Kurczak tandoori / tandoori chicken 241Popularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórkowa z quinoa 237Zaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wolno duszona marynowana wołowina 227Nabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi 218Bardzo lubię przepisy Doroty, która od dawna jest dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji. Właśnie na bazie Jej przepisu powstały czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi. Przepyszne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Nicole Young 219Co pewien czas wraca na naszym blogu temat fotografii kulinarnej, a dziś mamy doskonałą wiadomość nie tylko dla blogerów kulinarnych, ale także dla wszystkich, którzy zajmują
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Azjatycki bulion z wolnowaru 228Dawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka kajmakowa 207Prosta i szybka do zrobienia babka z dodatkiem masy kajmakowej. 20 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 5 jajek 30
Moje domowe kucharzenie
Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami 215Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Komosa ryżowa - z czym to się je ? 225Quinoa znana też pod nazwami komosa ryżowa lub ryż peruwiański zagościła na naszym stole całkiem niedawno. O jej dobroczynnych dla zdrowia właściwościach, w tym działaniu przeciwnowotworowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 240Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chińska zupa bogów 303Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka drożdżowa parzona 223Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 231Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ciasto jogurtowe 177Ciasto szybkie i proste do zrobienia. Ciasto wychodzi lekko wilgotne ale wbity w nie patyczek powinien być suchy. Doskonałe do kawy lub herbaty. Uwaga szklanki o pojemności 200 ml czyli mniejsze niż standardowe o pojemności 250 ml możesz użyć opłukanego i osuszonego pojemniczka po jogurcie ten pomysł znalazłam na innym blogu. 200 g jogurtu naturalnego 3 szklanki
cukrem pudrem posypane
Ciasto w klimacie Batonika Kinder Country i Oreo, czyli Moje Ciasto Duo 288kawałku, bo od świąt praktycznie nie jadam słodyczy. Za to ja zachwyciłam się formą do ciasta, a dokładnie prostokątną tortownicą ze sklepu Garneczki, bo dzięki niej boki ciasta były idealnie proste, a przełożenie ciasta na tacę nie sprawiło mi żadnego problemu. Nawet cena formy jest całkiem przyjemna, zresztą sami sprawdźcie. Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki
Blondynka Gotuje