przepis - 33114 przepisów (strona:1176/2208)

PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 543

siano w głowie i w różowawych barwach świat. Dziś już starsza, ale nadal w sercu mała dziewczynka, z radością rzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 228

BAZYLIĄ SMOOTHIE ANANASOWE Z BAZYLIĄ Kiedy już wszyscy się pojawili, blogerzy przywdziali białe fartuchy i słuchali trików, porad Grzegorza, które warto zastosować w kuchni,pokazał kilka technik krojenia, wytłumaczył przepisy, a blogerzy przedstawiali się sobie oraz co nieco dowiadywali się o zmywaniu, w czym miały swój udział produkty Fairy. Następnie przyszło do podziału obowiązków. Każdy zgłaszał się do tej pozycji

W kuchni Karmel-itki
NAPÓJ Z TRUSKAWEK I POMARAŃCZY. 290

zarazem słodkiego. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu, tylko owoce. I to w zupełności wystarczy, aby słoneczny uśmiech zagościł ponownie na zachmurzonej twarzy. NAPÓJ Z TRUSKAWEK I POMARAŃCZY . /autorski przepis;/ 500g truskawek 5 bardzo mocno dojrzałych pomarańczy Truskawki płuczę pod bieżącą wodą, pozbawiam je szypułek. Z pomarańczy wyciskam sok, odfiltrowuję go z miąższu. Proporcje owoców: 1 pomarańcza na 100g truskawek. Miksuję

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 234

Postanowiła coś upiec. Ciasto przygotowuje się w zaledwie 10 minut. A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM  NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 215

chwilę ma siebie. Poniższa sałatka może być wykonana na dwa sposoby: a) na łatwiznę; b) długo, namiętnie, z pełnią pasji. Oczywiście, Karmel-itka wybrała opcję b), ale pod pełnym przepisem podaje wersję uproszczoną. Obie smakują pysznie, b)  jest jakby lepsza. Sami zrozumiecie, dlaczego, czytając receptury. SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. /autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól

W kuchni Karmel-itki
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. 275

ulubiony, w kwiatki i już wiedziała, nie wiadomo skąd, co przyrządzi. Właśnie z tej nieszczęsnej kaszy. Sprawdźcie sami, co wykombinowała. Karmel-itka poszperała w sieci i znalazła sporo ciekawych przepisów. Jednak żadnym z nich się nie posłużyła, przygotowując dzisiejsze kotleciki. Wykorzystała tylko inspirację, by właśnie kotleciki z kaszy zrobić. A reszta ułożyła się sama. Kotleciki wyszły pyszne. Nie rozpadają się

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 325

niacyny. 100g takiej piersi (ale bez skóry!) to zaledwie 2g tłuszczu. O drobiu można by pisać bez końca, tyle w nim dobrodziejstwa. Ale nie czas na to. Pora na przepis. Właśnie z kurczakiem. KURCZAK Z GROSZKIEM W POMIDOROWYM SOSIE. /autorski;/ dla 2-4 osób   2 podwójne piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze) bez skóry 300 g świeżego zielonego groszku

W kuchni Karmel-itki
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 274

Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekcie całkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis, na który nie wszyscy mogą sobie pozwolić, przynajmniej nie w oryginale. Z pewnych względów, dość nietuzinkowych... Proszę, nie przeraźcie się ilością głównego składnika. Raczej nikt nie kupi tyle serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym

W kuchni Karmel-itki
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 195

okolice Tymbarka i Nowego Sącza, co widać na poniższej mapce przysmaków małopolskich. Cudem udało mi się zrobić zdjęcia ocalałej porcji.   KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 240

pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakotto czy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności! Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, które powstawały na scenie oraz wręczałam małe upominki od Jana Niezbędnego właśnie. fot. Karmel-itka Blogerzy także, jak i Kasia prowadząca, zadawali widzom pytania związane z kuchnią, produktami, technikami

W kuchni Karmel-itki
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. 302

więc musi tradycji stać się zadość i jakieś ciasto z malinami stworzyć wypadało. Ostatnio mam fazę na wypieki z płatkami owsianymi, więc jak tylko na forum cincin.cc znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę upiec to ciasto. Jednocześnie nie byłabym sobą, niczego nie zmieniając, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Ciasto, powiem nieskromnie, jest znakomite. Delikatne, wilgotne, a jednocześnie niesamowicie mięciutkie i przy

W kuchni Karmel-itki
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 242

kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew, bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka. W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłek i nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś tak intrygującego, nie mogłam się powstrzymać i użyłam właśnie jabłek. Pomimo ciekawości, jaki smak

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 265

podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniej podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób pół kilograma małych młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany

W kuchni Karmel-itki
MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. 310

zapobiegają wrażeniu mdłości i nudy. Naprawdę, smakują pysznie, nie tylko według mnie. Partia 12 sztuk rozeszła się w mgnieniu oka. MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. / w oparciu o przepis : ILLUCUCINA / na 12 muffinek 210 g pasty tahini 170 g płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 233

wzrost, regulacja pracy nerek),   których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.  Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis. Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania