przepis - 33114 przepisów (strona:1179/2208)

KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. 187

mnie surowiec. Namiętnie rozcieram, doprawiam i rozkoszuję się. Ktoś ma ochotę rozkoszować się ze mną? Krem, który dziś zaprezentuję, powstał zupełnie przypadkowo. Nie lubiłam awokado, ale po ostatnim przepisie z jego użyciem na GUACAMOLE , zupełnie zmieniłam swoje stanowisko w związku z tym zielonym koleżką. Wracając do kremu - nie miałam składników potrzebnych do guacamole, więc sięgnęłam do swej wyobraźni

W kuchni Karmel-itki
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 231

twarzy, żwawy krok, pełnia życia. Słychać ptasie trele już z rana. To pierwszy dzień wiosny! Koniec ze słota i szarością dnia. Teraz czas na Słońce, króluje nam! Stworzenie własnego przepisu od podstaw, jeśli chodzi o sprawy cukiernicze, to nie lada wyzwanie. Te babeczki powstały na drodze zupełnego, może nie tyle przypadku, co eksperymentu. Dodałam to, to i tamto, a modląc

W kuchni Karmel-itki
KARMEL-ITKA W WERSJI WEGE? 264

stylem życia, rzeczywiście zostanę "roślinożercą", zarzekałam się o swoim mięsożernictwie. Jak widać, życie pisze różne scenariusze, nawet jeśli chodzi o jedzenie. W każdym razie, czasem mogą pojawić się mięsne przepisy, ponieważ przejęłam w pełni pałeczkę domowej, rodzinnej kucharki. Oczywiście, wszystkie potrawy rekomendowane przez domowników. A ich ocena jest w pełni szczera, bo kto jak kto, ale nikt inny nie powie

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 212

namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos,  konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam.  Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję.  Świetnie pasuje lampka białego,  półwytrawnego bądź półsłodkiego białego wina. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 294

lekkość wkrada się wszędzie, w nasze życie, nasze serca, jest stanem umysłu. Wiosenna lekkość, tak przyjemna i radosna, wkrada się również do kuchni. Dzisiejsza zupa to po prostu banalny przepis. Wystarczy trochę jarzyn, bulion warzywny i gotowe! Każdy, nawet zupełne kulinarne beztalencie ją ugotuje. Więc noże, garnki, łyżki w dłoń i do dzieła! Podobna, nieco inna wersja - ZUPA Z SELERA

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. 193

jesz? Trawę? No, nie, przecież trawa też żyje." A ja Wam udowodnię, Wy niedowiarki, że wegetariańskie jedzenie może być sycące, smaczne, a przede wszystkim zdrowe! Zaintrygował mnie przepis na blogu Kornik w kuchni. Zrobiłam. I jestem zachwycona! Wiem już, że to będą kotleciki, które często pojawią się na moim stole. Nieco pozmieniałam, nieznacznie, naprawdę. Z całego serca polecam!   WEGETARIAŃSKIE

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON. 199

całkowicie wystygną. Następnie wkładam do lodówki i schładzam 2h. Podaję z kwaskowata konfiturą wiśniową. Wskazówka: Jeśli ktoś zrobi tak, jak ja, czyli krem przyrządzi dzień wcześniej, postępuje wg przepisu, ale kokilki zostawia na noc w lodówce. Następnego dnia koniecznie wyjmuje je przed podaniem przynajmniej 2-3 h wcześniej, aby krem  się ocieplił i nabrał lekkiej konsystencji. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 212

Hasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze. Wielkanocne przepisy, których i tak pewnie zbyt wiele nie będzie, rozpocznę od publikacji pasty do jajek, ale nie wegetariańskiej tym razem. Według domowników ma delikatny smak, łagodna i pasująca do jajek. Ocena pozytywna :]  JAJKA

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 216

blogów. Już nawet nie pamiętam, których. Jedno jest jednak pewne - smakuje naprawdę dobrze i z pewnością urozmaici wielkanocne menu. JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /sklejony z różnych, innych przepisów/ 10 jajek 12 suszonych pomidorów 1-2 łyżki oleju od suszonych pomidorów (można zastąpi majonezem) ewentualnie sól i pieprz do smaku (dla mnie zbędne) Jajka gotuję na twardo ( JAK GOTOWAĆ

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTA BAZYLIOWĄ. 230

Dobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze  z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład właśnie takie jajka. JAJKA Z PASTĄ BAZYLIOWĄ. /współpraca z Winiary ; własny;/ na 10 jajek 10 jajek pęczek świeżej bazylii (około szklanka listków) ok. 3-4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary ewentualnie sól i pieprz

W kuchni Karmel-itki
KREM KAWOWO-KRÓWKOWY. 474

pomimo powalającej słodyczy. Puszystość, pomimo ciężkości składników. Idealny do nadziewania, dekorowania, smarowania czy nawet zajadania bez niczego. Krem krówkowy. Najlepszy. To właśnie tym kremem nadziałam orzeszki z postu ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY . Z podanych składników wychodzi duża porcja, mnie zostało jeszcze na dwie filiżaneczki jako samodzielny deser. Warto jednak zrobić z połowy, by później nie borykać się z pozostałą ilością

W kuchni Karmel-itki
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 199

miejsca, po drugiej stronie monitora, dziękuję wszystkim, którzy trzymali kciuki i życzyli powodzenia - mam nadzieję, że zaowocuje przy odbiorze przeze mnie wyników. Dość tego gadania, czas na przepis. Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja też, ale zdecydowanie wolę tę wegetariańską! Banalnie prosta, zabójczo pyszna - polecam :] FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli

W kuchni Karmel-itki
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE. 996

brzuchu,a do obiadu daleko.I co teraz? Myślę, że ciasteczka owsiane domowej roboty są świetnym sposobem na taką przypadłość.Pożywne, wartościowe, a przede wszystkim bez chemii i tony cukru. Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu . Podaję od razu ze swoimi modyfikacjami. SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE /inspiracja: Niebo na talerzu / 2 szklanki płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki

W kuchni Karmel-itki
PASTA Z MAKRELI. 258

Koszyki w dłoń, idziemy na piknik! Tak, tak, wzrok Was nie myli - dziś nie wegetariańsko, wręcz przeciwnie. Przepis powstał z dwóch okazji: na konkurs oraz na potrzeby pikniku z przyjaciółmi, który zbliża się nieuchronnie. Jak wiadomo, nie podam czegoś, czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary

W kuchni Karmel-itki
Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne 864

pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja . Nadzienie

Poezja smaku