przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:147/300)

Zupa ziemniaczana na boczku 160

gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Truskawki z bitą śmietaną - jak prawidłowo ubić bitą śmietanę? 133

Kiedyś miałam problem z tym jak zrobić bitą śmietanę, żeby była naprawdę smaczna, niezważona, bez grudek i - jak dla mnie - nieprzesłodzona. Znalazłam sposób metodą prób i błędów.  Ważne jest, żeby nie mieszać śmietany różnych firm i nie mieszać procentów. Mają być 30%. Dzisiaj zrobiłam z truskawkami:) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Danie jednogarnkowe - leczo 152

papryka szczypta ziół prowansalskich Zaczynamy od boczku. W trakcie smażenia będziemy przygotowywać warzywa i wykonywać inne czynności.  Boczek kroimy najpierw w paski, a potem w kostkę. Patelnię grzejemy bez tłuszczu i wrzucamy boczek. Z boczku tłuszcz będzie się wytapiał sam (potem na tym tłuszczu będziemy podsmażać cebulę, więc tłuszczy nie wylewamy). Pamiętajmy, żeby od czasu do czasu zamieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z bobu 135

mnie czosnek jako przyprawa, a nie ząbek) Rozgrzać niezbyt mocno olej na patelni i nakładać masę łyżką formując placuszki Smażyć z obu stron do zarumienienia Ja podałam placuszki bez żadnych dodatków. Smacznego :) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 191

gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane warzywa do obiadu 180

sposób możemy przygotować same ziemniaki, jeśli nie lubimy mieszanki warzyw Wstawiamy naczynie do piecyka i pieczemy 40 minut pod przykryciem Po 40 minutach pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut bez przykrycia, polewając warzywa odrobiną oleju Podajemy do mięsa z surówką (lub ulubioną sałatką)  Na zdrowie:) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe 194

raczej "bloki" rosłowe:) Duże, zdrowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Mięso dowolne - takie, jak lubicie. W zależności od tego, jaki wywar chcecie przygotować: delikatny drobiowy, wołowy, wieprzowy. A może mieszany? Trzeba się zaopatrzyć w plastikowe pojemniki, w których będziecie zamrażać wywar. W sklepach są też dostępne specjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem, że takie woreczki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 163

natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 126

pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania mięsa W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem i lubczykiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka jarzynowa - "biedna", ale zdrowa i ekspresowa 352

ugotowane parówki ;) Myślę, że może też być to baza pod sałatkę na święta. Wtedy wystarczy dodać ziemniaki i koniecznie kiszony ogórek! Wiem, że niektórzy dodaja jabłuszko, ale ja robię bez - sprawa indywidualna :) Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine (tadżin, tażin) - jak przygotować do pierwszego użytku? 148

choć sama wybierałam wzory) cztery naczynia tajine. Takie jednoosobowe :) Tajine to nazwa jednocześnie naczynia jak i potrawy. Dania przygotowane w tym naczyniu są bardzo zdrowe, ponieważ można je dusić bez tłuszczu. Woda, która paruje, dzięki pokrywce w kształcie komina - skrapla się z powrotem do podstawki.  Poza tym pieczenie dania jest bardzo powolne i w niskiej temperaturze. Można je przygotować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka warstwowa 3276

Bardzo prosta, szybka w wykonaniu, bez zbędnych ceregieli :) Z tak przygotowaną sałatką poszłam na święta do przyjaciół :) Sałatka pasuje również na Sylwestra :) Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu (jak dla mnie najlepszy Kielecki, ponieważ on sam w sobie jest już dobrze przyprawiony) 100 gramów sera żółtego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane żeberka w kawałkach 132

łyżeczka słodkiej, mielonej, papryki 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa pieprz sól Mięso myjemy, kroimy w kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastry Pokrojone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso Oliwę lub olej mieszamy z przyprawami (można dodać inne

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babka jogurtowo-waniliowa 135

ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić czy nie jest dla Was słodka bez cukru pudru. Ja nie posypywałam Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kopytka 158

ponieważ po ugotowaniu kopytka będą gumowe. Lepiej, żeby ciasto było bardziej lepkie, niż suche - dlatego ja wolę podsypać blat mąką i wtedy formować rulon (lepsze to, niż dodawanie mąki bez końca bezpośrednio do ciasta...) Zagotowujemy wodę i trochę solimy Po wymieszaniu ziemniaków z mąką i jajkiem, podsypujemy blat mąką i formujemy rulon  Uformowany rulon kroimy po skosie na kawałki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania