Schab ze śliwką i morelą w galarecie 1 kg schab bez kości, 150 g śliwki suszone bez pestek, 150 g morele suszone Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki
Kuchnia Danusiwarstwa wierzchnia, czyli najważniejsza, wzmacniana jest bardzo twardymi cząsteczkami ceramicznymi. Powłoka ta należy do kategorii non-stick – oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Patelnia współpracuje ze wszystkimi kuchenkami, oprócz indukcyjnej można smażyć na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dużą zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie(...)konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta, steki i warzywa dosłownie pływały po patelni, nic nie przywarło ani nie wykazywało najmniejszych tendencji. Smażyłam je metodą Hestona Blumenthala
karmelowydziennego. Kelner przyniósł nam karty, przyjął zamówienie na wodę no i się zaczęło. Chciałam zamówić gęś – nie było, cielęcinę – nie było, naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu składników nie dowieziono. W końcu udało nam się złożyć zamówienie i po niedługim(...)przyznać, że talerz został bardzo dokładnie wyczyszczony. Na koniec dostaliśmy zamówione ciepłe szarlotki z jabłek szarej renety otoczona sosem waniliowym z odrobiną cynamonu (18 zł) i były przyjemne, jednak bez fajerwerków. Podsumowując, wizyta w restauracji była udana i bardzo chętnie odwiedzę ją powtórnie po zmianach w karcie. Miałam do nowej wgląd i muszę przyznać, że widziałam kuszące propozycje:) Ceny
karmelowycytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia(...)odstawić na 2 miesiące. Nalewkę można przygotować również w tradycyjny sposób, zalewając kilogram owoców litrem spirytusu i po miesiącu dosładzając syropem z połowy litra wody oraz szklanki cukru. Czarny bez zwany jest też bzem lekarskim. Kwitnie w maju i w czerwcu.Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych i dość dużo witaminy C. Świeże owoce
Proste Potrawyzamiast obiadu to wykwintne antipasto italiano … Bedzie nam lekko na zoladku po prostu... i zateskinimy za latem...Do tej salatki najlepiej domowej roboty wiejski chlebek... Salatke przygotowalam wg.przepisu Galbani – bez watpienia il numero 1 in Italia i nie tylko we Wloszech … Skladniki- soczyste duze pomidory ( sparz je i sciagnij z nich skorke ) mozarella Galbani w zalewie oliwa z oliwek(...)poprzebierac z malutkich galazek :-) Warto uzywac oregano...Oregano kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną przyprawą kuchni śródziemnomorskiej. Mało kto zna jego prozdrowotne oddziaływanie na organizm. Pora nadrobić zaległości – nie bez przyczyny przecież oregano nazywane jest naturalnym antybiotykiem (jest bezpieczne i nie wywołuje skutków ubocznych). Na zdrowotnych właściwościach oregano (zwanego również lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem) poznali się już starożytni. Ojciec
Z Kuchni Do Kuchnizakręcone, kojarząmi się z plażą, świętym spokojem i ...z uszami teściowej, która wszystko słyszyi wie najlepiej jak co i kiedy ;-) Skladniki- -conchiglie rigate MALMA -puszka pomidorów w zalewie -nie bez powodu moc czosnku ( czosnek podobno ma odstraszać wampiry i złeduchy oraz “niedobre mysli” - pensieri negativi ) -swieżabazylia----> niezły antydepresant i zarodek euforycznego, zdrowego, dobrego humoru -swieżyszpinak ( nie mrożony ,bo liściemają(...)tylko tam-----> sąsłodkie i “rozchwytywane” na świat cały przez cukiernikow...do robienia m.in tzw.confetti. Ponadto sa duże i bardzo słodkie oraz jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie bez przyczyny dodam je do mojej potrawy aby złagodzicnieco ostry temperament czosnku i papryczek...) Danie jest genialnie proste i smaczne i tesciowa wiedzałaco robi żeby sięnie zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy
Z Kuchni Do Kuchnimnie na obiad PASTA CON LA SALSA! Składniki -chifferi rigati lub conchiglie rigate MALMA- ten kształt, gdyż salsa ma się nam tam wcisnąć i pozostać świeże, soczyste pomidory, ilość bez znaczenia listki bazylii kilka ząbków czosnku pieprz oliwa z oliwek sól i cukier do smaku starty parmezan Typowa włoska potrawa codzienna, obiadowa, w samo południe... szczególnie na Sycylii, bo między(...)ćwiartki pomidory, kilka ząbków czosnku i pieprz, oraz całe listki bazylii. Doprowadz do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu nawet do kilku godzin. U mnie sprawa miała się prościej i bez stresu i mieszania , bo wpakowałam wszystko do CC Major-a, włączyłam 110 stopni, nastawiłam w pozycję mieszania 1 mieszadłem uniwersalnym , nastawiłam zegar na 2,5 godziny i poszłam do swoich
Z Kuchni Do Kuchnipomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów, z tą bułką i czosnkiem. Dlatego je się samodzielnie to warzywo, bez chleba, bez dodatków. Jest bardzo bardzo dobre, zdrowe. Jeśli ktoś ma uprzedzenia do karczocha, to ten sposób podania i oswojenia się jest najlepszy, bo najbardziej smakowity. Podajemy z winem. Dużo
Z Kuchni Do Kuchniherbatka pakowana jest jak wojsko, każda herbatka ma syngularne opakowanie dzięki czemu nie traci koloru, zapach jej nie wietrzeje i jest w ten sposób również sterylna, co nie jest bez znaczenia. Jest otwierana bezpośrednio przed podaniem. Dla mnie ma to duże znaczenie, gdyż często wyjeżdżając musialam zabierac ze sobą herbatkę. Sznureczki plątały się, zawieszki fruwały w woreczku ,w konsekwencji(...)się zdarza niejednokrotnie przy innego typu napojach herbacianych wątpliwego pochodzenia. Ja ją piję codziennie i często. Bo często chcę się przenieść na Czarny Kontynent, gdzie życie płynie wolniej, bez zbędnego technologicznego stresu. Kiedy chcę się odprężyć, parzę sobie ASTRA i..zamykam oczy. I mnie nie ma. Dla nikogo. Polecam profil Astra na FB ASTRA FB KLIK! STRONĘ ASTRA
Z Kuchni Do Kuchnirybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się tam będzie działo... Toscana -to żadna tajemnica , można o niej śmiało poczytać BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ Ale do dzieła
Z Kuchni Do KuchniPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas(...)mleka wraz ze strąkami, które także oddadzą aromat. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, do naczynia rozbijamy całe jajko i trzy żółtka (z białek można zrobić kokosanki czy bezy) oraz dodajemy cukier. Mieszamy trzepaczką aż się połączą (nie ubijamy!). Do jajek dodajemy łyżkę gorącego mleka i szybko mieszamy (masa się zahartuje). Z mleka wyjmujemy strąki i bardzo cienką strużką
Poezja smakugarnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby(...)oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie, zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia 30 minut. Pamiętajmy, żeby pod koniec gotowania często mieszać - większość płynu odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna. 3. Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku
Tajskie smakiżółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował się włoskim oraz gestykulacją. Na szczęście bez problemu się dogadaliśmy :)Andrea to prawdziwy szef kuchni - precyzyjny, dobrze zorganizowany, gotujący na wyczucie. Próbujący na bieżąco wszystko, co gotowaliśmy i zachęcający również nas do tego. Dbał też o porządek(...)jego filozofii, mi niestety po gotowaniu zostaje góra naczyń ;) Ja starałam się jednocześnie fotografować, zapisywać przepisy i pomagać w gotowaniu, dlatego miałam ręce pełne roboty. Ale dzięki temu mogę bez problemu powtórzyć przygotowywane potrawy w domu i pokazać je Wam na blogu.Andrea pokazał nam również, jak pięknie zaprezentować gotowe danie na talerzu. Na koniec usiedliśmy z Mężem przy stolikach znajdujących
Chilli Czosnek i Oliwanawet na stojąco :). Chili con carne w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne1 łyżka oleju do smażeniasól Wykonanie:Mięso podsmażamy na rozgrzanym(...)smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez 5 minut, a następnie dodajemy pomidory i całą zawartość, bez odcedzania, dwóch puszek fasoli. Dodajemy przyprawę i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut
Kulinarne przygody Gatity