Dziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini. Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne i zdrowe danie. Nie ma przecież nic lepszego jak sezonowe, świeże produkty. Cukinie najlepsze s ą gdy na ich koncu twki jeszcze okwiat. Tylko wtedy owoc ma delikatną skórkę, więc nie trzeba
Mia Cucina Sofietacałą noc do zamrażarki. Przed podaniem wyjmujemy deser z zamrażarki, odwracamy keksówkę i układamy viennettę na prostokątnej paterze. Ubijamy pozostałą śmietanę i dekorujemy wg uznania. Przepis lekko zmodyfikowany, z tej strony
Mia Cucina Sofietawww.gotujebochce.blogspot.it/ http://lepszysmak.wordpress.com/ http://qchenne-inspiracje.blogspot.it/ Moje pytania: 1 . Jakie znaczenie w kuchni mają dla Ciebie kolory? 2. Ile fantazji mają Twoje potrawy? 3. Jak skrupulatnie trzymasz się przepisu? 4. Jak istotna jest fotografia w prowadzeniu bloga? 5. Tajniki jakiej kuchni chciałabys poznać? 6. Danie z którego jesteś bardzo dumna? 7. Jaką potrawę szczególnie lubisz przygotowywać
Mia Cucina Sofietakiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość z kremem waniliowym lub gałką lodów waniliowych. Smacznego! Przepis z netu, pod has łem : Cherry
Mia Cucina Sofietaotworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przepis p. Hani u Dorotki
Mia Cucina Sofietakorzuch. Ostudzony krem wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na przynajmneij 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i prażonymi paseczkami kokosa. Przepis z netu na „Coconut
Mia Cucina SofietaPyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej
Mia Cucina Sofietachrupiacą pianką, od dzisiaj stała się moim numerem jeden na liście jesiennych ciast. Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki ) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki
Mia Cucina Sofietaszkrzynkę gruszek. Pomyślałam, przecież my tego za chiny nie zjemy- trzeba przetworzyć! I zrobiłam bardzo aromatyczne i dżemiki: z wanilią i kardamonem, oraz z imbirem i skórką cytrynową). Przepis znalazłam na stronie Bei , wypróbowałam i polecam serdecznie bo „intrygujacy”. Gruszki z wanilią i kardamonem na ok. 3 słoiczki dżemu- średnio słodkiego 2,5 kg gruszek (waga po obraniu
Mia Cucina Sofietabardzo polecam. Do tego pysznego i delikatnego risotta polecam białe, półwytrawne wino Celebro Spain , o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. ( click ) Przepis na risotto. zaczerpnęłam z książki “Il Cucchiaio d’Argento”. Bardzo kremowe risotto z owocami morza Składniki na 4 osoby: 600 g owoców morza: mątwy , kałamarnice i ośmiornice
Mia Cucina Sofietaciemne winogrona(uva nera), oraz proste wykonanie. Swoistego aromatu dodaje ciastu rozmaryn, a sama schiacciata jest równie pyszna następnego dnia, kiedy smaki dobrze się pomieszają. Zapraszam bardzo) Przepis z tej strony Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki chlebowej 17 g drożdży 4 łyżki białego cukru 4 łyżki
Mia Cucina Sofietapowstaniem Tiramisu . Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną. Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają
Mia Cucina Sofietakorzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej
Mia Cucina Sofietasurowo jako składnik sushi. Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego paska- półksiężyca, przypominającego koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda) Przepisem na tą rybkę biorę udział w konkursie u Margarytki “7 Urodziny” ( click ) Zapraszam serdecznie na królewską ucztę J Dorada po śródziemnomorsku Składniki na 2 porcje: 2 świeże dorady pęczek
Mia Cucina Sofietakażdy rodzaj ziół, przyprawy korzenne, czy oliwki lub kapary. Inspiracją do tego wpisu był pomysł zaczerpinęty z książki Sigrid Vebert “Smakowite prezenty”. Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając starty parmezan i zastępując część mąki pszennej semoliną. Shortbread z ziołami składniki na 4 osoby : 120 g mąki pszennej 30 gr semoliny lub mąki krupczatki 2 łyżki startego parmezanu
Mia Cucina Sofieta