przepis - 33114 przepisów (strona:158/2208)

Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem 389

postanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galareta wielkanocna 174

Tylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa, bywa też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Szynka w galarecie Ja przygotowałam moją galaretę wielkanocną na sklarowanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z tortelloni z sosem śmietankowym 307

każdą okazję- grilla, przyjęcie, jako przekąska ...Jest przepyszna I zadziwi Was smakiem ...Zaczynamy : Składniki:1 op ulubionego tortelloni1 słodka paprykasałata rocketsos koperkowy-znajdziecie tutaj Szykujemy sos koperkowyGotujemy tortelloni wedlug przepisu .Kroimy paprykę. I sałatka gotowa :) Tortelloni dajemy do miseczek, dodajemy paprykę I sałatę rocket, polewamy sosem koperkowym - Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka krabowa z makaronem ryżowym 395

makaronu ryżowego5 jajek5 ogórków konserwowychok 10 paluszków krabowych5-6 łyżek majonezu lub jogurtusól , pieprz1 łyżeczka soku z cytryny1-2 ząbki czosnkukoper- świeży lub suszony Wykonanie:Gotujemy makaron ryżowy- według przepisu podanego na opakowaniu. Kroimy paluszki, ogórki na półtalarki I jajka.Robimy dip- majonez lub jogurt, koper, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek I sok z cytryny. Mieszamy I dodajemy do sałatki

Smaki Edyty
Najlepsze pierogi z ziemniakami 446

Któż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :)Zaczynamy: Składniki na ok 80 szt6

Smaki Edyty
Zupa spalająca tłuszcz 112861

jest niskokaloryczna, posiada wiele witamin , błonnik pokarmowy- zapewnia uczucie sytości i rozkład tkanki tłuszczowej.   Zupa jest syta I pyszna. Polecam tez zupę z brokułami - przepis tutaj  Polecam . Zaczynamy:  Składniki:1 główka kalafiorumała kapusta1 papryka - ja użyłam czerwonej6-8 łodyg selera2-3 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytrynyszczypiornatka pietruszki1-2 łyżeczek kminku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia

Smaki Edyty
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 155

Walentynki za nami. Na okoliczność tego romantycznego/komercyjnego/uroczego/plastikowego/słodkiego/ogłupiającego (nie potrzebne skreślić) "święta" w necie zaroiło się od walentynkowych przepisów. Wśród nich prym wiodą krewetki prężące się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od masła z czosnkiem i pietruszką na czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się ostrygi, małże i królewski skorupiak - homar

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Krewetkowe eksperymenty 180

Powoli dojrzewam do kulinarnych eksperymentów z udziałem owoców morza.  Zaczełam ostrożnie - od krewetek, chociaż nie na tyle ostrożnie by posiłkować się jakimiś podpatrzonymi przepisami - intuicyjnie podałam je w wersji sałatkowej według własnego "widzi mi się" - i gdyby tylko moja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;)) Sałatka z krewetkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Placki po węgiersku 136

moje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się na blogu nowych wpisów.Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a  fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku     Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Akcja JEŻYNOBRANIE 155

litrowe wiadereczko i dzięki towarzyszącej mi dzielnej brygadzie, uzbieraliśmy i na ciasto i na pyszne dżemiki a nawet na naleweczkę, która się robi i ma uświetnić Bożonarodzeniowe świętowanie:) Przepisem na dżem specjlanie nie zabłysnę - ot, zakręciłam te jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe!Mmmm, już mi się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Zielone pomidory 152

pyszny smak  pamiętam z dzieciństwa. Mam nadzieję, że wyszła mi równie smaczna - ale o tym przekonamy się w odpowiednim czasie:)Poki co dzielę się z Wami przepisem:  Sałatka z zielonych pomidorów     Składniki: 1,5  kg zielonych pomidorów 3  cebule 1 łyżeczka gorczycy pieprz 1 łyżeczka soli i na zalewę:   2 szklanki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 213

kolejne wyzwanie na ten  miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:) A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym numerem jeden w moich rodzinnych stronach!Receptury na ten sycący i pachnący ziemniaczany przysmak różnią się między sobą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Maślaki w marynacie 155

skarbów,  niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z  chili     Maślaki w marynacie Składniki: 1,5 kg małych maślaków 1 duża cebula 4-5 listków laurowych 10 ziaren ziela

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczone jabłka - szybki, prosty i zdrowy deser 274

Poniższą propozycję trudno chyba zakwalifikować w kategorii przepisu kulinarnego - ot, z nagłej potrzeby podniesienia cukru w organiźmie zapakowałam żurawinę do jabłek i wstawiłam do piekarnika. Gdyby do tych pachnących, gorących jabłek znalazły się jeszcze lody waniliowe, byłaby pełnia szczęścia;) Pieczone jabłka z żurawiną Składniki: jabłka żurawina (dżem ze słoika) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek (od strony

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania