Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 207Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem 😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulinarne prezenty na święta 219Święta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 189Po raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka herbaciana z bakaliami 252Trudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 290Przepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 233Słowo keema lub kheema oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 267Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe 230Mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym waniliowym aromatem, miękkie i pyszne ciasteczka, którym nikt się nie oprze. Na deszczową, jesienną niepogodę nie znajdziecie nic lepszego. Do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie 242Początek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię o takie rarytasy jak angielski sos miętowy, sok z młodej pokrzywy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jaglany Biszkopt Bezglutenowy ze śliwkami 265Bardzo prosty przepis na ciasto bezglutenowe Potrzebujesz: 5 jajek nie z lodówki 140 g cukru 150 g mąki jaglanej łyżka mąki ziemniaczanej jeśli się boisz, że nie wyrośnie - a mówię Ci, że nie ma się czego bać - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju śliwki obrane z pestek Co robić? 1. Jajka porządnie ubić z cukrem
Matka Żywicielka
Wiśniowa fantazja z bezą 293Dzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto wiewiórka 237Ciasto wiewiórka to proste i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest to wypiek bardzo jesienny – placek ma lekko rudy kolor (no jak to wiewiórka!), wilgotności nadają mu polskie jabłka, a orzechy – chrupkości. Uwielbiam i jem jeszcze ciepłe. Wiewiórka wyjdzie w każdej
Poezja smaku
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 189To za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 227Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać. Tych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wygraj "Sekrety księżniczki" i.... czytaj z Wielbłądami 192Wygraj książkę " Sekrety księżniczki. Prawdziwa opowieść saudyjskiej księżniczki o sile i słabości arabskich kobiet " autorstwa Jean Sasson i.... czytaj z Wielbłądami :) Zapraszamy do udziału w konkursie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata