surowo jako składnik sushi. Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego paska- półksiężyca, przypominającego koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda) Przepisem na tą rybkę biorę udział w konkursie u Margarytki “7 Urodziny” ( click ) Zapraszam serdecznie na królewską ucztę J Dorada po śródziemnomorsku Składniki na 2 porcje: 2 świeże dorady pęczek
Mia Cucina Sofietakażdy rodzaj ziół, przyprawy korzenne, czy oliwki lub kapary. Inspiracją do tego wpisu był pomysł zaczerpinęty z książki Sigrid Vebert “Smakowite prezenty”. Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając starty parmezan i zastępując część mąki pszennej semoliną. Shortbread z ziołami składniki na 4 osoby : 120 g mąki pszennej 30 gr semoliny lub mąki krupczatki 2 łyżki startego parmezanu
Mia Cucina Sofietaktórego zgliszczy rodzi się nowy, obfitujący we wszelakie dobra rok. Epifania tutte feste porta via, święto Trzech Króli oznacza koniec włoskich świąt. Na kolejne trzeba czekać do Wielkiejnocy( ** Przepis na włoską potrawkę z soczewicy postaram się podać w następnym poście
Mia Cucina Sofietawstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą wodą. Dzięki tworzacej się parze wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu. Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate , mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki
Mia Cucina Sofietajest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Mia Cucina Sofietawcześniej smażyliśmy łososia. Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy pietruszką. Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym, pokrytym cienką czarną okrywą
Mia Cucina Sofietaminutowy odpoczynek, a potem postępować tak jak z kopytkami… i smażyć w glębokim tluszczu) Castanole najlepsze są w dniu smażenia, na drugi dzien nadal dobre, choć nie tak puszyste) Przepis zaczerpnęłam z włoskiego programu “La prova del cuoco”. Castagnole di ricotta Składniki (na 1 talerz): 250 g serka ricotta 4 żółtka 300 g mąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej
Mia Cucina Sofietakwiat Wam nie przypomina? Zainspirowana mimozą postanowiłam upiec coś wiosennego i żółtego. Zapraszam na baardzo kremową tartę cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym ciastem. Przepis troszkę zmodyfikowany z MW. Tarta cytrynowa Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 gr semoliny lub mąki krupczatki 150 g masła/margaryny
Mia Cucina Sofietażyciu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru
Mia Cucina Sofietaoliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem
Mia Cucina Sofietanawet parę dni przed świętami. Wystarczy owinąć go w ścierczkę i włożyć do woreczka foliowego, a przed samym podaniem polukrować. “Starsi” bywalcy blogów z pewnością pamietają serię przepisów, przebój lat 80-tych, wydanych na kartkach pocztowych przez KAW. Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami
Mia Cucina Sofietagęstej śmietany. Do tak przygotowanego sosu wkładamy na 5 minut rolady, aby przeszły jego smakiem. Podajemy z kaszą, kluseczkami, purèe ziemniaczanym i ogóreczkiem lub surówką. Tym przepisem biorę udział w konkursie Mama to potrafi organizowanym przez Comfort food ( click
Mia Cucina Sofietaumieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu. Do przygotowania tej focacci użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, a te, w oleju rzepakowym występują w idealnych proporcjach. Dlatego między innymi wpływają na obniżenie
Mia Cucina Sofietaumieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu
Mia Cucina Sofietałyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana
Mia Cucina Sofieta