kokardki),250 g paluszków surimi,1 mały słoiczek zielonego pesto,10 łyżek śmietanki 18%,2 łyżki koperku (mam zamrożony i już posiekany :), 30 dag sera żółtego. Makaron gotujemy według przepisu. Pesto mieszamy ze śmietanką, koperkiem oraz dodajemy połowę startego sera. Paluszki surimi kroimy w mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy mieszankę z pesto i paluszki surimi
Delicious Titbitsprzepyszny i szybki, a efekt... przerósł moje oczekiwania. Cała rodzinka się nim zajadała, a najbardziej smakował mojej córci, która skomentowała krótko: „pyśny jest ten tort mamusiu” Biszkopt pieczemy wg przepisu, który znajdziecie tutaj, studzimy i kroimy na trzy części. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Krem: 500 g serka mascaropne, 330 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru
Delicious Titbitspropozycja również taka jest, dlatego że dobra kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu. Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka czy to jeszcze pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a ostatnio często ją przygotowuję, gdyż
Fabryka pomysłówDawno mnie tu nie było, po prostu uciekł mi czas, ale teraz postaram się nadrobić zaległości, gdyż kilka przepisów czeka dla Was w kolejce. A już jutro po raz kolejny ruszy akcja Gotowanie za głosowanie. To by było na tyle kwestii organizacyjnych. Natomiast przechodząc teraz do meritum, opowiem Wam kilka słów o owsiance, która zyskała nowego charakteru, gdyż wzbogaciłam
Fabryka pomysłówhasłem przypomnij komuś ważnemu jak bardzo Ci na nim zależy.Zrób coś nieoczekiwanego: 18 maja upiecz dla tej osoby ciasto. Ja upiekłem dla Ady babeczki Red Velvet z przepisu: 180g margaryny Kasi 2 duże jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka soli 400g (2 ½ kubka) mąki pszennej uniwersalnej 315g (1 ½ kubka) drobnego cukru Czerwony barwnik spożywczy 2 łyżeczki kakao
cookpltylko przyjdzie Wam ochota połechtać kubki smakowe wspaniałą wołowiną, koniecznie musicie sięgnąć po to klasyczne danie. Staraliśmy się trzymać oryginalnego przepisu, a jedyną fanaberią są brunatne pieczarki o bardziej intensywnym smaku i wyrazistym zapachu niż białe. Składniki: 1 kg wołowiny miękkiej,0,5 kg cebuli,0,5 kg pieczarek brunatnych,1,5 l bulionu,4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,4 łyżki
Delicious Titbitsjest wielkim niejadkiem, wcina ją ze smakiem :) 25 dag makaronu (małe kokardki),25 dag szynki,1 puszka ananasów,1 por (biała część),1 puszka kukurydzy,majonez.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Szynkę i ananasa kroimy w kostkę. Pora drobno siekamy. Dodajemy kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy majonez. Ja majonez dodaję tuż przed podaniem sałatki, bo makaron lubi chłonąć
Delicious Titbitszrobienia naszego chrzanu domowego. Dziwię się, że tak długo czekał na ten impuls. Kupiliśmy największy korzeń, na próbę, i w poszukiwaniu inspiracji mąż wyruszył w sieć. Spośród najciekawszych przepisów wybraliśmy te z Leśnego zakątku , z Kuchni na obcasach oraz od Dorota Smakuje . Na bazie zebranych wskazówek przygotowaliśmy swój domowy chrzan ze skórką z cytryny. Najważniejsze, co trzeba powiedzieć
Delicious TitbitsSzpinak u mnie w tym roku obrodził jak nigdy więc jemy go ile możemy i pod każdą postacią. Przygotowałam więc koktajl z jego dodatkiem. Wyszedł bardzo
Monia miesza i gotujeOglądacie Doradce smaku? Dzisiaj postanowiłam wypróbować jeden z przepisów a konkretnie tytułowe pomidory z mozzarellą na ciepło. Efekt mojej pracy zamieszczony na zdjęciu poniżej. W smaku całość jest bardzo delikatna dlatego proponuję podawać z grzankami z masłem czosnkowy, lub oliwą z oliwek. Składniki: 2 pomidory + pomidor do dekoracji 2 sery mozzarella 100ml oliwy z oliwek kilka oliwek czarnych lub zielonych
Pudełko rozmaitościciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g
Pudełko rozmaitościryżowego wstążki sos sojowy olej do smażenia Mieszankę warzyw wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Warzywka smażyć aż zmiękną, do smaku doprawić sosem sojowym. Makaron ryżowy przyrządzić według przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na drugiej patelni, do smaku doprawić również sosem sojowym. Gotowego kurczaka dodać do warzyw
Monia miesza i gotujeZapraszam na sałateczkę owocowa z kuskusem. składniki: 1/2 szklanki kuskusu 1 duży dojrzały banan 2-3 szt kiwi 2-3 połówki brzoskwiń z puszki pół pomarańczy Kuskus przygotować wg przepisu zalewając tylko samą wodą. Banana pokroić w plasterki. Kiwi i brzoskiwnie pokroić w kostkę. Pokrojone owoce wymieszać z wystudzonym kuskusem . Wszystko skropić sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Jeszcze raz wymieszać
Monia miesza i gotujePrzymierzałam się do tego przepisu już jakiś czas. W końcu nadarzyła się taka okazja- absolutorium studiów inżynierskich. Kransekake jest standardowym norweskim ciastem świątecznym ale także popularne jest na wesela. Składa się z krążków pieczonego marcepana charakteryzującego się ciągliwym środkiem i chrupiącą skórką. Każdy łasuch będzie zadowolony jeżeli dostanie takie słodkości. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie pierwsze krążki już zniknęły dlatego zamieszcza
Pudełko rozmaitościsobie nowe gadżety kuchenne dzięki którym będę próbować wyczarować nieziemskie torty. No zobaczymy ile mi to zajmie a póki co będę nadganiać blogowe zaległości w smakołykach :) Dzisiaj prezentuję Wielkanocne przepisy (wiem wiem trochę mi to zajęło :P ). Pierwsza będzia pascha waniliowa /przepis od Pani Doroty: mojewypieki.com/ Składniki: 1 kg zmielonego twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (twaróg
Pudełko rozmaitości