przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:154/300)

Jak napełnić solniczkę solą nie rozsypując ani grama soli. 149

sól powoli napełniała naszą solniczkę.  W ten sam sposób możemy oczywiście napełniać nasze pojemniczki mielonym pieprzem, papryką czy także przyprawami.   Teraz na pewno szybko i bez rozsypywania napełnimy nasze przyprawniki

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 158

Krzysztof Jaracz  Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka selerowa z szynką i gotowanym jajkiem. 161

wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku. Na koniec dodać sos ( majonez wymieszany z solą i cukrem ), dokładnie wszystko razem wymieszać. Rada : Seler można dać surowy, bez gotowania, trzeba go tylko obrać i dokładnie umyć

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 104

kwaskiem cytrynowym.  Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć rąk.  Po zakończonej pracy umyj dłonie w ciepłej wodzie bez mydła z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu, a przebarwienia szybko znikną z twoich dłoni

Przepisy i porady kulinarne
Pyszna domowa kiełbasa w słoikach. 164572

tradycyjna kiełbasa w jelicie. Rada : Po kolejnych 24 godzinach można pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi aż 6 miesięcy i można go przechowywać bez lodówki . Pasteryzacja taka nazywa się Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana . Doskonale nadaje się na wycieczkę lub podróż zamiast konserw

Przepisy i porady kulinarne
Kotlet schabowy po myśliwsku. 172

Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz

Przepisy i porady kulinarne
Domowe crunchy 270

Pyszne domowe chrupki. Dużo lepsze niż ze sklepu. Dzisiaj zwykłe naturalne bez dodatków. Ja wcinam z serkiem, idealne też do mleczka. Takie crunchy to super pomysł na śniadanko :D Składniki: paczka płatków owsianych 4 garście płatków żytnich 7 łyżek miodu 2 łyżki oleju Wykonanie: Miód i olej rozpuścić i dodać do miski z płatkami. Wymieszać i dokładnie rozprowadzić po całości

Moje pyszne gotowanie
Ciasto buraczane 249

jest dla ciebie wyjątkowa. Ale już jego komercyjne oblicze bardzo mnie denerwuje. Te wszystkie misie, pluszowe serduszka i inne bibeloty moim zdaniem są zbędne. Przecież można zrobić coś własnoręcznie bez niepotrzebnych wydatków i nie wiem jak wy, ale mnie o wiele bardziej cieszy nawet mało zgrabny prezent zrobiony z sercem niż kolejny, może piękny, kupny prezent

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 245

chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam otrząsnąć się z tych doznać i za nic świecie nie mogłam zmusić się do zjedzenia tych

Smaczna Pyza
Pasta Tahini 139

sezamowego. Krok 4 Mój blender zamknięty nie do końca sobie poradził z zadaniem, więc musiałam skończyć ręcznym, ale to już na etapie, kiedy zaczęła tworzyć się pasta. Powinna być bez grudek. Jeżeli mamy już gładką pastę, możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. (Choć podejrzewam, że tyle nie doczeka ;) )   function load(url, callback

CoolinarniePL
Crème brûlée z lawendą 183

piekarnika i piec ok 30 minut - masa się lekko zetnie. Usunąć naczynka z blachy z wodą, ostudzić.  W piekarniku włączyć funkcję grill, foremki umieścić ponownie na blaszce (już bez wody), deser posypać drobnym cukrem i wstawić pod grill na 30 -60 sek. do czasu aż cukier się skarmelizuje. Najprościej użyć specjalnej opalarki. Wstawić do lodówki aby ochłodzić. Udekorować bitą

Stare Gary
Tartinki na Walentynki 180

wykrawamy tartinki foremką w kształcie serca i dekorujemy „kawiorem” i natką pietruszki. 2 rodzaj tartinek: Śledzia obieramy ze skóry siekamy i mieszamy z papryczką, natką i pomidorkiem bez skóry. Nakładamy serek na pieczywo, na wierzch kładziemy posiekanego śledzia, wykrawamy tartinki. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. The post Tartinki na Walentynki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa kawa MOKKA 214

nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W przeciwieństwie do latte czy cappuccino możemy ją przygotować bez żadnego dodatkowego sprzętu. Pobudzające działanie w postaci kofeiny z kawy łączy się z teobrominą z czekolady przez co efekt może być lepszy od espresso. Mile widziana kawiarka w której można przygotować

Kuchnia PROzdrowotna
Kaczka z piekarnika po poznańsku 139

jabłka 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek dodatkowo: kilka wykałaczek + kawałek nitki WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w mniejsze kawałki (bez ogryzka) i przełożyć do miseczki. Posypać majerankiem i wymieszać.  Do małej miseczki wsypać sól, pieprz, majeranek, przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Do środka kaczki wkładać jabłka, pozostałymi

Passions hobbies life
Oliwa cytrynowa 148

Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie.       Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej butelki wkładamy skórkę z cytryny i zalewamy podgrzaną oliwą

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania