kajmakowej (może przez to było tak słodko), upiekłam dwa blaty i dodałam rodzynki i orzechy laskowe. Mimo wszystko tort miał bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak. Mi smakował najbardziej gdy beza trochę zmiękła pod wpływem kremu. Myślę, że bezowiec przypadnie do gustu wielbicielom masła orzechowego bo to podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze kiedyś ale muszę pamiętać by jeszcze zmniejszyć jego
happycreatiff.blogspot.comuszytkami;( Nie pozostaje nic innego jak wrzucić małe co nieco na osłodę;) Najmłodszy w zeszłym tygodniu skończył roczek więc nie mogło obyć się bez tortu. Długo myślałam co by tu upichcić. Jestem fanką tortów czekoladowych, mąż natomiast woli takie z owocami. Postanowiłam więc zaspokoić upodobania nas obojga i przygotowałam taki oto czekoladowo - wiśniowy tort.Inspiracj
happycreatiff.blogspot.comTrzeba być chyba wyjątkowym dzieckiem, by lubić i bez zastrzeżeń jeść szpinak. Pamiętam, jak sama patrzyłam na niego z obrzydzeniem, chociaż ostatecznie przekonał mnie do niego Popeye, jako że już po zjedzeniu jednej puszki tej zieloności magicznie rósł duży i silny. A, Bóg wie, ja bardzo chciałam szybko urosnąć. Jako filigranowy maluch, miałam kiedyś nawet niewdzięczne przezwisko "Krasnal
Gotowanie to kochaniełyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już
Kulinarne przygody GatityCiasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie niedużo
Smaczna Pyzamojej rodzinie szanuje się tradycję.Tłusty czwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !A przepis już jakiś czas temu dostałam od znajomej.Pączki SKŁADNIKI:mąka -1 kgcukier -6 łyżekcukier waniliowy -1 opakolej -2 łyżkiżółtka -8 sztocet -1 łyżkamargaryna -0,5 kostmleko -2 szkldrożdże -100 gcukier puder do obsypania pączkówmarmolada owocowasmalec do smażenia ok 1,5 kgPRZYGOTOWANIE:Żółtka ubijać
Kuchnia Danusipraktyczne porady i przepiękne zdjęcia. Książka "Menu italiano - Na co dzień i od święta" podzielona jest na 12 głównych rozdziałów + Wstęp i Indeksy na końcu, ułatwiające wyszukiwanie przepisów bez konieczności wertowania książki. Jeden rozdział to jeden miesiąc. Książka ta to swego rodzaju kulinarny kalendarz. Na początku każdego z rozdziałów znajdziemy spis potraw na poszczególne dni danego miesiąca. Wymienione
Szefowa kuchniprzepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru. Mimo to faworki są smaczne, chrupiące, złociste, delikatnie posypane cukrem pudrem.Aby je przygotować wystarczy 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, zagnieść ze 100 g pokrojonego masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczne :) Składniki:(na ok. 50 sztuk) Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki)- 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!) - sól do smaku Farsz:- 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki
Gotuj Z Muzykądoprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut.4. Kukurydze kroimy na mniejsze kawałki. Wyławiamy z zupy kurczaka, wrzucamy kukurydzę, zwiększamy ognień i gotujemy 10 minut, już bez przykrycia. W między czasie mięso oddzielamy od kości. Następnie wrzucamy mięso z powrotem do garnka, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.5. Zupę nakładamy
My Culinary ArtKochani zapraszam Was na przepyszne krokiety z mięskiem :)Jest to danie bez którego moja rodzina nie może się obejść , aromatyczne mięso i chrupiące naleśniki a do tego jeszcze ciepły barszczyk :) myy pycha
Sama słodycz i szczypta chilimnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCzekoladowe naleśniki* z ricottą** i pomarańczą *z rozpuszczoną czekoladą, kakao**ze stratą skórką pomarańczową i aromatem pomarańczowym Te naleśniki można by zjeść bez żadnych dodatków,oprószone jedynie cukrem pudrem, z dodatkami to już niebo
More food, love and dreamsmożna włączyć funkcję dopiekania z góry. Ale nie jest to konieczne. Podawać z jogurtem doprawionym czosnkiem i ziołami. Smacznego!Uwagi: Użyłam drobnej kaszy bulgur, która, zalana wrzątkiem, bez gotowania, po 20 minutach była miękka. Być może grubą lepiej chwilę pogotować
Stare Garyjajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika
Moniki Smakołyki