TARTA BEZ PIECZENIA Składniki (8 porcji): 130 g słonecznika łuskanego 70 g siemienia lnianego 150 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody Na wierzch
Powiedz dietom niewysokie nie rosną, można spokojnie papilotki wypełnić prawie do końca . Wierzch obsypać kolorową posypką cukrową. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu - i piec ok 20-25 minut - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i "charakteru" piekarnika - mojemu grzałki działają wyśmienicie, więc oscyluję bliżej 22 minut :) Stan
Grunt to przepis!łyżeczka nasion chia 3 daktyle kilka migdałów 250 ml mleka Dodatki: truskawki 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/syropu z agawy Przygotowanie: Zagotuj mleko, wsyp kaszę i pozostałe składniki (bez dodatków!). Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę, jest ok. 15 minut. Przełóż do miseczki, dodaj truskawki i polej miodem
Zdrowie na języku :Pwyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby
Ale ProsteNastępnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli nie mam wcześniej przygotowanego sosu, robię go według podanego tutaj
Ale Prostecukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej 100 g pora 350 g ziemniaków Przepis: Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy. Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Paprykę kroimy w paseczki ok. 3 cm długości. Marchewkę obieramy i kroimy
Kucharzycagodzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce
Grunt to przepis!oczkach 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia- opcjonalnie, ponieważ można użyć patelni grillowej i obyć się bez tłuszczu. Przygotowanie: 1. Zmieszać łyżką wszystkie składniki bardzo dokładnie. 2. Smażyć po kilka-kilkanaście minut z każdej strony. 3. Można podać z jajkiem w koszulce i świeżym rozmarynem Przepis
KreatywnePinysię ryż, wykorzystujemy na krojenie pozostałych składników. Reszta dzieje się błyskawicznie. Po trzecie: jest przejrzysty. Nie ma porównania z „gotowymi”, słoikowymi kociołkami. Tu mamy same naturalne składniki, można jeść bez zastanawiania. Po czwarte: jest tego DUŻO! Wystarczy na obiad dla co najmniej 4 osób i wszyscy najedzą się do syta. A dla pary – nawet na kilka dni. Po piąte: przebieraj
Proste-przepisy.platmosfer y cznych nie wymagają nawożenia nie mają kwiatów a w związku z tym brak jest wokół nich latających owadów a w szczególności pszczół. Fakt ten nie jest bez znaczenia kiedy mamy dzieci, które lubią bawić się w ogrodzie. Do gatunków najbardziej znanych i popularnych należą: miskant ch iński, rozplenica japońska, kostrzewa sina czyli srebrna trawa, kostrzewa
WYSPA SZCZĘSLIWAoliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności, że odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły
Mieszam w Garnkudodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam
zadanie-gotowanieogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich lat, by nagle w sytuacji
Wiem co jemtych ilości się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady. Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 2016-05-22 12:21:23 Smażony szczupak podany z doskonałym słodko-kwaśnym sosem winnym oraz bukietem kolorowych warzyw. Łatwe i szybkie
Kulinarna PokusaW tym tygodniu ponownie skusiłam się do wzięcia udziału we wspólnym pieczeniu , z tym większą radością, że jedną z propozycji stanowiły moje ulubione kokosanki. To bardzo
Kuchenne zapiski Edyty