jakieś ciacho na weekend. A przy tym świetnie się bawić :)Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej(...)małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone
W kuchni KatieKolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania 23,00 złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto
kulinarnyJaBardzo smaczne i delikatne ciasto, proste i szybkie do przygotowania. Często je robię gdy mam mało czasu, idealne na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy(...)ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.Na śmietanie układamy maliny.Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane maliny. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia
Bajeczna KuchniaUcierane ciasto z aronią...Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.Proste i szybkie w wykonaniu.Zapraszam!Sposób przygotowania:1,5
Gospodyni MiejskaCiasto proste i szybkie, do kawy Zebra SKŁADNIKI: jajka - 5 szt cukier - 3/4 szkl kakao(...)wyczerpania składników. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stop, przez 20 minut. Następnie podkręcić piekarnik do 180 stop. i piec jeszcze przez ok.30 minut. Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusiżółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min. Na patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Gotować do momentu, kiedy zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać pokrojony(...)beza się zrumieni. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Angelika Kasiak http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/drozdzowe… Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/…/ciasto-na-maslance-z… Magdalena IC Proste ciasto z rabarbarem http://www.slodkieokruszki.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem/ Bożena Mk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/babka… Gosia Es http://marcepanowykacik.blogspot.com/…/dzem-z-rabarbaru… Joanna Seta-Pryjomska http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/atwe-ciasto-z… Dorota Wójcicka http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/…/ucierane… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy
https:KKuchniaMniamMoja rodzina jak i ja uwielbiamy takie ciasto , a że jest sezon na śliwki i jest ich pełno w sklepach , pomyślałam że dawno nie piekłam takiego ciasta , proste a przy tym bardzo smaczne , fajnie smakuje do pysznej kawy zapraszam serdecznie . Składniki ( na tortownicę 32 cm ) 2 szklanki mąki tym 405 8 jajek 1 szklanka(...)mamy nasze cisto dobrze utarte dodajemy nasze wcześniej ubite białka i delikatnie łyżką łączymy naszą masę jajeczną z białkami tak aby nie stracić puszystości . Jak już mamy ciasto gotowe , tortownicę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie wylewam ciasto a na wierzch ciasta wykładam śliwki i jagody , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na grzanie góra dół
Mój SmakMało na moim blogu w ostatnim czasie słodyczy więc postanowiłam Wam dzisiaj nieco osłodzić poniedziałkowe przed południe, żeby dobrze zaczął się Wam tydzień. Ciasto proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!. Przepis na dużą blachę 25x35 cm. Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich(...)pieczenia 1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem do białości. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Blat ciemny: - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru
Apetyczna babeczkawypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną! Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można poświęcić 3 godzinki na przygotowanie takiego cuda. Zapraszam do wypróbowania(...)dodajemy sól, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy żółtka z cukrem i raniej przygotowany rozczyn, krótko wyrabiamy. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy przez ok. 20 min na elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, lecz ja najczęściej zostawiam ciasto do wyrośnięcia na całą noc. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki (można zamoczyć w rumie
Kuchnia ŁukaszaMieszamy wszystko np. łyżką. 4. Formujemy kuleczki. Nie jest to proste, ciasto się klei, dla ułatwienia można zwilżać ręce wodą. 5. Rozgrzewamy ok. 1 litr oleju i smażymy pączki partiami, same się obracają. Przed wrzuceniem na olej ponownie je "kulam", ponieważ się trochę rozpadają, rozklejają, więc przed wrzuceniem na rozgrzany tłuszcz trzeba je ponownie formować. Ale warto
Kawa z mlekiemwyjątkowym smaku, puchate, a jednocześnie wilgotne, dzięki ciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi i chrupiącymi chipsami bananowymi to interesujący wypiek, który warto przygotować w naszych domach. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu ...i ten aromatyczny zapach bananów wydobywający się z piekarnika... Mmmm... Muffinki Bananowo-Orzechowe - Składniki: (ok. 15 muffinków) 3 duże dojrzałe banany(...)łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę (ok. 21x28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy przygotowane ciasto. Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, ponieważ ciasto może opaść). Moje
Słodka Stronauznałem, że maszyna jest dla przedszkolaków, trzeba się wspiąć na wyższy level. Maszyna poszła w kąt (a konkretnie na lodówkę), a ja zacząłem chleby piec sam. To znaczy wygniatałem ciasto ręcznie i piekłem w piekarniku. To okazało się o wiele przyjemniejsze. Bo miałem kontakt z tym co robię, większą kontrolę nad tym. I tak znowu minął mi jakiś czas(...)całkiem zacne statystyki :) A na urodziny bloga Madzia przygotowała tęczowy tort Rainbow Cake. Wygląda cudnie i przypomina o wiośnie, która już przecież niedługo nadejdzie. Ja bardzo lubię takie proste ciasta. Bo wbrew pozorom jest łatwe. Tylko po prostu długotrwałe. Biszkopt i bita śmietana. Czyż może być coś smaczniejszego? :) A przepis na tort dostaniecie jutro. Bądźcie więc czujni i zapraszamy
Marder&Marder Manufacturepostanowiłam upiec ciasto, które swoim kolorem i zapachem przywołuje wspomnienie letnim dni. Biszkoptowy spód, krem budyniowy i warstwa owocowa przygotowania z mrożonych, zmiksowanych truskawek. Idealnie połączenie smaków :) Ciasto proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 3 duże jajka niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g) niepełna szklanka(...)waniliowy. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić. Krem budyniowy Do rondelka wlać 2 szklanki zimnego mleka. Dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko
UgotowaćOstatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały. Polecam też wersję malinową: Ciasto podwójnie malinowe
Monia miesza i gotujeMocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa(...)namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy.Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy żelatyna
Słodka Strona