skorupka z karmelizującego się ryżu nazywana socarrat. Nie jest jednak łatwo ją uzyskać - mi paella zaczęła się przypalać i musiałam zdjąć ją z ognia. Uzyskanie idealnej paelli wymaga bez wątpienia praktyki. Paella Valenciana - przepis na podstawie przepisu ze strony skladbananow.plna 4 porcje (moja patelnia ma średnicę 30 cm)czas przygotowania: 1,5 godzinySkładniki: 0,5 kg ryżu(...)paelli np. bomba lub, jako zamiennik, do rissotto, np. arborio lub carnaroli 500 g mięsa kurczaka (różne elementy, jak piersi, nóżki itd) 300 g mięsa królika bez skóry i kości 200 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki 3 cm. (może być też mrożona) 100 g białej fasoli z puszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 200 ml oliwy szczypta
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Czy też macie takie produkty, bez których nie obejdą się Wasze zakupy? I nie mówię tu o chlebie (to oczywisty wybór;)), lecz o innych artykułach, które jecie nałogowo i pożeracie w każdych ilościach. Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie(...)bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się w kierunku przetworów pomidorowych, które kryją w sobie słodycz i aromat letnich owoców. Pod koniec lata, gdy pomidory są nie tylko pyszne
Chilli Czosnek i Oliwaciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki. Pozostawiamy(...)wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na cała powierzchnię blachy i następnie pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki po upieczeniu trzeba odrywać, jeśli chcemy, równe okrągłe bułeczki to musimy je ułożyć w większych odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam domowe lody, sporo już ich w te wakacje przygotowałam, jednak do tej pory wszystkie lody przygotowywałam bez maszynki, z błahego powodu, nie miałam maszynki. Ostatnio w ramach współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl zostałam poproszona o wybranie kolejnego sprzętu do testów, jednym z produktów była maszynka do lodów. Bez zastanowienia wybrałam właśnie Severin EZ 7402 (Maszyna do lodów) Przygotowałam lody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotować Piotrek, dodał do niej trochę kolorowej papryki: czerwonej i żółtej, moim zdaniem ten dodatek sprawdził się w tej potrawie, jest to pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka(...)ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka gotowane, 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej, do smaku sól pieprz Warzywa myjemy i gotujemy bez obierania ze skóry. Ziemniaki gotujemy w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie al dente. Warzywa odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do miski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLabneh, to domowy serek z jogurtu, który w naszych warunkach można przygotować z jogurtu greckiego lub bałkańskiego. Serek uzyskuje się poprzez odsączania jogurtu, bez problemu każdy może go wykonać samodzielnie w domu. Przygotowanie takiego serka trwa niezbyt długo, po 36 godzinach odsączania labneh jest gotowy. Jeśli ktoś chce to może labneh przygotować z jogurtu domowej roboty. Ja jednak idę(...)tego serka zrobić małe kulki, obtoczyć je w świeżych ziołach, ułożyć je w słoiku i zalać oliwą. Labneh (arabski serek jogurtowy) ma delikatną, kremową konsystencję. Serek ten jest bez dodatków smakowych, więc można go wykorzystać do wytrawnych kanapek (tutaj z wędzonym łososiem) lub może też być bazą do paschy, sernika, czy też słodkich naleśników. The post Labneh (arabski serek jogurtowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata temu był sernik z migdałami. W tym roku przygotowałam sernik kajmakowy z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale(...)żółtka + wszystkie białka do masy serowej) 1/2 kostki margaryny, 50 g masła 1 puszka kajmaku waniliowego 6 łyżek domowego cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru) olejek waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, gwiazdki Dr. Oetkera Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięróżnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba jak zdrowe są owoce to każdy wie :) Napoje to herbata (bez cukru, z mlekiem) woda lekko gazowana nisko-sodowa, a w ostateczności soki, jednak bez dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka
All My Fit Lifegodziny.Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść mięsu i warzywom do temparatury pokojowej.W międzyczasie kroimy boczek w paseczki lub kostkę i bez masła lub oliwy smażymy na małym ogniu w żeliwym naczyniu. Mięso oraz warzywa odcedzamy z wina (wina nie wylewamy!!!). Gdy boczek się zrumieni i wytopi się z niego tłuszcz(...)obwiązujemy pietruszkę, tymianek oraz listki laurowe tworzącym tym samym tzw. bouquet garni.Do warzyw dodajemy mięso, usmażony boczek oraz wino pozostałe po marynowaniu. Całość zagotowujemy, dodajemy bouquet garni, i bez pokrywki dusimy na małym ogniu przez 2.5 godziny. Podczas duszenia możemy dolać wodę jeśli uznamy, że za dużo jej wyparowało.Po 2.5 godzinach wyjmujemy bouquet garni, dodajemy pieczarki oraz
W mojej holenderskiej kuchniktórej piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo wykładać papierem do pieczenia..Mycie takiej foremki też nie sprawia żadnego problemu(...)niej przywarło..Kilka dni później foremki znów były wykorzystane...była tarta ale wytrawna..był chlebek pieczony w keksówce, który ładnie się upiekł z każdej strony i bez problemu "wypadł"z blaszki..było także ciasto pieczone w tortownicy i z kominkiem..przepisy wkrótce będą na blogu..Blaszki za każdym razem spisały się idealnie..wystarczyło odrobinę posmarować masłem, posypać mąką...i problem
Moje domowe kucharzeniejuż dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam z mąki żytniej..[a miał być z żytniej razowej..].....no i trza było dodać mąkę żytnią(...)bardzo ciepłej wody (ok. 40*C) W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać [np.ubijać w robocie jak białka] aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką- ok 5 minut. Przygotowanie ciasta Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji [konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo]. Zostawić do fermentacji
Moje domowe kucharzeniestronę i pieczemy kolejne 8 minut.Włosi jadają biscotti maczając je w kawie lub jako dodatek do słodkiego toskańskiego deserowego wina Vin Santo. Ale równie dobrze biscotii smakuje samo, bez niczego. Albo do pochrupania przy herbacie.*UWAGI:- biscotti znane są również jako cantucci lub biscotti di Prato. Albo też w krajach anglosaskich jako coffee bread.- oryginalnie stosuje się wyłącznie migdały(...)owoców.- skórkę z cytryny możemy zastąpić skórką z pomarańczy, albo dać i jedną i drugą.- opcjonalnie można dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego.- w polskich przepisach przeważnie stosuje się migdały bez skórki, ale oryginalne biscotti di Prato są właśnie z migdałami ze skórką.- szczelnie zamknięte można przechowywać nawet kilka miesięcy. W Wypiekaniu na śniadanie udział brali:Paweł z Marder
Moje domowe kucharzeniechochelkapolapkach.blogspot.com/. Poniżej moje odpowiedzi oraz nominacjeJ Pytania od chochelką po łapkach: Jaka jest twoja popisowa potrawa? Ciężko powiedzieć, ale zdecydowanie będzie to coś z kuchni azjatyckiej. Bez jakiego sprzętu kuchennego nie wyobrażasz sobie gotowania? Bez piekarnika!!! Jaka jest twoja ulubiona książka kucharska? Wszystkie książki Jamiego Olivera. Gdybyś miał(a) okazję poznać tajniki dowolnej kuchni – jaką kuchnię byś
Mania GotowaniaMój pierwszy wypiek z użyciem ziaren amarantusa - prawdopodobnie najzdrowsze muffinki, jakie w życiu jadłam i robiłam! Przyznam się bez bicia, iż amarantusa wcześniej nie znałam, a nazwę kojarzyłam bardziej z kolorem, niż produktem spożywczym :) Wszystko zmieniła współpraca ze SKWORCU, od której to firmy otrzymałam ziarna tej rośliny do kulinarnego przetestowania. Efekt taki, że amarantus od teraz na stałe zagości(...)foremek, można zapychać je do pełna - babeczki nie wyrastają szalenie wzwyż. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.Piec w nagrzanym do 190C piekarniku ok 25min - u mnie na środkowym poziomie, bez termoobiegu.Muffinki wychodzą mocno wilgotne i miękkie. Amarantus dodaje wnętrzu ciekawej faktury, a owoce świetnie się z nim komponują.Konsumować jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie szklanki mleka :) Mniam, niebo w gębie
Grunt to przepis!kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić winem nalanym z ogromnego tanku(...)plastikową butelkę. :) Kolejna pozycja - makarony bo czego innego się spodziewać. Najbardziej słynna chyba carbonara ale bez śmietanki tak jak u nas, czy spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :( Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone na pizzy. Tych
Brzuszki Łakomczuszki