bliski 2 godzin).Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę
Słodka Stronawymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukruZ litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować. Do gotującego się mleka
Z Kuchni Do Kuchnibeczki. Sycące i naprawdę bardzo smaczne kotleciki. Ostatnio mam fazę na kaszę kuskus, posmakowała mi bardzo, ale miałam dość jedzenia, jej jako dodatek do obiadu. Pomyślałam, że zapewne można bez problemu używać jej do przyrządzenia kotlecików. Jednak kiedy zaczęłam sprawdzać przepisy na takie rarytasy to wszędzie byłą wersja smażona, co mi nie bardzo podchodzi. Stwierdziłam, że jeżeli można je usmażyć
Moje pyszne gotowanieDzisiaj idę trochę w innym kierunku. Razem z siostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy
Moje pyszne gotowaniebędę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.Składniki:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Moje pyszne gotowaniejednej z książek kucharskich w domu znalazłam przepis na domowe crunchy. Postanowiłam więc, je zrobić, bo nie miałam pomysłu na kolacje. Powiem bez ogródek, że kolację miałam pierwsza klasa :). Doskonały również na śniadanie.Składniki:Crunchy:2 jajka6 kopiastych łyżek płatków owsianychpełna łyżka mioduDodatkowo:serek waniliowy (np. Rolmlecz)Wykonanie:Jajka wymieszać z miodem, a następnie dodać płatki. Wymieszać, (trzeba uzyskać konsystencję
Moje pyszne gotowanieetapy wypieku idealnej Baby Wielkanocnej:1.) Na samym początku przesiewano dokładnie mąkę, która musiała być najlepsza, oraz najbielsza.2.) Starannie oddzielano żółtka od białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto)3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne).4.)Następnie robiono zaczyn drożdżowy
Moje pyszne gotowaniebudyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)350 ml mlekaroztłuczone jajko do posmarowaniaWykonanie:Ciasto:Do dużej miski przesiać mąkę.Do mniejszej miseczki wrzucić pokruszone drożdże, szklankę przesianej mąki, 2 łyżki cukru, oraz wlać
Moje pyszne gotowaniewolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz.Składniki:1,5 szklanki mąki tortowej4 płaskie łyżki imbiru3 łyżki przyprawy do piernikapłaska łyżeczka sodypłaska łyżeczka proszku do pieczenia10 łyżek miodu125 g roztopionego masłapół szklanki brązowego cukru2
Moje pyszne gotowanieprzed polaniem wypieku podgrzać.*Z tego przepisu wychodzi sporo lukruA ja życzę wam w nowym roku dużo szczęścia i siły oraz wiary, aby w tym nadchodzącym nowym roku bez problemu pokonać wszystkie zmartwienia i problemy. A przede wszystkim zdrowia bo jeżeli, ono jest to tak naprawdę poradzimy sobie ze wszystkim :)Szczęśliwego i Szampańskiego nowego 2014 roku
Moje pyszne gotowaniejabłeczników :).Składniki: 3 szklanki mąki3/4 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia1,5 kg jabłekcukier waniliowyodrobina soku z cytrynyłyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki1/3 szklanki cukrujajkoszczypta soli40 g drożdży120 g stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1 łyżka soku z cytrynyBudyń:2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru500 ml mleka2 jajka100 g masłaWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiewamy do dużej miski.Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy
Moje pyszne gotowanieSkładniki:1 kg dyni obranej i bez miąższuWykonanie:Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą dyńkę ok. 30 minut. Czas może się trochę wydłużyć, albo skrócić. Zależy na jakie kawałki ja pokroicie. Wyjmujemy ją jak będzie miękka.Następnie zmiksować za pomocą blendera
Moje pyszne gotowanie