Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 374atmosfera, ładna pogoda, a wszystko to okraszone smakołykami. Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu. Piknik blogerów wielkopolskich. Jak obiecałam, tak też czynie - dziś podam Wam przepis na cukiniowy pasztet, którym częstowałam na owym spotkaniu. JARSKI PASZTET Z CUKINII. (autorski;) 2 średnie cukinie 3-4 jajka 4-5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju
W kuchni Karmel-itki
LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ. 673tropem zmierzamy.. ku słoikowi dżemu. DŻEM TRUSKAWKOWY Z WÓDKĄ (autorski;) Truskawki, które pozostały mi od nalewki wrzuciłam do rondelka, podsmażyłam. Dodałam ½ opakowania substancji żelującej (typu: Żelfix). Zagotowałam wg. przepisu na opakowaniu. Przełożyłam gorący dżem do wyparzonego słoiczka. Zakręciłam porządnie i odstawiłam do góry dnem, aż do wystygnięcia. Przyjemności! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
SMAŻONY CAMEMBERT Z SOSEM TZATZIKI. 229takiego czasowego dyskomfortu, zawsze znajdę te kilka minut, inaczej nie byłabym sobą! Miałam więc ochotę. Na co? Hm... Otworzyłam lodówkę i sprawa sama się rozwiązała. Resztka sosu tzatziki z przepisu Grażynki ( GRAŻYNA GOTUJE ), krążek sera Camembert, pomidor i proszę bardzo! Oto dowód na to, że aby dobrze i smacznie jeść, wiele nie potrzeba! I wybaczcie mi te paskudne zdjęcia. Wieczorami
W kuchni Karmel-itki
PUREE Z DYNI. 226Postanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia
W kuchni Karmel-itki
Wariacje na temat... CYNAMONOWE TIRAMISU. 229przyrządzić sami bądź sądzą, że pochłania to mnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zachęcam do przyrządzenia tiramisu całkowicie samemu. Nieporównywalny jest jego smak z kupnymi mieszankami. CYNAMONOWE TIRAMISU. / zmodyfikowany przepis podstawowy; / na 6-8 porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego
W kuchni Karmel-itki
Karp w galarecie pomarańczowej. Życzenia świąteczne. 463już ostatni przepis przed świętami. Nie zdążyłam podzielić się wszystkimi, być może kilka trafi na łamy bloga po świętach. Z pewnością zostanie tyle jedzenia! Co roku mówię sobie, że przygotuję mniej. Ale jakoś to nie wychodzi, zawsze stół ugina się od obfitości jedzenia. Ile można jeść?! Szykują się kolejne obfite święta, ale również pełne smaku, wspaniałego aromatu i różnych
W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 284dzieci rodziców idących się pobawić. Świetna sprawa. Ale ja nie o tym. Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło. PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, ostra papryka mielona spora ilość majeranku
W kuchni Karmel-itki
Karnawał w pełni. CHRUŚCIKI DROŻDZOWE. 425owadów! Spójrzcie sami, o tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki . Albo również mogą być wsią w Wielkopolsce, o proszę : http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki_%28wojew%C3%B3dztwo_wielkopolskie%29 . A to ci dopiero! CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE. /pozyskany przepis z sieci;/ na ok. 70 małych sztuk. 1kg mąki 1,5 szklanki letniego mleka 5 łyżek cukru kostka drożdży (100g) 100g stopionego, wystudzonego masła 3 jajka Z drożdży, łyżki cukru
W kuchni Karmel-itki
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 270Wielokrotnie staram się urozmaicać swoje przepisy. Często robię też to nieświadomie. I właśnie tak oto było z poniższą "Zebrą". KAWOWA BABKA 'ZEBRA' Z MAKIEM /po drobnej zmianie;/ 5 jajek 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanka oleju 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy ( pomysł autorski ) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki
W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 208Znalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I jestem zachwycona. To najlepszy chleb jaki w życiu miałam okazję jeść. Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego. Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca
W kuchni Karmel-itki
Indyjskie rogrzewanie. CHAI MASALA. 198Siedzę chora w łóżku i z nudów, pomiędzy jednym podręcznikiem a drugim, szperam w sieci. I natknęłam się na świetny przepis. Uwielbiam indyjskie smaki - korzenne przyprawy, które powodują u mnie jakąś dziwną melancholię i skłonność do refleksji. Nastrajają mnie. I dziś zapragnęłam tego błogiego stanu. Zapraszam więc na podróż do serca Indii. Smacznego! CHAI MASALA. /źródło: sieć
W kuchni Karmel-itki
Paradoks w kobiecej prasie. BANANOWY KREM KAKAOWY. 241Zastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet i odchudzania. Też to zauważyłyście/zauważyliście? (ten temat chyba bardziej dotyczy kobiet). Kiedy tylko się zorientowałam, namiętnie zaczęłam przeglądać prasę właśnie pod tym kątem i rzeczywiście, moje spostrzeżenia okazały się słuszne
W kuchni Karmel-itki
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 282pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski; inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki
W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 258Urugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych dań, za to jest kolorowe, aromatyczne i dość nietypowe. O czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując poniższe danie. Pierwsza myśl, kiedy dojrzałam przepis? Niedowierzanie, że to w ogóle może dobrze smakować. Jak too? Papka z marchewki z mięsem? Co to ma być?! Nie żałuję, że się odważyłam. I polecam wszystkim. Eksperymentujcie, ile się
W kuchni Karmel-itki