Jesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję
głodny alergikkajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy 1. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy 3. ubijamy 3 jajka z cukrem 4. łączymy obie masy jajeczną i czekoladową i wkręcamy 6 łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy
ladykitchenbułce i nadal nic z tego nie wynika. On lubi z bułką i już teraz toczymy spór, o to jak będziemy je serwować Małemu w przyszłości. Jestem przekonana, że bez bułki ;-) Potrzebujesz:pół kilo sera białego półtłustegojajko1/2 - 3/4 szklanki mąki jogurt do polania i cukier do posypaniaCo robić? 1. Rozgnieść porządnie ser, lub przemielić go maszynką
Matka Żywicielkagarnka razem z zieleniną i zalać wodą. 2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę, posolić wywar.3. Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Dodać kaszę (bez plastikowej torebki) i gotować. 4. Na koniec dodać starte na grubych oczkach marchewki5. Posiekany koperek też można dodać do garnka, ale ja wolę posypać nim zupę tuż przed zjedzeniem.To
Matka Żywicielkaupieczeniu zrobi się krucha skorupka z cukru. Pieczemy około 60- 70 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę we wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i zjadamy! Smacznego :) ( niestety w piekarniku bez termoobiegu ciasto tak bardzo nie zarumieni się na górze, ale jeśli ktoś posiada termoobieg po upieczeniu wierzch ciasta będzie naprawdę zachwycająco brązowy i chrupiący od cukrowej skorupki). * w innej wersji
Symfonia SmakówCiasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie
Ze smakiem i z pasjądekoracja, czyli wystarczy truskawka i trochę wiórków czekoladowych. Jeden z serniczków polałam musem z jagód kamczackich. Tylko jeden, bo moje dziecko protestowało i tak jak widzicie trzy serniczki bez musu i jeden mój z musem. Jak smakowało? Tak, że w ciągu godziny mój syn zjadł trzy :) Ps. W sumie ten przepis można by zaklasyfikować do bezglutenowych, oczywiście pomijamy
Blondynka GotujeDla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi
Smaczne ZdroweNatknęłam się wczoraj na hiszpańską stronę z przepisami i pierwsze co to moim oczom ukazał się ten oto placek. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kilka
Smaczne Zdrowechyba najszybszy placek jaki znam, pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty i nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje
Smaczne Zdrowebaaardzo delikatne. Składniki na tortownicę 26 cm:- 1 kg sera w wiaderku ( używam sera Juliko. B.gęsty, idealny do serników)- 150g miękkiego masła- 7 dużych jajek- 2 budynie waniliowe, bez cukru- kilka kropli olejku waniliowego- 170g ksylitolu- 1 tabliczka 100g czekolady białej- 1 tabliczka 100g czekolady gorzkiej ( lub mlecznej)- szczypta soli- zmielony ksylitol do posypania Żółtka oddzielić od białek ( najlepiej
Smaczne ZdrowePo chlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka
Smaczne ZdroweDzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać
Smaczne ZdroweDziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie
Smaczne Zdrowemieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół)Gdy chcemy uzyskać piękny żółty kolor można dodać szczyptę kurkumy lub szafranu. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok.5 minut , a następnie wyjmujemy
Smaczne Zdrowe