pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:134/177)

Kolorowa tarta 162

zbrązowiał, bo stanie się gorzki. Zalewamy pomidorami, przyprawiamy i gotujemy przez ok 10 min na małym ogniu, aby nadmiar płynu nieco odparował. Sos możemy odstawić, aby nieco przestygł, ale nie jest to konieczne. DODATKI:  Z mięsa mielonego formułujemy niewielkie kulki, które następnie obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, fasolę dodatkowo przepłukujemy wodą. Ser kroimy

Kuchnia od dwojga
Kuchnia meksykańska- chilli con carne 173

wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso . Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso również przekładamy do garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa wiosenna 191

pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy ,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso dodałem z powrotem do zupy wraz z osączonym z zalewy groszkiem. Gotowałem jeszcze 5 min. Koperek posiekałem

R'n'G Kitchen
Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 167

blendujemy na gładko, jeśli używamy pomidorów z puszki i są już gładką masę omijamy ten krok. 4. Gotową masą zalać podpieczony spód, tak by nie wylewała się za brzegi tarty, nakładając masę ścianki delikatnie podnosimy do góry. Farsz: Nakładać  na wierzch Snack Pack: przepołowione oliwki, czosnek i kosteczkę Apetiny. Pozostawić zalewę/oliwę z ziołami na po upieczeniu tarty

KreatywnePiny
Kociołek po serbsku 257

height: 1em;" /> Składniki : 3-4 łyżki pasty ajvar 3-4 ziemniaki , niezbyt dużych puszka fasolki – białej , drobnej 1 kg łopatki 4 cebule 2-3 kiełbaski śląskie 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 główka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka wędzonej, mielonej ,słodkiej ,papryki 1 łyżka cukru 2 łyżki ostrej, mielonej, papryki ( oczywiście można mniej ) sól do smaku(...)Czosnek obieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy na noc , żeby się przegryzło . Kiełbasę kroimy w krążki niezbyt grube . Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki . Fasolkę odsączamy z zalewy . Cebulę kroimy w piórka . Jak już mamy przygotowane składniki , idziemy do ogrodu i nieźle wkurzamy sąsiadów ,kopcąc im świeże, suszące się na słońcu pranie , przy okazji rozpalania ogniska na kociołek

Ogrodnik w podróży
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 157

wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się już świeże, aromatyczne zioła zrywane z domowego krzaczka i pomidory koktajlowe wyhodo-wane na kuchennym parapecie. :) Im więcej słońca na niebie, tym więcej uśmiechu na pyszczku. I chęci do kulinarnych eksperymentów, a więc blog zapełni się smakołykami! :)) Dziś przepis(...)kaparami i ruccola z podpiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Składniki:  1 porcja 1 filet z łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You ) 0,5 woreczka brązowego ryżu łyżeczka kaparów z zalewy (polecam  Figaro 6 pomidorków koktajlowych garść ruccoli 0,5 cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% 0,5-1 łyżeczka tartego chrzanu oliwa z oliwek extra virgin rozmaryn, świeżo

Spektrum Smaku
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 171

barbecue sól, pieprz sos 1 główka pieczonego czosnku  1/2 pieczonej czerwonej lub żółtej papryki 2 gałązki tymianku 2 łyżki majonezu pieprz sól dodatkowo 6 pełnoziarnistych bułek 6 plasterków pomidora 6 plasterków czerwonej cebuli 6 plasterków sera tarty ser grana padano lub parmezan roszponka/rukola/sałata lodowa ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej(...)kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone bataty i wszystkie pozostałe składniki (cebulę siekamy w kostkę, listki tymianku odrywamy z gałązek, które wyrzucamy). Całość blendujemy na gładką masę

DefinicjaSmaku
Faszerowane pomidory w greckim stylu 186

lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki(...)oliwek bez pestek odsączyłem z zalewy i dość drobno posiekałem. Dodałem do nich 2 niewielkie ząbki czosnku, które przecisnąłem przez praskę oraz sok z drugiej połowy cytryny, uważając, aby do oliwek nie dostały się pestki. Całość wymieszałem i dodałem niewielką ilość świeżo mielonego pieprzu oraz około łyżkę oliwy. Ponieważ oliwki były w słonej zalewie nie dodawałem soli

Wyprawy kulinarne
Omlet z tuńczykiem i jarmużem 163

tuńczyka w kawałkach  Princes 5 pomidorów koktajlowych 1 garść jarmużu sól, pieprz natka pietruszki, bratki 70 g sera feta 1/2 papryki czerwonej 1 papryczka chili żółta 1 łyżka masła klarowanego Z jarmużu odcinam łodyżki, a liście kroję. Ser feta kroję w kostkę, pomidorki na pół, papryki na kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Jajka przekładam do miski, dodaję sól

wesoła kuchnia
Wytrawna sałatka w kolorze wina z czerwoną quinoą i czerwoną fasolą 173

mała czerwona cebulka 5 małych pomidorów kumato 10 - 12 oliwek kalamata 4 łyżki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego łyżeczka nasion czerwonego pieprzu różowa sól himalajska Wykonanie: Liście sałaty i cykorii rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z mikro amarantusem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, oliwki, opłukaną z zalewy fasolę, quinoę i pociętą w piórka

Quinoa Raz!
Chili con carne 129

mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory – my je zmiksowaliśmy blenderem – oraz paprykę i cukier. Na koniec dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut co jakiś czas mieszając aż większość soków odparuje. Gdy mięso jest już praktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy ją pod wodą z zalewy, w której była) i jeszcze chwilę

Kuchenne Wariacje
Carpaccio z sharona z pikantnym twarogiem w oliwie. 153

posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem.Czego użyłem:-obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon-twaróg półtłusty moczony w zalewie-strzępki jarmużu-ocet balsamiczny-sól

BaRepas
Sałatka grecka 234

posypałem je po wierzchu ogórka i pomidorów. Pół zielonej papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i białych błon, które są dość gorzkie i pokroiłem w cienkie paski, które ułożyłem na wierzchu sałaty. Następnie całość posypałem obficie zielonymi i czarnymi oliwkami. Na zdjęciu można dostrzec, że użyłem oliwek, które zostały zamarynowane w pikantnej marynacie - do zalewy dodano pestek chili, ale nie jest(...)konieczne i użycie oliwek w zwykłej zalewie będzie wystarczające. 150 gramowy plaster prawdziwego sera feta przekroiłem na pół, a następnie oba plasterki podzieliłem na równe części o połowie pierwotnej grubości, uzyskując cztery cienkie plasterki sera, które ułożyłem na wierzchu sałatki. Całość skropiłem sokiem z cytryny, a następnie dość obficie posypałem suszonym oregano. Do 7 łyżek dobrej jakości oliwy

Wyprawy kulinarne
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 191

mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej(...)cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.TRE. Sos pomidorowy z salamiSkładniki:500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g)2 średnie cebule4 ząbki czosnku80g salami3

W kuchni wieczorem
Szaszłyki caprese – idealne na grilla 259

majonezem, serem i szczypiorkiem Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką Przepis na szaszłyki caprese Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki opakowanie mini mozzarelli pomidorki koktajlowe listki bazylii oliwa z oliwek lub sos balsamico sól i pieprz patyczki do szaszłyków Przepis 1 Pomidorki i liście bazylii myjemy. Mozzarellę odsączamy z zalewy. 2 Na szaszłyki nakładamy naprzemiennie składniki. Solimy

Kuchnia Bazylii
Grzanki karnawałowe ze śledziem "Śledzik z SEKO" 128

beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO  słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu  chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie:  Śledzie odsączamy z oleju na durszlaku, kroimy w grubą kostkę a najlepiej paski. Cebulę drobno siekamy, a odsączone z zalewy buraczki ścieramy na tarce

Życie zaczyna się w kuchni
Dietetyczny poniedziałek: Soczewica z cieciorką i pomidorami, czyli gęsta i sycąca FIT zupa :) 217

momentu zagotowania. Teraz dodaj pomidory z puszki oraz sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy całość zacznie wrzeć wsyp do garnka przepłukaną soczewicę czerwoną i zieloną. Wlej pozostałą ilość wody, czyli 800 ml, dodaj bulion w proszku i gotuj od momentu zagotowania 25 minut.  Po upływie tego czasu dodaj odsączoną z zalewy cieciorkę. Gotuj jeszcze ok. 10 minut

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania