jednocześnie stawiając się okoniem paskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej papryki mielonej, co podrasowało smak. Pieprz czarny, natomiast, zastąpiłam ziołowym. Polecam gorąco, naprawdę zupa jest wyborna. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiscones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym, malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczne ciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel ( PRZY KUBKU KAWY ) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta ( RYBKA ZWANA MARTĄ ) raczyła swoimi grissini. Grażynka ( GRAŻYNA GOTUJE ) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką
W kuchni Karmel-itkiatmosfera, ładna pogoda, a wszystko to okraszone smakołykami. Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu. Piknik blogerów wielkopolskich. Jak obiecałam, tak też czynie - dziś podam Wam przepis na cukiniowy pasztet, którym częstowałam na owym spotkaniu. JARSKI PASZTET Z CUKINII. (autorski;) 2 średnie cukinie 3-4 jajka 4-5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju
W kuchni Karmel-itkitropem zmierzamy.. ku słoikowi dżemu. DŻEM TRUSKAWKOWY Z WÓDKĄ (autorski;) Truskawki, które pozostały mi od nalewki wrzuciłam do rondelka, podsmażyłam. Dodałam ½ opakowania substancji żelującej (typu: Żelfix). Zagotowałam wg. przepisu na opakowaniu. Przełożyłam gorący dżem do wyparzonego słoiczka. Zakręciłam porządnie i odstawiłam do góry dnem, aż do wystygnięcia. Przyjemności! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitakiego czasowego dyskomfortu, zawsze znajdę te kilka minut, inaczej nie byłabym sobą! Miałam więc ochotę. Na co? Hm... Otworzyłam lodówkę i sprawa sama się rozwiązała. Resztka sosu tzatziki z przepisu Grażynki ( GRAŻYNA GOTUJE ), krążek sera Camembert, pomidor i proszę bardzo! Oto dowód na to, że aby dobrze i smacznie jeść, wiele nie potrzeba! I wybaczcie mi te paskudne zdjęcia. Wieczorami
W kuchni Karmel-itkiPostanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia
W kuchni Karmel-itkiprzyrządzić sami bądź sądzą, że pochłania to mnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zachęcam do przyrządzenia tiramisu całkowicie samemu. Nieporównywalny jest jego smak z kupnymi mieszankami. CYNAMONOWE TIRAMISU. / zmodyfikowany przepis podstawowy; / na 6-8 porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego
W kuchni Karmel-itkijuż ostatni przepis przed świętami. Nie zdążyłam podzielić się wszystkimi, być może kilka trafi na łamy bloga po świętach. Z pewnością zostanie tyle jedzenia! Co roku mówię sobie, że przygotuję mniej. Ale jakoś to nie wychodzi, zawsze stół ugina się od obfitości jedzenia. Ile można jeść?! Szykują się kolejne obfite święta, ale również pełne smaku, wspaniałego aromatu i różnych
W kuchni Karmel-itkidzieci rodziców idących się pobawić. Świetna sprawa. Ale ja nie o tym. Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło. PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, ostra papryka mielona spora ilość majeranku
W kuchni Karmel-itkiowadów! Spójrzcie sami, o tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki . Albo również mogą być wsią w Wielkopolsce, o proszę : http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki_%28wojew%C3%B3dztwo_wielkopolskie%29 . A to ci dopiero! CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE. /pozyskany przepis z sieci;/ na ok. 70 małych sztuk. 1kg mąki 1,5 szklanki letniego mleka 5 łyżek cukru kostka drożdży (100g) 100g stopionego, wystudzonego masła 3 jajka Z drożdży, łyżki cukru
W kuchni Karmel-itkiWielokrotnie staram się urozmaicać swoje przepisy. Często robię też to nieświadomie. I właśnie tak oto było z poniższą "Zebrą". KAWOWA BABKA 'ZEBRA' Z MAKIEM /po drobnej zmianie;/ 5 jajek 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanka oleju 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy ( pomysł autorski ) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki
W kuchni Karmel-itkiZnalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I jestem zachwycona. To najlepszy chleb jaki w życiu miałam okazję jeść. Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego. Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca
W kuchni Karmel-itkiSiedzę chora w łóżku i z nudów, pomiędzy jednym podręcznikiem a drugim, szperam w sieci. I natknęłam się na świetny przepis. Uwielbiam indyjskie smaki - korzenne przyprawy, które powodują u mnie jakąś dziwną melancholię i skłonność do refleksji. Nastrajają mnie. I dziś zapragnęłam tego błogiego stanu. Zapraszam więc na podróż do serca Indii. Smacznego! CHAI MASALA. /źródło: sieć
W kuchni Karmel-itkiZastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet i odchudzania. Też to zauważyłyście/zauważyliście? (ten temat chyba bardziej dotyczy kobiet). Kiedy tylko się zorientowałam, namiętnie zaczęłam przeglądać prasę właśnie pod tym kątem i rzeczywiście, moje spostrzeżenia okazały się słuszne
W kuchni Karmel-itki