przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:158/300)

Konfitura z jagód 226

mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy.Czas przygotowania: 1,5 hSkładni na 400 ml konfituryKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:1 kg świeżych jagód150 g cukru kryształPRZYGOTOWANIE:Jagody myjemy i osuszamy.Owce przekładamy  do garnka i dodajemy  150 g cukru.Wstawiamy

kulinarnyJa
Letnia tarta z malinami i borówkami 231

białek - grubo, cienko, kleksy, jak kto woli. Ja zrobiłam bardzo cienką, prawie niewidoczną pod cukrem pudrem warstwę, której trochę zaszkodziły wodniste borówki.Wkładamy ponownie do piekarnika do czasu aż beza się upiecze i lekko zarumieni (ok. 10 min.).Kiedy tarta ostygnie możemy posypać ją dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni wieczorem
Tartaletki z malinami i borówkami 184

zarazem wypiek, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Bazą jest kruche ciasto przedstawione w poprzednim wpisie. Zwracam jednak waszą uwagę na fakt, że boki ciasta, kiedy podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami

W kuchni wieczorem
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 200

rada z przepisu, by trzymać je w lodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania.  Składniki:na ciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień)2 szklanki mąki tortowej170g zimnego masłałyżka soli1/2 szklanki zimnej wodyna nadzienie2 średnie

W kuchni wieczorem
Pająki na halloween 187

babeczki.Składniki:125 miękkiej margaryny130g cukru150g mąki tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki kakao 2 jajka30g stopionej czekolady deserowejSposób przygotowania:Ubijamy margarynę z masłem.Następnie dodajemy pozostałe składniki bez czekolady i ubijamy mikserem.Dolewamy czekoladę, dokładnie mieszamy mikserem.Ciasto wyjdzie dość ścisłe. Nie przejmujcie się, takie ma być.Wykładamy 12 foremek z papilotkami.Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 201

całość prezentuje się elegancko i co najważniejsze jest bardzo smaczna. Największą zaletą jest jednak czas przygotowania - 15 minut. Idealne na kolację, kiedy chcemy sobie sprawić przyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam!Składniki:filety z makrelimiód do posmarowania rybykaparyoliwaświeży szpinak1 łyżka oliwy1 łyżeczka białego octu winnego1 czubata łyżeczka chrzanu

W kuchni wieczorem
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 202

Naczynie z ciastem owinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc.Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą i formę z ciastem (bez folii i ściereczki, oczywiście). Piec:250 stopni przez 15 min.spryskać wierzch wodą230 stopni przez 15 minutspryskać wierzch wodą210 stopni 15 minspryskać wodąprzykryć folią aluminiową190 stopni 20 minut175 stopni

W kuchni wieczorem
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 167

garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu i powtarzania tej czynności jak w transie, spokojnie, bez pośpiechu, wprawia w magicznie przyjemny nastrój.Jeśli chodzi o "techniczne" porady dotyczące risotto, o którym wcześniej na blogu nie pisałam, to po pierwsze używajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 148

każdym przepisie, znajdziemy w książce panoramy miasta, zdjęcia z targów, a czasem fotografie jak krok po kroku wykonać daną potrawę lub jej część. Fotografię są oczywiście bardzo ładne, ale bez zbędnego zadęcia. Nie ma tu wydumanych stylizacji. Ich siłą jest prostota, trochę reportażu i kolaże."Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" to nie jest książka, którą kupicie, przejrzycie

W kuchni wieczorem
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 202

Czas chyba zaopatrzyć się w kilka książek Hanny Szymanderskiej i Piotra Adamczewskiego. A może Wy możecie polecić jakieś książki o kuchni polskiej, które nie są tylko zbiorami przepisów, bez szerszego kontekstu, ale zawierają też trochę informacji o historii, obyczajach, kulturze polskiego stołu? Byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki. Składniki:pierś z gęsimarynata do gęsi2 łyżki majeranku2 łyżki miodusok

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 175

niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa.Zacznę od łyżki dziegciu w beczce miodu. Na książkę Katie trzeba patrzeć w kategoriach albumu

W kuchni wieczorem
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 162

Zanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam

W kuchni wieczorem
Koktajl wspomagający oczyszczanie organizmu 1620

więc sprawdzi się również jako przekąska między posiłkami :)POMARAŃCZE - obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin, takich jak witamina C, B i potas.IMBIR - składnik, bez którego nie mogę żyć i dodaję do wielu dań i napojów. Imbir przyczynia się do wytwarzania przez nasz organizm śliny i soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Dodatkowo działa odkażająco

My Culinary Art
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 205

połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania  Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania