wodą przez ok. 15 minut- tak by masa była płynna i łatwiejsza w rozsmarowaniu. Ostudzoną masę krówkową wylewamy na herbatniki i rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzony budyń miksujemy z masłem, jeśli jest mało słodki to możemy dodać cukru. Ja już nie dodawałam, bo masa krówkowa jest dosyć słodka ;) Następnie układamy ostatnią warstwę herbatników
Aga w kuchnisłyszę, że powinnam jeść gotowanego kurczaka i marchewkę, ale ile można? Czemu nikt nie mówi o szpinaku? Postaram się każdej świeżo upieczonej mamie urozmaicić menu i zaproponuję Wam kilka przepisów, oczywiście z ograniczoną ilością przypraw :) Składniki: 400 g świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 200 g makaronu rurka ukośna pełny przemiał Czaniecki, 200 ml kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie
Aga w kuchniwkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle
Aga w kuchniprzepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego. Składniki:200 g orzeszków ziemnych w łupinach1 łyżka miodu1 łyżka oliwy z oliwekSól do smakuPrzepis:Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji masła. Gdy masło jest
Emcia PichciProste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić
RAROSSAokoło 1 minutę.Do gotowego sosu karmelowego dodać garść orzechów włoskich.Karmelowym sosem z orzechami oblewać upieczone jabłka - tuż przed podaniem. Smacznego ! A jeśli macie ochotę na więcej jabłkowych przepisów, koniecznie zajrzyjcie do pozostałych blogerek, biorących udział w akcji "Lubelski kociołek". Do siebie na blog zapraszają: * Edyta - Pasja Smaku * Ola - The taste of sweet * Wiosenka - Eksplozja Smaku * Martyna
kolorowotorcikowołyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Chwilę smażymy, dodajemy
Mango Papajaosób. SMACZNEGO! :) Składniki : filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze
Czerwona Porzeczkaskrzypce, gdyż jego spora ilość w połączeniu ze szpinakiem i delikatnym serkiem oraz chili dają niezwykłe doznania smakowe. Wg A. to jedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :) Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje. Składniki na 4-5 porcji: 3 łyżki oleju rzepakowego Opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 800 g schabu sól, pieprz 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy
Fabryka pomysłówznowu dynia..., a w ogródku czekają jeszcze następne okazy :-). Rodzinka mnie w końcu pogoni z tą dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka
Kulinarne przygody Gatitysobie ostatnio przeglądam książkę Marty Grycan "Moja Dolce Vita"i co jakiś czas trafiam na fajny przepis, który testuję i gdy spełnia moje oczekiwania, zamieszczam na blogu. Dzisiaj padło na guacamole, w troszkę innej wersji, ale bardzo smaczne. Nam przynajmniej bardzo ten smak odpowiada. Bardzo łatwe w przygotowaniu no i zdrowe. Polecam, idealnie smakuje z chlebkiem jaglanym
Smaczne Zdroweczasu jednego dnia, przygotowania można podzielić na dwa etapy. Przyrządzony krem świetnie przechowa się w lodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek.Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek. Ciasteczka cytrynoweSkładniki:ciasto85g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej 65g masła35g cukru pudru1 żółtkoskórka otarta z 1 małej cytrynykrem cytrynowy1 jajkoskórka otarta
Smakołyki Berenikitalerzyka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :) Uwagi: Jeżeli kapusta zbyt szybko się przypieka, przykrywamy potrawę folią aluminiową. Przepis bierze udział w akcji "Smaczna Jesień", ponieważ ciepłe i tłuste dania oraz kiszone dodatki kojarzą mi się z nadchodzącymi zimnymi i ciemnymi popołudniami. Marzę wówczas, żeby wrócić do domku, wtulić
My Culinary ArtKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..tym razem była to karpatka..ja robiłam według tego przepisu..pozostałe osoby..mhm..jeszcze nie wiem, bo dopiero dziś mogę zajrzeć na ich blogi..Ja karpatkę piekłam po raz drugi..kiedyś dawno temu piekłam ..i była porażka..tym razem udało się...Nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ukrojeniu.. Ciasto parzone: 1 szklanka wody
Moje domowe kucharzeniePrzepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo zastanawiałam się nad sosem albo jakimś fajnym dodatkiem. Jednak miałam okazję przetestować Maximiliana i musiałam sprawdzić jak sobie poradzi z trzymaniem zapachów, otóż mogę go zdecydowanie polecić. Zaimponował mi szczelnością, a nie każdy
Niezły Młynek