migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czyli co? Kolejny tydzień mi tak szybko przemyka? Coraz bliżej święta, ale bez śniegu coś nie ma tej magii. Kto ma śnieg? Przyznać się!U mnie w tym roku mało świątecznych przepisów niestety. Ale zachęcam do zapoznania się z listą z zeszłego roku - myślę, że coś Was zainteresuje na pewno.Przechodzę do podsumowania w zdjęciach i życzę Wam wspaniałego tygodnia
Magiczne Życie Martysuszonymi śliwkami, to oczywiście musiałam go wypróbować… Źródło: Lesley Waters, „Healthy”Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami – składniki:100 g gorzkiej czekolady175 g suszonych śliwek bez pestek2 łyżki koniaku (opcjonalnie)3 białka1 łyżeczka cukrukakao do posypania Śliwki wkładam do rondelka i podlewam 150 ml wody, gotuję na wolnym ogniu mieszając co chwilę aż śliwki będą miękkie
UgotujmyTo.plzjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku…Boczek pieczony – składniki:1 kg boczku2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram w mięso z obu stron. Posypuję solą, pieprzem, papryką i dużą ilością majeranku. Przykrywam folią i zostawiam
UgotujmyTo.plwłaściwościach zdrowotnych selera można poczytać tutaj (poradnikzdrowie.pl), a ja tylko pozwolę sobie zacytować mały fragmencik, że seler naciowy „Połączony, w równych proporcjach, z sokiem z jabłek daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka eliksiru, wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom
UgotujmyTo.plnasz wypad nad morze, o którym pisałam wcześniej. To idealne rozwiązanie jak się chce szybko przygotować coś pysznego, łatwego do podziału i idealnego do transportu (dlatego też zrobiłam je bez żadnych kremów). Żałuję tylko, że musiałam je przygotować z borówkami a nie jagodami, ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi to się lubi co się
UgotujmyTo.plCiasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie. Ja za pierwszym razem nie ubiłam dobrze piany, bo bałam się
UgotujmyTo.pldlatego warto się na niego skusić….:)Dla tych, co nie mają zakwasu przypominam, że jest Zakwasowa Mapa Polski, gdzie można od innych osób dostać aktywny zakwas i bez wykrętów zabrać się za pieczenie :)!Chleb polskiSkładniki:Zaczyn:100 g zakwasu żytniego aktywnego200 g mąki żytniej razowej200 g wody przegotowanej letniejWszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce
UgotujmyTo.plmake bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby
UgotujmyTo.plkością ogonową wygląda jak litera H)wyjęcie kości śródstopiawycięcie nadmiaru tłuszczu usunięcie tkanki łącznej i tłuszczu między dwoma głównymi płatami mięsaW sklepach jednak można kupić już gotowy udziec jagnięcy bez kości, przygotowany w podany powyżej sposób. Jedyną różnicą jest to, że węzły chłonne nie zawsze są usuwane. Nie powinno to nam w niczym przeszkadzać ale mają one żylastą teksturę
naRuszcieciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować. PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel
Słodko-Słony Świat Ilonyciasta posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka i obtocz je w wiórkach kokosowych wysypanych na deskę lub tacę.Wsadź ciasto do zamrażalnika na 30 minut (ja wsadziłam razem z tacą bez przykrywania).Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Po tym czasie pokrój uformowane wałki w około 1 cm plastry, ułóż na blasze i piecz 12-15 minut aż boki ciasteczek ładnie
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki mąki pszennej250 g zimnego masła5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA PIANKĘ:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowegoDODATKOWO:500 g malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej)cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:CIASTO:Mąkę, masło pokrojone
Słodko-Słony Świat Ilonynich kolejno: posiekaną rukolę, plaster żółtego sera i paprykę. Następnie delikatnie zawijać roladki. Dla zabezpieczenia, żeby nam się nie rozpadły w trakcie smażenia można owinąć nitką, którą później bez problemu można zdjąć.Przygotować patelnię teflonową. Wlać olej. Rozgrzać i smażyć na nim roladki na złoty kolor, dbając o to, żeby były ładnie zarumienione z każdej strony. Najlepiej smażyć dłużej
Świat Domowej Kuchninastępnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone
Świat Domowej Kuchni