przepis - 33114 przepisów (strona:1107/2208)

Sałatka makaronowa 4104

kukurydzy 0,5 puszki groszku 1 łyżka koperku (u mnie mrożony) 2-3 łyżki majonezu pieprz czarny w młynku Kamis sól Przygotowanie:   Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odsączyć. Ogórki kiszone obrać z skórki i pokroić w kostkę. Paprykę konserwową pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Dodać

Ala piecze i gotuje
Bułki z owsianką 201

Kolejne Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku klik z blogerami i jak zawsze jest pysznie i miło. Tym razem Małgosia  zaproponowała przepis na bułki z owsianką z bloga Gotuję, bo lubię . Bułki są rewelacyjne z chrupiącą skórką i bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były  tak pyszne, że znikały

Ala piecze i gotuje
Churros 244

ciasta parzonego i smaży na głębokim oleju. Najlepsze bezpośrednio po usmażeniu, jeszcze letnie. Ja lubię w wersji z cukrem i cynamonem ale dzieciaki wolały z sosem krówkowym. Źródło przepisu Moje wypieki z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 mniejsze

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem 556

żółtka sól morska ziołowa w młynku Kamis pieprz czarny w młynku Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis olej rzepakowy Rapso Przygotowanie:   Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na niewielkiej ilości oleju poddusić i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Podsmażone

Ala piecze i gotuje
Makaron z szpinakiem i kurczakiem 367

mozzarelli Przygotowanie:   Piersi czyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i kolorowym pieprzem. Podsmażyć do miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem

Ala piecze i gotuje
Babka z szafranem i daktylami 217

Zarówno z foremki jak i z babki jestem bardzo zadowolona. Cały asortyment firmy TUPPERWARE znajdziecie tutaj. Natomiast o wszystkich nowościach informację znajdziecie również na fb tutaj.    Źródło przepisu pochodzi z gazety Kuchnia. Składniki: 230 g masła 1,5 szkl cukru 4 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 3/4 łyżeczki soli 2 3/4 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku

Ala piecze i gotuje
Chałka z makiem 227

blogu  Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki Małgorzata z blogu Smaki Alzacji Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Karolina z blogu Przepisy Karoliny Iza z blogu Smaczna Pyza

Ala piecze i gotuje
Pączki 236

najlepsze pączki jakie do tej pory upiekłam. A piekę już od kilku lat. Próbowałam już z kilku przepisów, jednak te wygrywają jednogłośnie. W tym roku oczywiście też zagoszczą w tłusty czwartek na moim stole.  Składniki: 0,5 kg mąki plus mąka do podsypania 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu

Ala piecze i gotuje
Kanapka na wiosnę 214

długa bez E kiełbasa krótka bez E parówki bez E szynka zrazowa z tłuszczem szynka zrazowa schab bez E krakowska bez E O zakładach mięsnych "Nove" możecie poczytać tutaj . Przepisy i pomysły na wykorzystanie produktów z linii Nove-Natura znajdziecie na Fan Page'u tutaj

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z klopsikami 277

cebulę, przyprawę do spaghetti, pomidory razem z zalewą i całość podsmażyć. Do sosu pomidorowego dodać klopsiki, chwilkę razem podsmażyć i doprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz porcję makaronu i dodać sos z klopsikami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Czekoladowa pokusa 361

kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia.  Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy

Ala piecze i gotuje
Chleb tygrysi 228

Dzisiaj kolejne pieczenie z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Piekliśmy chleb Tygrysi z przepisu Berniki . Chleb jest pyszny z bardzo chrupiącą skórką którą otrzymujemy dzięki posmarowaniu "papką" na bazie mąki ryżowej. W trakcie pieczenia chleb popękał tworząc piękny wzorek na całej powierzchni chlebka.Ja zmieniłam proporcje na skorupkę oraz usprawniłam sobie sposób wyrastania. Mimo to chleb się udał.  Składniki: Zaczyn

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 445

drugim i powtórzyć do wyczerpania składników. Górę polać polewą i posypać posiekanymi orzechami nerkowca.  Polewa: wszystkie składniki włożyć do garnuszka, mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i przestudzić.  Przepis z gazety: Moje Smaki Życia

Ala piecze i gotuje
Tort z kremem adwokatowym 298

górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi.   Inspiracją był ten tort klik biszkopt z mojego przepisu i proporcje kremu zmieniłam

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe grzebienie z dżemem 397

Czyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą , z bloga z cukrem pudrem , zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym.  Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde(...)kamień... No to co ja będę tu wychodzić przed szereg, myślałam.  Ale raz postanowiłam zaeksperymentować. Właśnie po tym jak natknęłam się na przepis Ewy i jej iście łopatologiczną, obrazkową recepturę :) Musiałam spróbować. No i warto było! Od tego czasu grzebienie weszły do mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego

Grunt to przepis!