przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:104/300)

Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 177

chleb bananowy z bloga Chillibite . Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków. Składniki: 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g ) 2 jajka 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 30 g śmietanki

kolorowotorcikowo
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 163

przypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu. A im cieńsze, tym lepsze i bardziej chrupiące! Moja pierwsza partia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 265

minut. W sumie piekłam chleb około 50 - 55 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 277

maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Bułki maślane są upieczone pięknie pachną. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 194

posypuję płatkami migdałowymi i cukrem perlistym. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Gwiazdę piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu. Gwiazda z ciasta drożdżowego jest gotowa. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) 181

kotom dobrze na żołądek i ogólne samopoczucie do tego stopnia, że mogą je zabić. Jakby tego było mało oba nasze zwierzaki są tak potwornie dla roślin upierdliwe, że potrafiły bez ceregieli obgryzać kaktusy – żywa choinka i żywa ‘ gwiazda betlejemska ’, czyli stawiana w domach na święta w doniczce poinsecja, mogłyby je po prostu uśmiercić.   Poinsecja to roślina należąca do gatunku

Karo in the Kitchen
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 164

którym możecie dopisać skład Waszej mieszanki soli. Aby pobrać etykiety, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków: etykiety prostokątne etykiety okrągłe Edit: Ze specjalną dedykacją dla Basi Ł., etykietki bez wyszczególnionego rodzaju soli: etykiety "sól ......." prostokątne etykiety "sól ......." okrągłe Domowa sól ziołowa Składniki: według preferencji, w proporcji 1 objętość soli, 2 objętości innych składników: sól morska gruboziarnista lub/oraz inne rodzaje

Chilli Czosnek i Oliwa
Meksykańskie enchiladas 172

wierzch tortilli w naczyniu żaroodpornym wylałem resztę sosu i posypałem resztą sera. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekałem przez 20 minut bez przykrycia - tak aby ser zaczął się lekko rumienić. Dojrzałe awokado pozbawiłem pestki, obrałem ze skórki i pokroiłem w centymetrową kostkę. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki i wraz z awokado włożyłem

Wyprawy kulinarne
Domek z piernika 224

piekarniku nagrzanym do 180st. Ostudzić. Wymiary ścianek:   Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi. Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki. Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder

Smakołyki Asi
Łosoś pieczony w orzechowej panierce 216

Pyszna propozycja dla miłośników łososia :)  Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pizza z pieczarkami 199

mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko

Weekendy w domu i ogrodzie
Chatka z piernika 153

podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są  na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się

Kulinarne Inspiracje
Baton żurawinowy Yummy od Raw And Happy 142

Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Baton żurawinowy od Raw And Happy, to pyszna, bezglutenowa przekąska, która dostarcza zdrowej energii. Bez dodatku cukru, zawiera tylko naturalne. Świetna propozycja dla osób, które uczulone są na różne alergeny, jak i dla cukrzyków. W skład wchodzą daktyle, rodzynki, migdały, żurawina, wiśnia suszona, błonnik jabłkowy

R'n'G Kitchen
DOMOWA MASA MAKOWA 194

Gotowa masa u mnie ważyła około 1400 g. Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do  5-6 dni  lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku białek oczywiście. Te zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych

Słodko-Słony Świat Ilony
Pepparkakor 163

Pepparkakor to zdecydowanie najsłynniejsze skandynawskie ciasteczka. Cieniutkie, mocno korzenne, lekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek.  Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy

maniapieczenia