KARMEL-ITKA W WERSJI WEGE? 305stylem życia, rzeczywiście zostanę "roślinożercą", zarzekałam się o swoim mięsożernictwie. Jak widać, życie pisze różne scenariusze, nawet jeśli chodzi o jedzenie. W każdym razie, czasem mogą pojawić się mięsne przepisy, ponieważ przejęłam w pełni pałeczkę domowej, rodzinnej kucharki. Oczywiście, wszystkie potrawy rekomendowane przez domowników. A ich ocena jest w pełni szczera, bo kto jak kto, ale nikt inny nie powie
W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 244namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego, półwytrawnego bądź półsłodkiego białego wina. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 317lekkość wkrada się wszędzie, w nasze życie, nasze serca, jest stanem umysłu. Wiosenna lekkość, tak przyjemna i radosna, wkrada się również do kuchni. Dzisiejsza zupa to po prostu banalny przepis. Wystarczy trochę jarzyn, bulion warzywny i gotowe! Każdy, nawet zupełne kulinarne beztalencie ją ugotuje. Więc noże, garnki, łyżki w dłoń i do dzieła! Podobna, nieco inna wersja - ZUPA Z SELERA
W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. 228jesz? Trawę? No, nie, przecież trawa też żyje." A ja Wam udowodnię, Wy niedowiarki, że wegetariańskie jedzenie może być sycące, smaczne, a przede wszystkim zdrowe! Zaintrygował mnie przepis na blogu Kornik w kuchni. Zrobiłam. I jestem zachwycona! Wiem już, że to będą kotleciki, które często pojawią się na moim stole. Nieco pozmieniałam, nieznacznie, naprawdę. Z całego serca polecam! WEGETARIAŃSKIE
W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON. 246całkowicie wystygną. Następnie wkładam do lodówki i schładzam 2h. Podaję z kwaskowata konfiturą wiśniową. Wskazówka: Jeśli ktoś zrobi tak, jak ja, czyli krem przyrządzi dzień wcześniej, postępuje wg przepisu, ale kokilki zostawia na noc w lodówce. Następnego dnia koniecznie wyjmuje je przed podaniem przynajmniej 2-3 h wcześniej, aby krem się ocieplił i nabrał lekkiej konsystencji. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 236Hasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze. Wielkanocne przepisy, których i tak pewnie zbyt wiele nie będzie, rozpocznę od publikacji pasty do jajek, ale nie wegetariańskiej tym razem. Według domowników ma delikatny smak, łagodna i pasująca do jajek. Ocena pozytywna :] JAJKA
W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 246blogów. Już nawet nie pamiętam, których. Jedno jest jednak pewne - smakuje naprawdę dobrze i z pewnością urozmaici wielkanocne menu. JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /sklejony z różnych, innych przepisów/ 10 jajek 12 suszonych pomidorów 1-2 łyżki oleju od suszonych pomidorów (można zastąpi majonezem) ewentualnie sól i pieprz do smaku (dla mnie zbędne) Jajka gotuję na twardo ( JAK GOTOWAĆ
W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTA BAZYLIOWĄ. 266Dobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład właśnie takie jajka. JAJKA Z PASTĄ BAZYLIOWĄ. /współpraca z Winiary ; własny;/ na 10 jajek 10 jajek pęczek świeżej bazylii (około szklanka listków) ok. 3-4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary ewentualnie sól i pieprz
W kuchni Karmel-itki
KREM KAWOWO-KRÓWKOWY. 526pomimo powalającej słodyczy. Puszystość, pomimo ciężkości składników. Idealny do nadziewania, dekorowania, smarowania czy nawet zajadania bez niczego. Krem krówkowy. Najlepszy. To właśnie tym kremem nadziałam orzeszki z postu ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY . Z podanych składników wychodzi duża porcja, mnie zostało jeszcze na dwie filiżaneczki jako samodzielny deser. Warto jednak zrobić z połowy, by później nie borykać się z pozostałą ilością
W kuchni Karmel-itki
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 228miejsca, po drugiej stronie monitora, dziękuję wszystkim, którzy trzymali kciuki i życzyli powodzenia - mam nadzieję, że zaowocuje przy odbiorze przeze mnie wyników. Dość tego gadania, czas na przepis. Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja też, ale zdecydowanie wolę tę wegetariańską! Banalnie prosta, zabójczo pyszna - polecam :] FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli
W kuchni Karmel-itki
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE. 1027brzuchu,a do obiadu daleko.I co teraz? Myślę, że ciasteczka owsiane domowej roboty są świetnym sposobem na taką przypadłość.Pożywne, wartościowe, a przede wszystkim bez chemii i tony cukru. Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu . Podaję od razu ze swoimi modyfikacjami. SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE /inspiracja: Niebo na talerzu / 2 szklanki płatków owsianych - półtorej szklanki mąki - 2 jajka - 3/4 szklanki
W kuchni Karmel-itki
PASTA Z MAKRELI. 312Koszyki w dłoń, idziemy na piknik! Tak, tak, wzrok Was nie myli - dziś nie wegetariańsko, wręcz przeciwnie. Przepis powstał z dwóch okazji: na konkurs oraz na potrzeby pikniku z przyjaciółmi, który zbliża się nieuchronnie. Jak wiadomo, nie podam czegoś, czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary
W kuchni Karmel-itki
Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszne 904pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja . Nadzienie
Poezja smaku
Krajanka z rabarbarem 267wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 100 g rozpuszczonego masła (1/2 kostki) 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta) 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poezja smaku
Melba z truskawkami 614tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami ), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru
Poezja smaku