniem, ale w końcu zebrałam się w sobie i udało się.Przez ostatni rok co dziennie odwiedzałam różne bogi i wypróbowywałam przeróżne przepisy. Tworzyłam też własne, i skrzętnie zapisywałam w moim zeszyciku. Teraz przyszedł czas, aby otworzyć "Komnatę Tajemnic" i podzielić się tym co mi w głowie szumi :) A oto pyszny pomysł

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczkowy Krem Reaktywacja ! 129

całości przez moją siostrę, oczywiście pod moim okiem. Muszę przyznać, że świetnie jej poszło :) ~ Ciasteczkowy krem z ciecierzycy i masła orzechowego z dodatkiem pokruszonych orzechów i kawałków czekolady ~ Przepis na ciasteczkowy krem znajdziecie tutaj

Kuchenny Skrawek Nieba
Publikcja :) 103

się chwalić to się chwalić :) We wtorek jedna gazetka mnie doceniła i opublikowała mój przepis na Mini pizzę na kolację. Co prawda zmienili mi nazwę potrawy, ale im  to wybaczę. Teraz pozostaje mi czekać 2 tygodnie, aż listonosz zapuka do moich drzwi i przyniesie mi kasę

Aga w kuchni
Bułeczki z fetą 145

zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Z przepisu powstaje 10 smacznych bułeczek

Aga w kuchni
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 182

Długo się zastanawiałam czy wstawić ten przepis na bloga. Może nie wygląda on zbyt apetycznie, ale jak ktoś lubi sosy grzybowe to to połączenie sosu grzybowego z placki ziemniaczanymi jest idealne.Składnikiplacki: 1 kg ziemniaków,1 cebula,1 jajko, 1 łyżka mąki,pieprz,sól.sos:250 g pieczarek,800 g mięsa z szynki wieprzowej,1 garść suszonych grzybów

Aga w kuchni
Białkowa babka 112

zrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową.Składniki:200 g białek (ok. z 5-6 jajek),1 szklanka cukru,1,5 szklanki mąki,150 ml mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,100 g masła.Przygotowanie:   Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę

Aga w kuchni
Czekoladowe jeżyki bez pieczenia 161

Przepis na te ciasteczka bez pieczenia znalazłam na  blogu Smakocie i łakocie. Postanowiłam dodać od siebie jeszcze orzechy włoskie. Ciasteczka wszystkim smakowały, jednak następnym razem gdy będę je robić zaleję wrzątkiem na minutkę płatki owsiane, by były bardziej miękkie. Składniki::1,5 szklanki płatków owsianych,3 łyżki kakao,100 g margaryny,9 łyżek cukru pudru,4 łyżki miodu

Aga w kuchni
Babka marmurkowa 258

Przepis na tą babkę dostałam od koleżanki. Początkowo zdziwiła mnie kolejność przygotowania tej babki. Zawsze pianę z ubitych białek dodawałam na koniec do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Tutaj jest odwrotnie najpierw ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodajemy pozostałe składniki. Musiałam, więc wypróbować taki sposób przygotowania babki i powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Babka

Aga w kuchni
Domowy kisiel z sosem 158

truskawek, 1,5 szklanki wody,3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,1 łyżka cukru,sos: 100 ml mleka,  2 żółtka,15 g cukru waniliowego, który zrobiłam sama, przepis tutajPRZYGOTOWANIE:    Umyte truskawki wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Po ok. 20 minutach jak truskawki będą miękkie dodajemy cukier. Odcedzamy truskawki z kompotu i do ciepłego dodajemy

Aga w kuchni
Kurczaczki z jajek 189

Inspiracją dla mnie był przepis na blogu Paleta Smaku - musiałam je zrobić :)Zmieniłam tylko troszkę farsz, a kurczaczki nie dość, że wyglądają sympatycznie to są bardzo smaczne :) Na pewno staną się wielką atrakcją na każdym wielkanocnym stole :)Składniki:3-4 jajka,2 łyżeczki musztardy,1/2 łyżeczki kurkumy,1 łyżeczka wody,szczypta pieprzu,szczypta soli,dziób: marchewkaoczy: czarna oliwka PRZYGOTOWANIE

Aga w kuchni
Malinowy sorbet 149

Pyszny malinowy sorbet ochłodzi każdego z te upalne dni :) Inspiracją  był dla mnie przepis na tym blogu: Co na obiad. Składniki: 100 g malin, 100 g konfitury malinowej Premium Rosa, 15 kostek lodu.Przygotowanie:      Sorbety robi się banalnie prosto, wystarczy zmiksować kostki lodu z owocami. Uważajcie jednak na swoje blendery/ miksery niektóre z nich

Aga w kuchni
Kolorowe galaretki 155

galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:       Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku i 25 ml zimnej wody. Ponownie mieszamy. Do przezroczystych szklanek wlewamy trochę zielonej galaretki, wkładamy do szklanki

Aga w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem 151

Chciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki

Aga w kuchni
Mini drożdżówki z budyniem 139

jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.     Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek drożdżówki. Smarujemy białkiem

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania