przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:75/300)

Swieta. Mazurki. Pisanki 171

chwile Swieta. Niesamowite jak szybko nadeszly, prawie mnie zaskoczyly. Ja jako osoba lubiaca planowanie tym razem do Swiat podchodze zywiolowo, bez planu dzialania, bez gotowego menu. Jedyna pewna rzecza sa mazurki. Wlasciwie gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem.Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu slodki prezent

Przysmaki Karolki
Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto - montignac 462

Dieta większości kojarzy się z restrykcyjnym jedzeniem, nudnym, smutnym, bez smaku i wyrazu, pozbawionym przyjemności deserów. Tymczasem dobra dieta jest nie tylko syta, ale kolorowa, pełna różnorodnych składników, przyjemna dla duszy i ciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich nie należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest(...)mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis z książki "Schudnij z montignakiem". Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Liebster Blog Award 212

www.mojewypiekiinietylko.com/ druga od Ady I Patryka z  http://cookpl.blogspot.ie/ Serdecznie Wam dziękuje. Oto pytania Danusi :   1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa… Kaszka manna z sokiem :) 2. Bez  czego nie możesz się obejść w kuchni? Blendera 3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu. Mlynek ręczny do kawy 4. Co ma piernik(...)który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo  byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia

Smaki Edyty
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 372

postaci zawiera szkodliwe szczawiany, wypłukujące wapń z organizmu. Na szczęście kwasy szczawiowe podczas ogrzewania ulegają w dużym stopniu rozkładowi, dlatego w postaci gotowanej, pieczonej czy duszonej, można spożywać rabarbar bez obaw. Dla smakoszy, kolor rabarbaru ma istotne znaczenie: zielona łodyga i miąższ =  oj, kwaśny! różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar(...)przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy.Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta

Grunt to przepis!
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 191

zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas: 1 godzina Składniki: 12 małych papryk ( wielkości średniego pomidora) 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam 60 dag bo ok. 10 dag odeszło przy krojeniu) 10 dag ryżu ( 1 woreczek) 48 kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju(...)wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje  ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami  ( od zupy ) sosu .Jeszcze dwie porcje

Buniabaje w kuchni
Schabowy inaczej czyli w sosie cebulowym 233

cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka* łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego Przygotowanie :Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić

Magiczne Życie Marty
Domowe wędliny wędzone 180

roku wędzone były szynki, boczek i karkówka. Czas wędzenia to około 7 godzin, niestety nie byłam przy tym obecna, ale już spróbowałam i smakują rewelacyjnie. Składniki :* kg szynki bez kości* siatka wędliniarska * 1,5 kg karkówki bez kości* kg boczku surowego * sól  Przygotowanie :Mięso dobrze natrzeć solą na dzień przed planowanym wędzeniem. Szynkę włożyć do siatki. Wszystkie

Magiczne Życie Marty
Rolada cappuccino 668

warto dodać żelatynę, co pozwoli zachować kształt i ładny wygląd podczas krojenia. Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną. Moja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino.Krem to  klasyczna masa budyniowa wzbogacona o cappuccino(...)być w temperaturze pokojowej), ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń, miksować do uzyskania gładkiej masy- masę schłodzić 1-2 godziny w lodówce, będzie nam wtedy łatwiej zwinąć ją w roladzie bez efektu "uciekania"ZWIJANIE ROLADY - ściereczkę z blatem biszkoptowym rozwinąć, zdjąć papier do pieczenia- na rozwinięty blat nałożyć masę budyniową, rozsmarować ją równo na całej powierzchni, pozostawiając wolny pasek po stronie

Smakołyki Bereniki
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 171

roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam zapachdrożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie.Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumieniai bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień,odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 214

Wiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych wszystkich wrażeń nie da się zapomnieć, ot tak, po prostu. Możliwe, że już wspominałam o tym, iż zostałam zaproszona przez Marysię z bloga „GRUSZKA Z FARTUSZKA” na kulinarne warsztaty pt. Wielkopolska wieprzowina złotnicka(...)załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast był takim typowym ziemniaczanym blinem. Ogólne wrażenia? Hm, było bardzo miło, ale bez wielkiego szału. Jedzenie smaczne, ale jak dla mnie – ulepszyłabym co nieco. Atmosfera na początku zdecydowanie bardziej mnie urzekła. Po pewnym czasie ludzie przestali się interesować, kręcili się i nudzili

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 229

gauchos - południowoamerykańskich  pasterzy bydła, jak i silnych naleciałości z czasów przybyłych tu kolonizatorów, a potem  emigrantów, którzy osiedlali się tu w różnych epokach. Mięsa. Jest to mieszanka bez wątpienia intrygująca, suta i bogata.  Na stole dominuje oczywiście wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w  naprawdę ogromnych ilościach, jednak zdarza się, że na stołach pojawia się(...)wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pomidorów 197

duże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy do smażenia - puszka pomidorów bez skórki - sól, pieprz - łyżka cukru - bazylia Do podania: łyżka jogurtu naturalnego (na porcję), grzanki, słonecznik prażony Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie(...)zupę solą, pieprzem oraz cukrem, na koniec dodać drobno posiekaną bazylię. Przelać do miseczek, dodać po łyżce jogurtu naturalnego, posypać grzankami i uprażonymi pestkami słonecznika (pestki prażyłam na patelni bez tłuszczu przez około 20 min ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły). Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Shots from USA: Las Vegas & L.A. 214

pyszną kolację. Wybraliśmy restaurację chińską, gdzie zamówiłam sobie makaron noodle z wołowiną w sosie słodko-ostrym. Pycha! Na pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna :) A poniżej widać hotel i fontannę Bellagio. Po 3 dniach spędzonych w Las Vegas udaliśmy się na Wielki Kanion. Żadne słowa ani zdjęcia nie są w stanie opisać(...)tego, co tam zobaczyłam. Ogromne i kolorowe skały stworzone przez naturę, bez żadnej ingerencji człowieka. To po prostu trzeba zobaczyć na własne oczy! Następnym i ostatnim punktem naszej podróży było Los Angeles. Tutaj moje odczucia są mieszane, z jednej strony miasto aniołów, Hollywood a w nim najsłynniejsze wytwórnie filmowe, bogate Beverly Hills, piękna plaża w Santa Monica... ale z drugiej

Zgrabne Gotowanie
Karpatka 187

Przyznaję się bez bicia: raz w życiu robiłam Karpatkę i to z torebki, jakieś 10 lat temu. Ambicje wzrosły i zrobiłam od początku do końca. Torebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody(...)pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy

Blondynka Gotuje
Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym 212

Święta bez Sernika to jak choinka bez prezentów. Przedstawiam Wam mojego sernika, który pojawił się na Świątecznym stole. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku. W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto! SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka

Blondynka Gotuje