Sałatka z kurczakiem – zdrowa, aromatyczna i pyszna! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego często używam go w swojej kuchni. Znakomicie podkreśla smak przygotowanych dań. Składniki: 1 pierś z kurczaka 200g sałaty (najlepiej mix) 50g sera białego korycińskiego 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 10 dużych listków świeżej bazylii garść pomidorków koktajlowych olej rzepakowy sól, pieprz(...)Miks sałat układamy na talerzu, dodajemy listki bazylii, pokruszony ser koryciński, cebulę pokrojoną w pióra oraz awokado pokrojone w kostkę. Dwie łyżki oleju rzepakowego doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sałatkę. Układamy grillowane piersi kurczaka
Gotowanie i blogowaniePora na kolejną wiosenną sałatkę. Tym razem z makaronem i szpinakiem. Dobrze się sprawdzi jako lunch do pracy albo na kolację. SAŁATKA z MAKARONEM ORZO, KURCZAKIEM i SZPINAKIEM Składniki: 1 szklanka makaronu orzo 1/2 filetu kurczaka 1/2 melona (najlepiej cantaloupe) 1 ogórek 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki płatków migdałowych 1 duża garść szpinaku typu baby dressing: 1/2 szklanki
Bon appetit mon amieProsta i smaczna sałatka z wiosennymi akcentami w postaci szparagów, szczawiu i młodych ziemniaczków. Idealna dla osób dbających o dietę. Składniki: (na 4 porcje) 2 duże pęczki szczawiu 8-10 młodych ziemniaczków 500g białych szparagów 4 jajka Pęczek koperku Płatki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody Sos sałatkowy koperkowy Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i dokładnie obieramy(...)Szczaw myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy szczaw na nim ćwiartki ziemniaczków, kawałki szparagów i ćwiartki jajek. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i woda. Polewamy nim sałatkę. Dekorujemy koperkiem i posypujemy płatkami papryki
Pyry na Gazwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest szybka, prosta, ale niezwykle smaczna. Idealnie smakuje w wersji solo oraz sprawdzi się jako "pasta" - ze świeżym pieczywem. 1 wędzony pstrąg 2 jajka 1 cebula (średnia) 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu olej pieprz Rybę oczyścić ze skóry i ości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę(...)cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą połączyć - dodając ketchup/przecier i olej (ilość wg gustu). Sałatkę doprawić pieprzem i wstawić do lodówki, aby smaki "się przegryzły". (Sól jest zbędna, ponieważ sam pstrąg jest słony
Di gotujekapusta pekińska - 50 dag marchewka - 2 szt ogórek zielony krótki -1 szt rzodkiewki -1 pęczek jogurt naturalny - 150 ml ocet winny -1 łyżeczka cukier sól pieprz zioła do sałatek natka pietruszki Warzywa oczyścić i umyć. Kapustę poszatkować, ogórki i rzodkiewkę pokroić na półplasterki, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej. Dodać sól, cukier, pieprz, ocet winny, zioła do sałatek, natkę
Camilla w kuchniWykwintna sałatka z wyszukanym bogactwem składników i witamin. Bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu i jakże smaczna... Mmmm... Składniki: Sałata Mix Pomidory Nasiona (słonecznik, dynia i pinia) Bazylia świeża - posiekana sok z cytryny - odrobina oliwa z oliwek Przyprawy: 18 Ziół ojca Mateusza Czarnuszka Pieprz czarny - świeżo miażdżony Pieprz cytrynowy Sól morska Proporcje składników wedle uznania. Do wczoraj stosowałam do potraw(...)cytrynowy, co niezbyt mi się podoba. Postanowiłam więc stosować własną mieszankę, właściwie na bazie tych samych składników, ale zamiast kwasku będę po prostu dodawała soku z cytryny ;) Spróbujcie tej sałatki, naprawdę przepyszna. Możecie też zastosować własną kombinację. Smacznego
Ukojenie Podniebienianić bardziej wiosennego niż SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY... Artykuł SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OGÓRKIEM I PIETRUSZKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsałatkach na ciepło jest coś pociągającego, może przez to, że ich smak jest intensywniejszy. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, zarówno na surowo, gdy akurat skończy mi się sałata na kanapkę, jak i na ciepło np. w w formie takiej sałatki. Robi się ją błyskawicznie, a z dodatkiem ryżu lub kasz może być propozycją na obiad. Składniki na 2-4 porcje
greenscarfsałatka pełna jest dobroczynnych kwasów omega-3 i 6, które spowalniają starzenie się komórek i obniżają poziom trójglicerydów we krwi a tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca. Do tego jest bardzo smaczna. Słodkie pomidorki i lekko pikantna rukola świetnie współgrają z wyrazistą rybą. Składniki: (na 4 porcje) opakowanie rukoli 50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów) wędzony filet z pstrąga łososiowego(...)pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazpekińska - 4-5 dużych liści rzodkiewka - 1 pęczek marchewka -2-3 szt seler korzeń - kawałek jabłka - 2 szt pomidor średnie - 2-3 szt sól pieprz olej cukier zioła do sałatek sok z cytryny warzywa i jabłka oczyścić, obrać i opłukać, z kapusty usunąć gruby nerw i cienko pokroić, resztę warzyw zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, pomidory sparzyć, obrać(...)skórki i pokroić w ósemki. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać sok z 1/2cytryny, 2 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz do smaku oraz zioła do sałatek, dobrze wymieszać, odstawić na trochę do lodówki
Camilla w kuchniTweetnij Kolejna prosta w przygotowaniu i ekspresowa sałatka pełna kolorów. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: 3 cukinie, 3 pomidory, połówka cytryny, natka pietruszki, 250 g słoiczek kukurydzy, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię. Rozkrawamy na pół wzdłuż. Usuwamy z niej pestki. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez 10-15 minut na patelni(...)połówki cytryny. Doprawiamy do smaku dodatkiem soli i pieprzu. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 20 total views, 20 views today Tweetnij The post Sałatka: cukinia, pomidor, kukurydza. appeared first on MODA
MODA NA BIOsałatka gyros z kurczakiem ułożona została w pochylonej salaterce i dzięki temu z każdej strony prezentuje się inaczej. Wygląda efektownie i kolorowo. Również świetnie smakuje. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneSAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW Bardzo prosta sałatka z cykorii, dużo bardziej popularnej we Francji niż w Polsce, a szkoda, bo posiada wiele walorów odżywczych i mnóstwo cennych składników, wystarczy tylko wyciąć ze środka głąb , żeby usunąć jej gorzki smak. Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 2 cykorie 100 g sera
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaświetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne. Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu(...)naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki oleju roślinnego Sól Na sałatkę: 300 g wędzonego łososia 120 g roszponki 1 jabłko Granny Smith Sos winegret: Sok z jednej cytryny 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżka wody Bataty ugotuj w osolonej wodzie do zupełnej miękkości (około 30 minut), obierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWiosna to nowalijki, wiosna to nareszcie ukochane szparagi. A skoro trwa walka o zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to polecam sałatkę z kaszą jaglaną i właśnie szparagami w towarzystwie nowalijek. Sałatka jest sycąca, zdrowa i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą w pojemniczku do pracy czy szkoły. Polecona przez naszego dietetyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik