przepis - 33114 przepisów (strona:1106/2208)

Czekoladowe z gruszkami i żurawiną 265

chciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu na efekt podania. No to upiekłam ciasto z starego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest puszyste a dodatek gruszek z żurawinowym wypełnieniem było świetnym uzupełnieniem. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szk wody 1,5 szk cukru 3 płaskie łyżki kakao 2 szk mąki

Ala piecze i gotuje
Pierś w cieście francuskim 262

Pyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika

Ala piecze i gotuje
Sernik z oreo i bitą śmietaną 276

Drugie podejście do sernika z oreo. Tym razem moja wersja. Poprzednim razem przepis zaczerpnięty z bloga kulinarnego i totalna klapa. Ale ten sernik wyszedł bardzo smaczny, lekki, kremowy, puszysty, wilgotny no i co mam więcej pisać. Po prostu mega smaczny. Polecam i zapraszam do wypróbowania. Składniki: Spód 200 g ciasteczek oreo(bez kremu) 80 g margaryny lub masła Masa serowa

Ala piecze i gotuje
Pałki w marynacie z warzywami 225

góra-dół. Zdjąć folię przemieszać warzywa i włożyć ponownie  do piekarnika na 30 min nastawionego na funkcję grilla.     Inspiracją był przepis z bloga  Paleta Smaku jednak zrobiłam swoją modyfikację

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka misie 291

brzuchu, że w końcu musiałam je upiec. Wbrew pozorom robi się je bardzo łatwo i dosyć szybko. Są bardzo kruche i oczywiście efektowne. Zachęcam do wspólnej zabawy z dzieciakami. Przepis z bloga . Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis 230 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao Lukier

Ala piecze i gotuje
Czerwononose rudolfy 526

ciasteczka bardzo spodobały się mojej córce. A jak już je zobaczyła nie było odwrotu, musiałyśmy je upiec. Zabawa przy pieczeniu bezcenna. Przepis stąd Składniki: 180 g masła 150 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli Lukier 0,5 szkl cukru  pudru  sok z cytryny kilka kropli barwnik

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami 472

przed świętami. Ciasto po upieczeniu jest twarde więc musi zmięknąć ale jest rewelacyjne. Słodkie z nutą kwaśnych wiśni i chrupiących orzechów. Polecam nie tylko na święta. Przepis z bloga . Składniki: Ciasto; 3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 125 g zimnej margaryny lub masła 2 łyżki miodu 10 łyżek mleka Krem grysikowy

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka z kremem karpatkowym 415

foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku rozsmarować warstwę kremu, przyłożyć serduszko wykrojone. Odłożyć do zimnego miejsca żeby krem stężał. Przed podaniem

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi 401

Piernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy i przepis mam stąd . Ja nie robiłam kremu tylko przełożyłam powidłami śliwkowymi. Jeden piernik zostanie wykorzystany do przygotowania moczki która jest obowiązkowym smakołykiem na moim świątecznym stole. Składniki:  0,5 l miodu prawdziwego

Ala piecze i gotuje
Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem 379

mielonego białego Kamis szczypta chili pieprz cayenne Kamis 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis 150 g boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę z cebulą i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać czosnek

Ala piecze i gotuje
Sernik brzoskwiniowy na zimno na wafelkowym spodzie 509

najwolniejszych obrotach mikserem. Połowę masy wylać na wafelkowy spód, przesypać pokrojonymi brzoskwiniami i wylać resztę masy serowej. Odłożyć do stężenia. Na górze ułożyć pokrojone brzoskwinie. Drugą galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na stężałą masę serową. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Część pokroić w kostkę a resztę w cieniutkie plasterki. Tortownica

Ala piecze i gotuje
Gofry 244

paczuszkę od firmy Emix klik z produktami do przetestowania? Właśnie przyszła pora na test mieszanki do wypieku gofrów. Podeszłam z obawą do tego zadania bo korzystałam już z kilku przepisów z internetu i niektóre okazywały się totalną klapą. Gofry nie nadawały się do zjedzenia. W przypadku mieszanki Emix było inaczej.  Do przygotowania ciasta na gofry jako dodatkowy składnik potrzebujemy

Ala piecze i gotuje
Kremówki 296

przekroić się na pół. Dla osób które boją się lub nie mają chęci na pieczenie domowego biszkoptu polecam mieszankę Emix. Ja mimo wszystko wolę biszkopt upieczony wg mojego ulubionego przepisu. Krem budyniowy wyszedł bardzo puszysty, delikatny i żółciutki. Przygotowanie kremu również jest bardzo proste. Producent zaleca nasączenie biszkoptu, ja jednak pominęłam tę czynność ponieważ nie lubię mokrych biszkoptów. Jeśli będziemy

Ala piecze i gotuje
Spaghetti carbonara z przyprawą 234

spaghetti carbonara Kamis pieprz czarny w młynku Kamis  sól morska w młynku Kamis 2 łyżki oleju rzepakowego parmezan tarty Przygotowanie:   Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Śmietanę przelać do naczynia dodać żółtka oraz przyprawę do spaghetti i wymieszać. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego

Ala piecze i gotuje
Rogaliki solanki 211

Zostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji   do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy . Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki

Ala piecze i gotuje