pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski; inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki
W kuchni Karmel-itkiUrugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych dań, za to jest kolorowe, aromatyczne i dość nietypowe. O czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując poniższe danie. Pierwsza myśl, kiedy dojrzałam przepis? Niedowierzanie, że to w ogóle może dobrze smakować. Jak too? Papka z marchewki z mięsem? Co to ma być?! Nie żałuję, że się odważyłam. I polecam wszystkim. Eksperymentujcie, ile się
W kuchni Karmel-itkimiód na zranioną duszę! Tylko uwaga na palce od gorących ramekinów. I na język. Ach, warto nawet dla tego puddingu ponieść ofiarę! CYTRYNOWY PUDDING Z KOKOSEM. /inspiracja: sieć; przepis autorski; zbiór kilku receptur razem wziętych;/ 8 małych ramekinów 3 porządne łyżki masła (ok.80g) 3/4 szklani cukru sok i skórka z 3 cytryn (ok.140 ml) 3 żółtka 3 białka
W kuchni Karmel-itkimojego autorstwa. Kasia specjalnie dla mnie upiekła chleb! Pszenno-żytni, pieczony w naczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został
W kuchni Karmel-itkiciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek na talerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię. Babcia, to właśnie ona nauczyła mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowych przepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem, że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię
W kuchni Karmel-itkiktórego żaden składnik nie stanowi tajemnicy, w żadnej potrawie nic się nie ukryje; drugi to natomiast sławny kucharz, który jest wielkim idolem dla młodego amatora. Chłopak zna wszystkie przepisy wieszcza na pamięć, od samego początku kariery. Ich drogi niespostrzeżenie się schodzą. Kucharz-amator ma problemy finansowe. W każdej pracy, jaką dostaje, nie może się rozwijać, a jego menu zawsze wywołuje
W kuchni Karmel-itkikorzystam z dobrodziejstwa posiadania jeszcze owej, kochanej Babci, od której go pozyskuję. Dla bardzo zabieganych - można skorzystać z zakwasu z butelki, do kupienia w wielu sklepach. ŻUR WIELKANOCNY. (przepis od mamy;) na ok. 8 porcji 1,5 l wywaru z warzyw 1/2 l zakwasu na żurek 1/2 kg pokrojonej w plasterki białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula
W kuchni Karmel-itkimieliśmy zimy na Gwiazdkę, przyszła więc teraz. Nie, nie będę się dołować paskudną pogodą! Zapraszam na kolejną propozycję iście wielkanocną. W tym roku zaszalałam, aż nie zdąże wszystkich przepisów opublikować! Pocieszam się tym, że jeszcze tydzień po Wielkiej Nocy jest bardzo świąteczny, postaram się więc nadrobić zaległości i dodać pozostałe potrawy. GALARETKI DROBIOWE. /od mamy;/ na 9 szklaneczek
W kuchni Karmel-itkisiebie część rodziny. Dzięki temu mam możliwość wyżycia się w kuchni i przetestowania nowatorskich pomysłów. Także mogę sprawdzić, jak owe pomysły się sprawdzą i czy warto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego. Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz sos chrzanowo-majonezowy z cytrynowego chrzanu z dodatkiem posiekanej
W kuchni Karmel-itkisami, jest o wiele bardziej wartościowy niż sama oliwa z oliwek, powszechnie uznawana za najzdrowszą oliwę na świecie! Więcej dowiecie się, zaglądają na stronę kampanii! A co do przepisu.... Pierwszy raz przygotowywałam przepiórki. Tak, to mój debiut, mój "pierwszy raz". Nie wiedziałam, jak je przyrządzić. Dostałam paczuszkę z dwoma przepiórkami i teraz wielkie zastanawianie się, co by tu wymyślić
W kuchni Karmel-itkizestrachana, by dostarczyć do w całości. Szybka reanimacja w lodówce po dotarciu do celu i nikt już nie o tym pamiętał. RED VELVET CAKE Z KREMEM SEROWYM. /ciasto - przepis stąd ; krem - inwencja własna;/ spody: 250 g masła, bardzo miękkiego 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem 370 g mąki pszennej tortowej
W kuchni Karmel-itkidzieckiem, chcącym poznawać świat bez ustanku. MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. /przepis na muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady
W kuchni Karmel-itkisię dobrych produktów, nie przyłączyć się do akcji? Dostałam kartonik ze słoiczkami produktów, a w paczce znalazł się m.in. słodki chutney z mango , którego użyłam do poniższego dania. Przyznaję, przepis nie jest nie wiadomo jak wymyślny. Ostatnio, z przyczyn technicznych i wielu innych, zupełnie nie mam czasu na gotowanie, a nawet i warunków. Postawiłam więc na prostotę, szybkość przygotowania, przy
W kuchni Karmel-itkiprzepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało najpyszniejsze, najbardziej kruche ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Zaskakujące. Dodatek tych smakowitych owoców, lekkość ciasta... Popadłam w błogostan. KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE
W kuchni Karmel-itkimniej czasu w sieci, tym łatwiej jest się ludziom komunikować między sobą w realnym świecie. Ale nie odstaję w kuchni. Śledzę trendy, chociaż nie gonię ślepo za nimi. Dziś przepis na szybkie klopsiki z posiekaną kapustą, zanurzone w sosie pomidorowym. A'la gołąbki bez zbędnego bawienia się w zawijanie w liście kapusty. A jako, że drobiowe, są lżejsze. GOŁĄBKI
W kuchni Karmel-itki