wymieszać. Następnie do masy wmieszać delikatnie kremówkę i od razu wyłożyć na biszkopt (masa szybko tężeje!). Wstawić na chwilę do lodówki i przygotować galaretkę.Galaretka arbuzowa:800 g arbuza bez pestek2 czerwone galaretki (użyłem arbuzowych)Arbuza zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Oddzielić około 150 ml otrzymanego soku i zagotować go. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie połączyć
Food Squaremała rada dla tych, co nie mają rano czasu na gotowanie, a równie mocno (jak ja) lubią pieczoną dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów.Składniki:50 g płatków z amarantusa100 ml mleka
Food Squarewykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka godzin
Food Squareprzepis na dzisiejszą potrawę Was zachęci do poznania tamtejszej kultury.Kabuli Palaw lub Qabili Pulao to narodowe danie Afganistanu. Przygotowywane jet ono w każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest
Food Squarepomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki... Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;)Składniki:200 g masła w temperaturze pokojowej100 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka1 duże jajko400 g mąki pszennej razowejszczypta soli3 łyżki przyprawy korzennej
Food Squareobróbki. Zbyt długie nóżki kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe myjemy do skutku, czyli ok. 3 razy w zimnej wodzie. Na szczęście opieńka te kąpiele wytrzymuje bez uszczerbku na wyglądzie i jakości. Zaczyna się prawdziwa zabawa.Przygotowujemy dużo słoików (wielkość według uznania) i przyprawy.- liść laurowy- ziele angielskie- gorczyca- pieprz czarny- czosnek Do każdego słoika
Maminek kulinarnyjabłkami.Studzimy. Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy ruloni przygotowujemy roladę. Dowolnie układamy galaretkę i jabłka. Pozostawiamy ok. 1/3 biszkoptu bez wypełnienia. Do rondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną (4 łyżeczki) do rozpuszczenia.Lekko ubijamy śmietanę, dodajemy 5 łyżek cukru, miksujemy i przyspieszamy tempo,ponieważ kiedy wlejemy żelatynę
Maminek kulinarnyRobimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy
Maminek kulinarnydania nigdy się nie zapomni.Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzywgwarantuje niesamowite wrażenia smakowe.Danie nie jet skomplikowane.Zaczynamy:Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki bez kości. Kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm i nie tłuczemy(!). Na dno naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs
Maminek kulinarnyTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je
Maminek kulinarnysernik ma kilka wersji.Można go zrobić z owocami lub bez owoców.Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie.My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy.Potrzebne produkty: na kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy
Maminek kulinarnybudowanie tortu.Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu,następnie porcję kremu. Na to kolejny placek i tak aż do ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem.Wyrównujemy.Obsypujemy kruszonką.Dekorujemy według uznania.Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy
Maminek kulinarnyblaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut. Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.Smacznego
Maminek kulinarnyNasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i
Maminek kulinarnyMała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy
Maminek kulinarny