składników ciasta ucieranego jest oczywiście tłuszcz. Ja do ciasta ucieranego używam kostki do pieczenia Kasia, która jest doskonała do ciast. Tak więc dziś na blogu przepis na ciasto morelowe z Kasią. Musimy tylko pamiętać o jednym: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, w innym przypadku ciasto może się ściąć. Na pewno
Kulinarne przygody GatitySchyłek lata to czas szarlotek. Przepis na tę szarlotkę pojawił się już wcześniej na blogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można
Kulinarne przygody GatityWracam na bloga po krótkiej urlopowej i remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku. Pieczone cytrynowe
Kulinarne przygody GatityNadeszła pora na kolejne wspólne pieczenie, czyli na wrześniową piekarnię, organizowaną przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga Ogrody Babilonu. Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka
Kulinarne przygody GatityDzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ? Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę
Kulinarne przygody GatityDzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów. Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Muszę przyznać, że do tej pory pomidory nadziewałam farszem przygotowanym na bazie pure ziemniaczanego, ale teraz postanowiłam to trochę odmienić. Zamiana wyszła pomidorom na dobre, koniecznie spróbujcie :-). Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem Składniki na 6 porcji Czas
Kulinarne przygody Gatitydeser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana. Jesteście zdziwieni ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku.Zastanawiałam się jakich owoców użyć do tego ciasta... ? Ale skoro jesień, to tylko i wyłącznie śliwki. Muszę przyznać
Kulinarne przygody GatityPyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek maślanych 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Karmelizowane gruszki: 1 łyżka masła 5 gruszek 4 łyżki brązowego cukru
My Culinary Artchociaż lepienie takich kulek może okazać się uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy Was na przepis. Składniki* 800 g twarogu 4 jaja ok. 200 g kaszy manny 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła (do rozpuszczenia) szczypta soli 2 łyżki cukru
Symfonia Smakówucierać. Pianka: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo
Ala piecze i gotujeSezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościżeberkami proponuję upiec duże cząstki ziemniaków (wymieszanych z olejem i ulubionymi przyprawami). Można je także podać z bardzo prostą surówką z białej kapusty – na którą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób): ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych 125 ml ketchupu dobrej jakości (pół szklanki) 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżki sosu
Poezja smakusię do upieczenia ciasta z dodatkiem majonezu..nigdy wcześniej nie używałam majonezu do ciasta na słodko..aż w końcu zrobiłam -babeczki.Pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..autorka przepisu stwierdziła, że z tej ilości ciasta wychodzi 16 muffinek...ja postanowiłam zmniejszyć ilość ciasta, bo i zmniejszyła się ilość domowników w moim domu..i u mnie z połowy tej porcji
Moje domowe kucharzenietego kraju tylko do smakołyków, można by długo wymieniać z czego słynie Szwajcaria, ale skoro to blog kulinarny to nie będę się nad tym rozwodzić :) No dobrze, skoro dzisiejszy przepis ma być inspirowany Szwajcarią żeby mógł wziąć udział w konkursie "Szwajcarskie inspiracje" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami
Ze smakiem i z pasjąjeżynami to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową, w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem z dyni z serem Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię