wystarczy kilka minut i kilka zmieszanych ze sobą składników, by powstało coś pysznego. A przecież w prostocie siła! Te mięciutkie przyjemności potrafią zadowolić chyba każdego. Dla mnie najlepsze są bez toppingów, najchętniej wypełnione świeżymi owocami. Takie jak te, w których słodycz jagód przegryza się w idealnym połączeniu z kwaskowością żurawiny, pozostawiając wszystkie brzuszki szczęśliwe i beztroskie. ŚNIADANIOWE MUFFINKI ŻURAWINOWO
Gotowanie to kochanieLekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Czerwień i błękitkurczaka 82 stopni. Wtedy mamy pewność, że jest dobrze wypieczony.Mi upieczenie kurczaka 1,9 wagi) zajęło ok 1,5 godziny w tem. 180 stopni. Pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia folią potem przykryłam a pod koniec ponownie zdjęłam, aby skórka była chrupiąca. Podczas pieczenia kilkukrotnie polałam go własnym sosem. Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem
Basia w kuchnimnie w żołądku ściska! Jeszcze w klimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej -szczypta cukru Wykonanie: Rozczyn: do miseczki rozkruszamy palcami drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby się idealnie połączyła z drożdżami (bez grudek). Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy stopniowo: cukier, sól, masło, drożdże, oraz letnie mleko. Mieszamy składniki drewnianą łyżką
KasiekGotujespłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch. Migdały uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu (bez estragonu) zagotować na wolnym ogniu, gotować 5 minut, przetrzeć przez sito, dodać posiekany estragon
SzczyptaSmaQpasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for English Puree z kalfaiora z jarmużem (4 porcje) Składniki: 1 duży kalafior, posiekany na małe różyczki 2 duże garści jarmużu, bez twardych łodyg, drobno posiekanego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 3 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Umieść kalafior w dużym garnku, zalej wodą
karmelowytorebka roszponki jedną kostkę sera sałatkowego typu feta słoik pomidorów suszonych w zalewie ... i wszystko razem wymieszajcie dodając odrobinę oliwy z zalewy oraz ulubione przyprawy,bez soli. Miłego dnia
pieprzny smaczekskórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem. Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem
Symfonia smakowasię jednak zupełnie inaczej niż inne wolne dni bo seansem kinowym w postaci "Dzwoneczka i bestii z Nibylandii". Wybraliśmy się z dzieciakami i o dziwo Syncio dał bez problemu radę wysiedzieć w kinie mimo reklam. Film był interesujący, pełen emocji, trochę straszny, ciutke smutny. Córcia uroniła łezkę a ja dwie :) Przede wszystkim nie był to typowy
Dzieje kuchennej Wiewiórykremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś w sklepie z AGD, ale można wykorzystać kawałki drewnianego kija
Smaczna Pyzadodam jeszcze miks różnych sałat, ponieważ od jakiegoś czasu zamieniłam się w królika. Dzisiaj udało mi się w końcu dostać świeżą bazylię. Suszona też jest dobra, ale niestety bez porównania ze świeżą. Uwielbiam jej zapach :) Wieczorkiem bądź też jutro rano wrzucę foteczki z mojej sałatki ala caprese. caprese Składniki: mozzarella
Amatorka kuchennaBorówki amerykańskie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką. Piecz około 30 min w 200 C- 220C. Owoce pod kruszonką można podawać np. z lodami, ale ja jadłam bez niczego i również bardzo mi smakowały
Amatorka kuchennaSchabowy po cygańsku czyli połączenie schabu, ziół prowansalskich, majonezu i sera żółtego. Finałem na talerzu był soczysty schabowy, który wszystkim domownikom smakował. Składniki: 4-5 kotletów schabowych bez kości 1-2 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz
Amatorka kuchennaRosołek gotuje za każdym razem gdy moje dzieci są chory. Wierze w moc działania tej zupy. Jest on lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki: 1 kg kury rosołowej 2-3 marchewki pietruszka seler
Amatorka kuchenna