również paszczą. Weekend był intensywny i mało gotujący więc dojadać nie było co, przyszła pora na szybką i pyszną kanapkę w wersji XL. Dla dzieciaków z serem kozim i bez majonezu :)Dzięki Ci Malwinno za te doznania smakowe!!! a o rodowodzie kanapki
Dzieje kuchennej Wiewiórypotem wybywam zostawiając domowników samych czym się cieszę niezmiernie. Na śniadanie zaserwowałam swoim bliskim pyszny lekko słodki, lekko słony chlebek z rodzynkami. Pulchny i drożdżowy. Przepis pochodzi z "Kuchni bez tajemnic", na nowo odkrytego starego segregatora z przepisami.700 g mąki pszennej, przesianej2 łyżeczki soli1 łyżeczka
Dzieje kuchennej WiewiórySobota była dniem wyjadaczy. Jedliśmy mnóstwo smacznych rzeczy ot tak bez okazji a niedziela była nie lepsza :)Hitem sobotniego popołudnia były pszenne tortille. Placki jak placki ale jakie nadzienie! dla miłośników intensywnych smaków nie bardzo, ale dla osób kochających zieleń na talerzu i mozzarellę wielkie TAK!!!Przepis na tortille podpatrzony na blogu Przy kuchennym stole. Koncepcja
Dzieje kuchennej Wiewióryśniadanie, deser, podwieczorek czy lekka kolację. Lekko i pysznie, sezonowo, truskawkowo ale przede wszystkim bardzo zdrowo!!! bezglutenowo, bezmlecznie i bez cukru. Moje dzieciaki były zachwycone!Pomysł podpatrzyłam w ekscentrycznym parowarze, troszkę go zmodyfikowałam, część musu stała się lodami a drugą zjedliśmy tak po prostu :) idealna alternatywa dla nadmiaru ugotowanego ryżu
Dzieje kuchennej Wiewióryostatnich warsztatach bez cukru postanowiłam i w domu wprowadzić większe ograniczenia na tenże produkt. Cukier trzcinowy, miód, melasa trzcinowa są u nas obecne od dawna,chodziło mi raczej o pierwsze domowe próby ze stewią czy ksylitolem. Niestety nie dla psa kiełbasa. Stewia jeszcze, jeszcze tylko ten ziołowy posmak... Po orzeszkach piniowych i syropie klonowym, tym z daktyli i agawy
Dzieje kuchennej WiewióryWspominałam Wam wczoraj o panującym u nas czasie na koktajle. Dzisiaj proponuję bardzo orzeźwiający, prosty w przygotowaniu, bez mleczny koktajl, który zrobiłam specjal for Córcia. Smakował jej bardzo choć okazał się na tyle sycący, że i ja pojadłam, no właśnie jest bardzo gesty więc polecam zaopatrzyć się w łyżeczkę :) inspiracją była koktajlowa strona z KUCHNI 6/2014.Orzeźwiający koktajl
Dzieje kuchennej WiewióryNastał czwartek! przybył z taką histerią o ubieranie się, że dwie dorosłe osoby nie dawały sobie z Synciem rady. W końcu jakoś poszło, zostałam chwilowo sama, dziś bez podopiecznego, który znowu zachorował. Postanowiłam wykorzystać poranek. Nastawiłam bulion a niebawem ruszam do miasteczka po prezent dla pewnej małej kobietki, książkę dla siebie i by zdobyć w urzędzie formularze. Oczywiście
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki:300 g łososia bez skóry i ościszczypta płatków chilipół łyżeczki soli1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpół jajkapół łyżki masłasos:pół startego jabłkapół pęczka szczypiorku, posiekanego100
Dzieje kuchennej Wiewiórywyobrażam sobie Świąt bez zrobienia tradycyjnej sałatki jarzynowej, która pasuje do wszystkiego :)Sałatkę miałam okazję zrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :)SKŁADNIKI:60 dag marchwi30 dag pietruszki1 mały seler3 ziemniaki3 jajka3-4 ogórki korniszone2 puszki groszku zielonego (konserwowy)1 puszka kukurydzy (konserwowa)1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa)+ 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz.WYKONANIE: Jajka
Serce zamknięte w formie pysznościtroski i potrafili się skupić na tu i teraz, bo na kolejny taki dzień przyjdzie nam czekać całe dwanaście miesięcy. Zdrowych, wesołych, spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt, karpia bez ości i najsłodszego sernika, zachwycających prezentów rozpakowywanych przy dźwiękach kolęd i oczywiście szczęśliwego Nowego Roku!Dziękuję też ogromnie za wszystkie życzenia - wszystkim razem i każdemu z osobna. Sprawiają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, bez którego od około dwóch lat nie wyobrażam sobie żadnego święta :-) Jest na każdej uroczystości, czy imprezie. Niektórzy podchodzą do niego jak do jeża :-) Pytają ze skrzywioną miną: "ciasto z marchwią?" Po czym jak zjedzą kawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję
Anielska Kuchnia AniObiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi:2 piersi z kaczki ze skórąsól morskapieprzczosnek granulowanysuszony majeranekświeże 2 gałązki rozmarynu4 liście laurowe4 ziela angielskie2 kulki jałowcaolej do smażenia Składniki na sos:150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej czekolady
Bon Appetit Małgorzatywarzywa z powstałym sokiem przelewam do garnka i na piecu zamieniam blenderem w gotowy sos chwilkę gotując. Ps.: Te 2 ziemniaki w śród warzyw powinny idealnie zagęścić sos bez użycia dodatkowej mąki
Mechanik w kuchniJego przygotowanie zajmuje kilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :)Składniki:po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchnizmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam
Codzienna kuchnia niecodzienna