przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:164/300)

Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 184

układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje idealnie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień

Aga w kuchni
Sałatka z pieczoną papryką, fetą i cząbrem 274

olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie o tym. Jeżeli preferujecie mięsne dodatki bez problemu można dodać grillowanego kurczaka. Wybierając makaron do sałatki pamiętajcie o wyborze wysokiej jakości makaronu z pszenicy durum ponieważ taki makaron jest twardy i nie rozłazi się w sałatce, jego

Kuchnia PROzdrowotna
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 271

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić

Monia miesza i gotuje
KAPUSTA ZASMAŻANA Z OLEJEM KONOPNYM I GRZYBAMI 159

typu. Zwykle kupując suszone grzyby w sklepie kwitowałyśmy je niezadowoleniem i głośnym "to nie to". Tym razem kupiłyśmy 1 opakowanie w markecie i zaopatrzyłyśmy się też u Skworcu i... bez porównania!! Podgrzybki i prawdziwki "Skworcu" okazały się godnym zastępstwem tych suszonych własnoręcznie. Zapach po otwarciu woreczka to leśna bajka a smak... :) cudo. Ten smak wzbogacony olejem jest zupełnie inny

Wypisz Wymaluj
Zupa grzybowa, wegańska 235

Przepis na tę zupę znalazłam kilka lat temu, od tej pory robię ja zawsze na wigilijną wieczerzę. Ponieważ bardzo nam smakuje kilka razy przygotowałam ja również bez okazji :)W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis

chwile dla mnie
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 177

czas pracy przy przygotowywaniu potrawy.I ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko. Żałuję, że nie mogłam otworzyć białego wina, przez masę leków..ale sum dobry i bez wina jest !SkładnikiSUM dzwonkoziemniaki Sumak od SkworcuSumak pochodzi z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie  na wszystkich obszarach śródziemnomorskich, zwłaszcza na Sycylii i południowych Włoszech oraz

Z Kuchni Do Kuchni
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 268

   Zupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt

Smaczne Zdrowe
Przegrzebki zapiekane w panierce 138

się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego  piasku.O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez przebarwień i „miły” rybi zapach.Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy  kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła)  muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy

Mia Cucina Sofieta
Biszkopt uniwersalny 140

składniki* 6 jajek* 1 szklanka mąki pszennej* 2 budynie (po 40 g) śmietankowe bez cukru (mogą być inne smaki)* 1 szklanka cukru* 1 łyżka octu* 1 łyżeczka proszku do pieczeniaSposób wykonaniaOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać

Mix smaku
Szybkie bułeczki drożdżowe 148

mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 ml ciepłego mleka* cukier wanilinowy* 4 łyżki cukru* 1/4 łyżeczki soli* 1/3 kostki margaryny* 1 jajko* ok. 12 śliwek węgierek bez pestek (mogą też być inne owoce lub marmolada)kruszonka* 4 łyżki mąki pszennej* 4 łyżki cukru* 2 łyżki miękkiej margarynySposób wykonaniaWymieszać w misce mleko, cukier, cukier wanilinowy i drożdże.Następnie dodać mąkę

Mix smaku
Roladki schabowe w pikantnym sosie 177

składniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz* pikantny sos Piri Piri lub chili* czosnek granulowany* przyprawa kucharek* gałązka natki pietruszki* 1/2 szklanki śmietany 18%* 1 łyżka mąki pszennej* nić bawełniana* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaPlastry schabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając

Mix smaku
Smażone ciasteczka 134

łyżeczki proszku do pieczenia* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę

Mix smaku
Onigiri 173

końca gotowania ryżu. W momencie kiedy ryż zacznie się gotować zmniejszyć ogień do minimum i niech się tak gotuje przez 15 min. Wyłączyć ogień pod garnkiem i bez uchylania pokrywki zostawić na 15 min. Przełożyć ryż do szklanego lub plastikowego pojemnika drewnianą łopatką i chwilkę poczekać, aż ryż nieco przestygnie.Następnie moczyć ręce w zimnej przegotowanej wodzie, posypywać delikatnie solą

Mix smaku
Kruche z budyniem i kiwi 153

składnikiciasto* 3 szklanki mąki pszennej* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 1/2 szklanki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżka octubudyń* 3 budynie śmietankowe bez cukru* 4 łyżki cukru* 1 litr mleka* 1/4 kostki margaryny* 10 owoców kiwi* 2 -3 łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną

Mix smaku
Gęsta zupa-krem z brokułów 187

łyżka oleju2 dymkiok 2 cm kawałek świeżego imbiru0,5 litra bulionuok 50 g ugotowanego ryżuszczypta cukru1 łyżka sosu sojowego0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina do dekoracji0,5 chili bez pestekJajka gotujemy w koszulkach ok 3-4 minuty. Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby zapobiec dalszemu gotowaniu. Takie jajka mogą spokojnie czekać na swoją kolej.Łodygę brokuła kroimy

Kulinarna rozmowa

Proponowane wyszukiwania