postanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa, bywa też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Szynka w galarecie Ja przygotowałam moją galaretę wielkanocną na sklarowanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdą okazję- grilla, przyjęcie, jako przekąska ...Jest przepyszna I zadziwi Was smakiem ...Zaczynamy : Składniki:1 op ulubionego tortelloni1 słodka paprykasałata rocketsos koperkowy-znajdziecie tutaj Szykujemy sos koperkowyGotujemy tortelloni wedlug przepisu .Kroimy paprykę. I sałatka gotowa :) Tortelloni dajemy do miseczek, dodajemy paprykę I sałatę rocket, polewamy sosem koperkowym - Smacznego
Smaki Edytymakaronu ryżowego5 jajek5 ogórków konserwowychok 10 paluszków krabowych5-6 łyżek majonezu lub jogurtusól , pieprz1 łyżeczka soku z cytryny1-2 ząbki czosnkukoper- świeży lub suszony Wykonanie:Gotujemy makaron ryżowy- według przepisu podanego na opakowaniu. Kroimy paluszki, ogórki na półtalarki I jajka.Robimy dip- majonez lub jogurt, koper, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek I sok z cytryny. Mieszamy I dodajemy do sałatki
Smaki EdytyKtóż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :)Zaczynamy: Składniki na ok 80 szt6
Smaki Edytyjest niskokaloryczna, posiada wiele witamin , błonnik pokarmowy- zapewnia uczucie sytości i rozkład tkanki tłuszczowej. Zupa jest syta I pyszna. Polecam tez zupę z brokułami - przepis tutaj Polecam . Zaczynamy: Składniki:1 główka kalafiorumała kapusta1 papryka - ja użyłam czerwonej6-8 łodyg selera2-3 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytrynyszczypiornatka pietruszki1-2 łyżeczek kminku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia
Smaki EdytyWalentynki za nami. Na okoliczność tego romantycznego/komercyjnego/uroczego/plastikowego/słodkiego/ogłupiającego (nie potrzebne skreślić) "święta" w necie zaroiło się od walentynkowych przepisów. Wśród nich prym wiodą krewetki prężące się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od masła z czosnkiem i pietruszką na czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się ostrygi, małże i królewski skorupiak - homar
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPowoli dojrzewam do kulinarnych eksperymentów z udziałem owoców morza. Zaczełam ostrożnie - od krewetek, chociaż nie na tyle ostrożnie by posiłkować się jakimiś podpatrzonymi przepisami - intuicyjnie podałam je w wersji sałatkowej według własnego "widzi mi się" - i gdyby tylko moja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;)) Sałatka z krewetkami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się na blogu nowych wpisów.Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalitrowe wiadereczko i dzięki towarzyszącej mi dzielnej brygadzie, uzbieraliśmy i na ciasto i na pyszne dżemiki a nawet na naleweczkę, która się robi i ma uświetnić Bożonarodzeniowe świętowanie:) Przepisem na dżem specjlanie nie zabłysnę - ot, zakręciłam te jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe!Mmmm, już mi się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapyszny smak pamiętam z dzieciństwa. Mam nadzieję, że wyszła mi równie smaczna - ale o tym przekonamy się w odpowiednim czasie:)Poki co dzielę się z Wami przepisem: Sałatka z zielonych pomidorów Składniki: 1,5 kg zielonych pomidorów 3 cebule 1 łyżeczka gorczycy pieprz 1 łyżeczka soli i na zalewę: 2 szklanki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakolejne wyzwanie na ten miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:) A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym numerem jeden w moich rodzinnych stronach!Receptury na ten sycący i pachnący ziemniaczany przysmak różnią się między sobą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z chili Maślaki w marynacie Składniki: 1,5 kg małych maślaków 1 duża cebula 4-5 listków laurowych 10 ziaren ziela
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPoniższą propozycję trudno chyba zakwalifikować w kategorii przepisu kulinarnego - ot, z nagłej potrzeby podniesienia cukru w organiźmie zapakowałam żurawinę do jabłek i wstawiłam do piekarnika. Gdyby do tych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek (od strony
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała