przepis - 33114 przepisów (strona:125/2208)

Truskawkowe pole 226

www.Skworcu.com.pl cukier puder do smaku Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.Wierzch ciasta: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu Przełożenie ciasta:Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką. Źródło ,,ciasta siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
KNÄCKERBRÖD 164

pamiątka po czasach, kiedy do suszenia nawlekano pieczywo na kij, który następnie wieszano na krokwiach. Można upiec mniejsze chlebki i związać je czerwoną wstążką, a następnie podarować komuś bliskiemu. Przepis na 8 chlebków: 45 dag mąki żytniej, mielonej w domu lub z przemiału typ 2000 1 łyżeczka soli 2 g świeżych drożdży 5 dag masła, ( 4 łyżki) 275 ml ciepłej

Apetyczna babeczka
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 162

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :) Przepis podaję na dwie duże prostokątne blaszki: 1,2 kg mąki pszennej 25 dag cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 15 dag masła lub dobrej margaryny 6 jaj 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy

Apetyczna babeczka
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 185

pojawi się wiele ciekawych propozycji na to jak ,, ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to dla mnie trochę mało :), więc będę tworzyć nowości i pokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz ..... Składniki dla 4-5 osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek, ceglastopory ) 60-70 dag schabu bez kości 2  cebule

Apetyczna babeczka
Szybki chleb razowy na drożdżach 187

ulubiony razowiec mojego przepisu. Zrobienie mu zdjęcia nie jest łatwe, bo mimo, że jest pieczony w dużej blaszce to znika zaraz po wyjęciu z piekarnika. Najlepszy jeszcze ciepły z masłem. Składniki na 1 dużą blachę, lub trzy małe keksówki: 1 kg mąki razowej 5 dag otrębów żytnich 5 dag orzechów włoskich 10 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli

Apetyczna babeczka
Rajska rolada 208

łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 35 dag masła 30 dag galaretek w cukrze lub jedna galaretka malinowa zrobiona wg. przepisu i pokrojona na cząstki gdy stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę

Apetyczna babeczka
Sałatka z rzodkiewek, ogórków i mango 156

każdym liściu położyć pół lub ćwierć jajka oraz plaster mango. Koper drobno posiekać i posypać po wierzchu.3. Sałatkę wykańczamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku bazylii. Podajemy z pieczywem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl

Apetyczna babeczka
Sałatka z pieczonych buraczków i koziego sera 188

następnie dajemy krążki cebuli i lekko solimy. Wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi i drobno pokrojonym serem. 3. Przed samym podaniem polewamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku czosnku i bazylii. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl

Apetyczna babeczka
Dietetyczna sałatka z makaronu ryżowego 1906

odsączyć. Paprykę drobno pokroić.3. Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy bazyliowym olejem kujawskim i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś zrezygnuje z wersji dietetycznej to można dodać majonezu. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl

Apetyczna babeczka
Razowa zapiekanka z chorizo i beszamelem 236

razowego 10 plastrów chorizo 2 ząbki czosnku 1-2 pomidory 10 plastrów sera żółtego sól pieprz bazylia masło do wysmarowania formy do pieczenia 1. Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać: połowa makaronu - pomidory w plastrach - czosnek w plastrach - połowa chorizo- połowa żółtego sera - druga połowa makaronu - sos beszamelowy

Apetyczna babeczka
Makaron gryczany z brokułami, chili i łososiem 162

czosnku 1/3 papryczki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru oliwa sól pieprz  Składniki do kuchni orientalnej znajdziecie na www.Sklep.na Sushi.pl.Wykonanie:1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, wg. przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobne różyczki brokułów, cienko posiekany czosnek, papryczkę chili i orzeszki piniowe. Po kilku minutach podlać jogurtem naturalnym, dodać

Apetyczna babeczka
Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad 357

Kaszubsku :). Gotowałam dziś specjalnie na trzecie urodziny bloga Cuda i smaki regiuonu. Jak Wam podoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego  2 łyżki mąki pszennej majeranek   sól gruboziarnista pieprz czarny

Apetyczna babeczka
Ananasowa bajka 221

czeka tyle przyjemności !. Przepis na ciasto powstał  specjalnie dla Pani Tereski na konkurs Owoce Świata, wyszło przepysznie, i z trudem  zdobyłam trzy kawałki do zdjęcia, bo szybko znikł :).  Tortownica o średnicy 25 cm.Składniki na ciasto    3 jajek    1/2 szklanki cukru    1/2 szklanki mąki tortowej    Łyżeczka proszku do pieczenia

Apetyczna babeczka
Polewka grzybowa kaszubska 156

moim domu dzisiaj Kaszubski obiad i polewka grzybowa. Z pozdrowieniami dla Cudów i Smaków regionu  :), po przepisy zajrzę jeszcze wiele razy.  Zupa wspaniała i niezwykle prosta!Składniki:     2 l.wody     suszone borowiki (20g)     1/2 kg ziemniaków     łyżka octu     listki laurowe,ziele angielskie

Apetyczna babeczka
Brzoskwinówka 190

Brzoskwiniówka cały rok czekała na końcowe zdjęcie nalewki. Sezon jest idealny aby zalać brzoskwinie alkoholem i dać im czas, aby się wymacerowały i oddały cały swój aromat i smak. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 1 i 1/2 kg brzoskwiń 1 litra wódki  1 kg cukru 1. Brzoskwinie obieramy i kroimy na  drobne kawałki, przesypujemy cukrem, zalewamy wódką. Słój

Apetyczna babeczka