Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki , absolutnego guru w tej dziedzinie. Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki
Mia Cucina Sofietajest zielono, ż e podziel ę si ę z Wami jeszcze jednym mi ę towym przepisem. Mysl ę , ż e b ę dzie w sam raz na gor ą ce dni… Panna cotta After Eight Lista zakupów: 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 90 g cukru(można mniej ) 1 cukier waliliowy 15 gr żelatyny, ja używam
Mia Cucina Sofietachwili wszystko inne staje się obojętne, liczy się tylko ten smak znajomy z dzieciństwa. Ciekawa jestem co jest Waszą magdalenką? Zapraszam Was na kolorowe magdalenki… a przepis znalazłam na tej stronie. Trójkolorowe Magdalenki Składniki na 24 magdalenki: 140 g masła 160 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mia Cucina Sofietawypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki. Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam… Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo. Wytrawne piwne rożki Składniki na około 24 rożków Ciasto: 3 szk. mąki
Mia Cucina Sofietacrumble), ciasta o grudkowatej strukturze, sypanego wprost do formy z równie intrygującym wnętrzem. Przedstawiam wersj ę trochę bogatszą, bo zawierającą nadzienie z migdałów, ciasteczek amaretti i serka ricotty. Przepis dostałam od Pani R ó ż y (Signora Rosa), której bardzo dziękuję :-) Tym super szybkim i prostym ciastem przyłączam się do akcji Ciasta Świata . Polecam) Kruszone ciasto z migdałami - Sbrisolona
Mia Cucina Sofietamnie torebeczka z wiórkami kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem. Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę. Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam sugestię Liski i ugotuję go pól
Mia Cucina SofietaRagu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. Przepis znalazłam w książce “Le buone paste italiane”. Złocisty makaron garganelli wyglądem przypomina pióro, a wywodzi się z regionu Emilia-Romania. Kształt swój zawdzięcza składaniu i zakręcaniu małych płatów jajecznego
Mia Cucina Sofietapokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni, które udało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące. Ten bardzo prosty i szybki przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie recenzje na jej temat. Wszyscy o niej piszą w samych superlatywach. Przytoczę
Mia Cucina Sofietarozkładamy na talerzu (ładniej się prezentuje) dodajemy fetę i buraczek, posypujemy orzeszkami pinii, skrapiamy cytrynow ą oliw ą z oliwek i posypujemy przyprawami. Tym super lekkim, zdrowym i ekspresowym przepisem biorę udział w zabawie kulinarnej dla blogerów "Inspiruje nas Fit&Easy" Smacznego
Mia Cucina Sofietapół, wyjmujemy pestki i łyżeczką wykrawamy z miąszu kulki. Na dnie melona układamy rukolę, melonowe kulki, serek i posypujemy prażonymi ziarnami sezamowymi. Skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego! Ten przepis r ó wnie ż bierze udział w zabawie kulinarnej dla blogerów "Inspiruje nas Fit&Easy
Mia Cucina Sofietamiodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która ma 80 km długości i jest najwyżej polożoną zamieszkałą doliną w Europie. Przepis, troszkę zmodyfikowany, zaczerpnięty z książki: „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Polecam bardzo! Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny Składniki na torownicę 22 cm Ciasto: 250 g mąki pszennej
Mia Cucina SofietaSezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby nie wykorzystać czerwoniutkich truskawek do jakiegoś pysznego ciasta lub deseru. Buszując po necie natknęłam się na bardzo fotogeniczną czekoladową tartę z truskawkami( przepis od Dorotus z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem
Mia Cucina Sofietasłonawa i już możemy prosić gości do stołu! Smacznego. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek mo ż na…” i " Figa z makiem...". Ten przepis polecam na lekką kolację
Mia Cucina SofietaSzukając przepisu na ciasto morelowe z marcepanem, przypadkiem natknęłam się na rustykalną tartę morelową ( tutaj ). Tak mnie zauroczyła, ze natychmiast postanowiłam ją upiec. Miałam szczęście, bo na targu udało mi się zdobyć słodziutkie morele, a to połowa sukcesu, kruche ciasto ze świeżym tymiankiem i migdałowe nadzienie zwieńczyły dzieło. Tarta bez formy, pieczona bezpośrednio na papierze, wystarczy bowiem rozwałkować kruche ciasto
Mia Cucina Sofietaczekoladowe salami, wprost uwielbiane przez moje dzieci i męża. Zapraszam… Czekoladowe salami Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 50 g owoców kandyzowanych lub orzechów(opcjonalnie) 70 g cukru( w oryginalnym przepisie 100 g) 100 g Kasi/masła 50 g kakao 1 jajo 4 łyżki rumu/ śliwowicy 100 g roztopionej czekolady Pokruszyć ciastka(ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać
Mia Cucina Sofieta