bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron. Wrzucamy pocięte glony nori, poszatkowaną dymkę i tofu pokrojone w kostkę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, jeśli istnieje taka potrzeba. Gotowe! :) Przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakiJak się okazuje , nie tylko ja lubię obiady "szybkie" i pyszne . Na życzenie obiad w 20 min :) Makaron, krewetki, łosoś- czego chcieć więcej - tylko dopełnić
Smaki Edytycałość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem. Ten przepis bierze udział w akcjach
wyzwania kuchenneSzarlotka królewska, czyli jabłecznik z bitą śmietaną to świetne urozmaicenie tradycyjnego jabłecznika. Do przepisu na biszkopt idealny dodałam 100ml oleju, by ciasto było nieco bardziej wilgotne i nie wymagało już nasączania żadnym ponczem. Do musu jabłkowego zaś dodałam galaretkę, by masa ładnie się zwarła i była smaczniejsza. Wierzch bitej śmietany smakowo dopełni potarta na wiórki […] The post Szarlotka królewska
Kulinarne PrzebojeDomowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka. Składniki Mleko 3 łyżki Cukier puder 2 czubate łyżki Kakao gorzkie 3 łyżki Masło 100g Wykonanie: Do garnka wlać mleko, podgrzać, dodać cukier i […] The post Polewa czekoladowa
Kulinarne Przebojetamtym roku pierwszy raz włożyłam kilka słoiczków fasolki według przepisu Margarytki klik. Fasolka nam zasmakowała, jest idealna do sałatek czy jako dodatek do obiadu. Łatwo się ją robi tylko trzeba ją dwukrotnie i długo pasteryzować. W tym roku fasolka mi obrodziła więc też zrobiłam zapasy na potem.składniki:fasolka szparagowa żółta lub zielona1 łyżeczka cukru na każdy słoiczek1
Monia miesza i gotujezwiązku z tym, że ostatnio miałam swoje małe święto postanowiłam upiec coś wyjątkowego, dlatego postawiłam na swój niezawodny wypiek, czyli tartę. Tym razem zainspirowałam się przepisem Magdy z bloga My simple kitcheni nie pomyliłam się, gdyż połączenie czekolady i owoców zawsze się sprawdza i zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm:Ciasto
Fabryka pomysłówRewelacyjana sałatka , która sprawdza się jako dodatek do grilla , ale I też do obiadu. Prosta, zdrowa I pyszna. Polecam I zapraszam do wykorzystania przepisu :) Składniki:Parę liści sałaty pekińskiejmała puszka kukurydzyokoło 10 pomidorków koktailowych3-4 ogórki konserwoweszczypiorSos:2 łyżki jogurtu2 łyżki majonezusól, pieprz I cukier , Wykonanie:Sałatę pokroić, pomidory na pół, ogórki w półtalarki, dodajemy kukurydzę I skrojony szczypior.Sos
Smaki Edytynasz syn :) W smaku przypominają trochę dynię, a trochę marchewkę - cudny smak :) Zaopatrzyłam się w większą ilość tego pysznego słodkiego ziemniaka i spróbowaliśmy jeszcze purée, a na pewno kolejne przepisy z batatów jeszcze przede mną :) Składniki:1 kg batatów,skórka otarta z 1cytryny,sok z 1/2 cytryny,1 łyżeczka soli, 4 łyżki oliwy z oliwek,Batatów nie obieramy, tylko szorujemy
Delicious TitbitsJest bardzo wilgotne, pachnące I przede wszystkim przepyszne :) Jedną z zalet tego ciasta jest także to, że wykonanie jego to około 10 min. Polecam I zapraszam do skorzystania z przepisu .Zaczynamy: Składniki:300 gr self raising mąki *2 łyżeczki proszku do pieczenia5 jajek125 gr drobnego cukru250 gr masła125 ml miodu300 gr czereśni-bez pestek*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom
Smaki EdytyObiecywałam sobie częściej wstawiać posty, ale jednak zmęczenie dało mi się we znaki. Jednak wróciłam i zamierzam dalej Was raczyć swoimi przepisami. Tym razem postawiłam na sałatkę. Te jem praktycznie pod każdą postacią. Najchętniej jednak zabieram je ze sobą jako lunch, gdyż są łatwe do zapakowania i szybkie do przygotowania. Ta sałatka jest o tyle ciekawa, że wystarczy ugotować jedną
Fabryka pomysłówtruskawek masa truskawkowa 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml wody do przygotowania galaretki Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć
Monia miesza i gotujeząbek czosnku, – garść rukoli – 2 łyżki oliwy z oliwek, – 3 papryczki chilli, – 1 łyżeczka octu balsamicznego – sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni bez tłuszczu prażymy łuskany słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystywać zapasy, gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest na blogu cała masa tutaj. Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) wyszedł pyszny, rozpływał się w ustach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię