przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:93/300)

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 202

Gabi, bo lubi sobie Dziewczyna podjeść. Ja z Miśką jadłyśmy same paszteciki, Miśka w sumie 2 wciągnęła, a mój przydział to był ten brzydal, jak to bywa „szewc bez butów chodzi”, a moim przypadku kucharz jest zawsze głodny i je brzydkie. Smacznego!   Artykuł Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tarta z krewetkami 210

tutaj Składniki  na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza  2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany

Stare Gary
Migdałowy wieniec z makiem 170

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła

Kucharzyca
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 309

patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak  i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się skurczą, a mrożony będzie ciepły. Przełożyć na talerz bez nadmiaru wody ze szpinaku Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko

Fabryka pomysłów
Ciasteczka orzeszki 207

Bez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy

Ala piecze i gotuje
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 203

Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić.  Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję

Kuchnia Paulettes
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 149

zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij upieczone ciasteczka i delikatnie obtocz je w korzennej mieszance. Ciastka po upieczeniu wciąż

codojedzenia
Świąteczne smoothi z jabłkiem 173

Dziś zapraszam serdecznie na smaczne smoothi , z dodatkiem cynamonu , świeże jabłka mniam , zapraszam do wypróbowania przepisu , znakomicie smakuje w ten grudniowy czas . Składniki  5 jabłka ze skórką bez gniazd  szklanka mleka sojowego waniliowego  1 łyżeczka cynamonu  1 malutka łyżeczka imbiru  Wykonanie   Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych , następnie przekładamy do blendera , dodajemy cynamon

Mój Smak
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień 254

wrześniu materiał dwuletni jest gotowy do sprzedaży i sadzenia.  Trzecią gałęzią jest produkcja przetworów z owoców borówki amerykańskiej. W kolejnych latach planowane jest poszerzenie oferty o konfitury bez dodatku cukru oraz naturalne soki.  Gospodarstwo posiada corocznie odnawiany certyfikat GlobalGap uprawniający  do sprzedaży owoców na rynki zagraniczne. Dodatkowo certyfikat Integrowanej Produkcji, potwierdzający wysoką jakość owoców. Jeśli jesteście zainteresowani

Słodkie okruszki
Suszone płatki kokosa 202

„Kolejnym składnikiem musli, który z powodzeniem można przygotować w domu są suszone płatki kokosa. Nie tylko wychodzą taniej ale też są o wiele zdrowsze bo nie

Wiem co jem
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 167

dziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła do gustu chłopakom, mój 5-latek chciał nawet dokładkę. Składniki: 250-300 g ciecierzycy z puszki 200 g wędzonej szynki 1 puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej

Z notatnika
Piernikowe masło orzechowe bez cukru 148

odrobinę soli i doprawiłam korzenną przyprawą do piernika (ważne, by miała w sobie same przyprawy, bo niestety w sklepach przeważają takie z dodatkiem mąki i cukru). Piernikowe masło orzechowe bez cukru 200 g orzeszków ziemnych szczypta soli 1/3 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki karobu Orzeszki ziemne umieścić w blenderze i zmielić do momentu

FitKot
Keks orzechowy 205

Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Orzechy włoskie

Bajeczna Kuchnia
ŚWIĄTECZNA INKA PIERNIKOWA 165

Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kawy

Kuchnia MagdaLeny
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 146

Karp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli