przepis - 33114 przepisów (strona:1112/2208)

Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa 249

śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z  tej   strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie.  Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 197

Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia.  (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z  moje wypieki , absolutnego guru w tej dziedzinie.   Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowiec 195

nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się

Mia Cucina Sofieta
Migdałowo-kawowe brownies 172

rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło,  z dodatkiem lod ó w waniliowych…? Przepis od Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%) • 240 g cukru

Mia Cucina Sofieta
Kolorowe lamingtony 156

nazwiska Lorda Lamingtona, Gubernatora Queensland od 1861 do 1906. Tradycyjnie sprzedawane są na jarmarkach, dobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i stanowią nieodłączną część dzieciństwa każdego małego Australijczyka) Oryginalny australijski przepis znajdziecie  tutaj , ja go troszkę zmodyfikowałam. Kolorowe lamingtony: Składniki: Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa) o 160 g cukru o 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mia Cucina Sofieta
Orzechowo-dyniowa krajanka 225

sezonie dyniowym i ja nie mogłam oprzeć się dyniowym wypiekom. Popełniłam więc orzechowo-dyniową krajankę z serem od Doroty  (przepis troszkę zmieniłam). Powiem sczerze, że ta dynia w wydaniu sernikowym nie za bardzo przypadła mi do gustu, w przeciwieństwie do męża i córki, którym bardzo smakowała. Już chyba bardziej lubię dynię w wydaniu babkowym, a najbardziej to chyba lubię

Mia Cucina Sofieta
Babkowa Pani Dynia 174

trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników) Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony  Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek

Mia Cucina Sofieta
Marysieńka 205

Marysieńkę trafiłam przez przypadek, szukając jakiegoś pysznego przepisu Siostry Anastazji. Już wcześniej słyszałam pochlebne opinie o ciastach tej Siostry, ale nigdy nie miałam okazji ich upiec. Ciekawe, czy ta Siostra w ogóle istnieje? A nawet jeśli jest to tylko chwyt reklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe

Mia Cucina Sofieta
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 265

smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego “La prova del cuocco”, w którym “ziemscy” konkurenci gotują wraz z największymi szefami restauracji

Mia Cucina Sofieta
Różowiutka nalewka z granatu 226

sypialni. A jeśli pożyteczne uda się nam połączyć z przyjemnym, to już mamy pełnię szczęścia)) Zapraszam na kieliszeczek nalewki z ziaren granatu, doskonale rozgrzewającej w chłodne wieczory.  (Przepis jest moją improwizacją) Różowiutka nalewka z granatu • 2/3 duże, dojrzale granaty- nigdy zepsute ( owoce muszą mieć mocno czerwone i słodkie pestki) • ¾ l wódki • 100g cukru • laseczka wanilii • w zależności od gustu

Mia Cucina Sofieta
Galaretkowiec z musem jabłkowym 165

cego musu. żelatyn ę mieszamy z musem i o dstawiamy do ostygniecia. Na biszkopty  nakladamy mus jablkowy, wy równujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę jabłkową. Całość chłodzimy w lodówce, najlepiej całą

Mia Cucina Sofieta
Domowa gorąca czekolada 264

przemysłowych mieszankach, w których nie wiadomo co się znajduje. Spróbujmy sami zrobić to cudo, bo naprawdę warto. Przygotowanie zajmie parę chwil, a rozkosz nie będzie miała końca.  Przepis z tej  strony. Oczywiście im wyższa jakość użytej czekolady i kakao, tym lepsza będzie czekolada. Według mnie dodatek innych składników jest zbędny, ale jeśli nie możecie się powstrzymać, to można

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy z kremem 398

wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki , lekko zmodyfikowałam, u mnie tylko dwa blaty. Od siebie dodałam dwie łyżki zmiksowanego dżemu morelowego, dla przełamania smaku. Tort makowy z kremem Składniki na 2 blaty

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne muffinki 261

suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”. Polecam bardzo)      Składniki na 20 sztuk

Mia Cucina Sofieta
Ryż na słodko! 206

Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny występowac ziarenka ryżu.   Mam nadzieję, że zbierzemy pokaźną kolekcję zdrowych i słodkich ryżowych pyszności. Akcja trwa od 14/01/2013 do 13/02/2013. Oto banerek akcji i  kod, który należy

Mia Cucina Sofieta