względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami. Tęczowych Pisanek
NA MOIM TALERZUoregano, przyprawa do mięs) Cebulę kroję w kostkę smażę na bardzo małej ilości oleju, dorzucam pokrojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę, a na oddzielnej patelni smażę bez tłuszczu mięso mielone, które przyprawiam przyprawą do mięs, pieprzem, vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami, mieszam i dolewam wody tyle by przykryło składniki duszę na sporym ogniu
NA MOIM TALERZUdodałam olej. (Można oczywiście ugnieść ciasto ręcznie - powinno być dosyć miękkie). Rozwałkowałam, szklanką wykroiłam krążki, które smażyłam na patelni z małą ilością oleju (patelnia powinna być teflonowa wtedy bez tłuszczu - niestety moja została wyrzucona ze względu na to, że nie służyła mi jak powinna). Idealne z bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem...Warto spróbować!przepraszam za jakość zdjęcia
NA MOIM TALERZUpołączenie, rozgrzewająca zupa i tortille z rozpływającym się serem Brie. Inspiracją była angielska strona, gdzie można znaleźć pomysły na kilka obiadów wraz z listą zakupów. Nasz piątkowy szybki, bez mięsny obiad.Składniki :400 g ciecierzycy (1 puszka)400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr wody
NA MOIM TALERZUaluminiową. Wstaw do piekarnika.Po godzinie wyjmij naczynie z piekarnika i odlej wywar do innego rondelka, ziemniaki poprzekładaj mięsem i ponownie włóż do piekarnika na jeszcze 30 minut, ale już bez pokrywki.Bazę pod sos zagotuj.Dodaj chrzan i odparuj sos przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.Po tym czasiedołóż śmietanę, chwilkę zagotuj energicznie mieszając, dopraw jeżeli trzeba, wyłącz piekarnik
Pasje Jolkibatona, nie mieliśmy z tym problemu – wybraliśmy przepyszny domowy baton musli oblany czekoladą, który ma w sobie mnóstwo pełnoartościowych kalorii (takie istnieją, zaufajcie nam :D). Przygotowanie – proste, szybkie i bez użycia piekarnika.ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 377 kcal | 6 g białka | 31 g węglowodanów | 26 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE WYBÓR SKŁADNIKÓWWybierzcie swoje ulubione bakalie i ziarna, nie musicie
Nerds Kitchenpomarańczowy też jest słodki, ale to już wedle naszego podniebienia. SOS POMARAŃCZOWY ok 250 ml- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy wlewamy do rondelka. Jedną pomarańczę myjemy, parzymy obieramy cienko (bez białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy
Basia w kuchniKolejna pyszna propozycja na przyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę
Monia miesza i gotujezostała na dnie naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.Sos pieczarkowy podawać z ulubionym makaronem
kolorowotorcikowoPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIokręgami. No to do dzieła! :)Składniki na muszelki makaronikowe:(Z przepisu wychodzi około 50 makaroników.)120 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)220 g cukru pudru80 g drobnego cukru do wypieków120 g obranych ze skórki migdałów (lub od razu mielonych)12 g kakao oraz zielony i czerwony barwnik spożywczy w proszku
Food Squarepraliny. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że mają one kształt robotów i kół zębatych, co dla studenta robotyki (czyli mnie) jest nie lada gratką. Bez namysłu je zakupiłem i postanowiłem przyrządzić je z pistacjowym nadzieniem. Skorzystałem z przepisu ze strony Moje Wypieki. Polecam je wykonać w domu w dowolnej formie na praliny :).Składniki
Food Squarenowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu farfalle marki om nom nom*2 cukinie1 bakłażan1 brokuł3 czerwone cebule3 papryki (czerwona, zielona i żółta)200 g mini marchewek200 g czarnych oliwek bez pestki200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)4 ząbki czosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki
Food Squareświeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu
Food Squaremieszanki orzechów (włoskie, arachidowe, brazylijskie, laskowe, nerkowca)50 g suszonej żurawiny lub rodzynek100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów1/2 szklanki brązowego cukru2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez)Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków
Food Square