trzeba toczyć kulek z sera, można go pozostawić pokrojonego na małe kostki Dodatkowo zioła - tutaj można popuścić wodze fantazji. Moje kulki docelowo miały być dodatkiem do sałatek w pomidorami, więc z mieszance suszonych ziół użyłam bazylii. Przykładowy skład: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku - 1 płaska łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki(...)kulki III. Następnie kulki układamy w słoiku, dodajemy papryczkę i liść laurowy. Całość zalewamy olejem rzepakowym / oliwą. Ser przejdzie aromatami po upływie dwóch dób. Im dłużej przebywa w zalewie tym jest bardziej aromatyczny. Przekąskę należy zużyć przed upływem miesiąca. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceCzas pieczenia: 30 min. Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych 10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski 5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie paski Do marynaty 2 łyżki oleju przyprawa FIX Knorr soczysty kurczak lub inne Przygotowanie Piersi z kurczaka dobrze umyć, oczyścić z błonek i chrząstek. Przekroić(...)włożyć płaty kurczaka.Po kilku godzinach na każdy płat układać: - po kawałeczku sera żółtego - pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć na oliwie z odrobiną masła, posolić i popieprzyć).- kawałek suszonego pomidora. Zwinąć roladki spiąć wykałaczką, obsypać jeszcze papryką słodką, majerankiem i odrobiną mąki. Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła
coolinarnastrefa.blogspot.compraktycznie dowolnej rodzinnej okazji. Sałatka walencka 2015-01-11 10:26:57 Mało znana w Polsce, smaczna, lekka i zdrowa sałatka pochodząca ze słonecznej Hiszpanii. Połączenie soczystych pomarańczy, pomidorów, avocado, czarnych oliwek, czerwonej cebuli oraz jednego z najpopularniejszych w Hiszpanii serów – manchego o wyjątkowym łagodnym smaku. Doskonała zarówno na co dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki 900g(...)ćwiartki kroimy następnie na kolejne 3-4 części. Manchego kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półtalarki. Pomidorki oraz osączone z zalewy oliwki kroimy wzdłużnie na połówki. Obrany czosnek i miętę drobno siekamy. W koniecznie ostatniej kolejności obieramy avocado zgodnie z naszymi poradami jak przygotować avocado , a następnie kroimy
Kulinarna Pokusałyżeczka- sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy oliwę,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewamy aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już ” kremowe ” dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. W letniej wodzie mineralnej rozpuszczamy drożdże razem z cukrem(...)blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut. FARSZ: Cebulę kroimy w krążki, wędlinę kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko złocimy cebulę … dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. CAŁOŚĆ: Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac
Ostra na Słodkomasła sezamowego. Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)Jeśli jednak chcecie możecie kupić suche ziarna ciecierzycy, które moczcie dobę w wodzie, następnie przepłuczcie je i gotujcie do godziny czasu do miękkości. Należy pamiętać, że ciecierzyca w zalewie nie traci wartości odżywczych, dlatego możemy sobie pozwolić na krótszą drogę przygotowania naszego hummusa. Odsączcie ciecierzycę z wody (nie wylewajcie jej, może się w razie czego przydać gdy pasta
Zasmakuj KuchniWegetariańska, lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą
Pyry na GazDziś domowy majonez na kanapki. Majonez jest mniej zwarty niż ten tradycyjny, jednak dobrze rozsmarowany na kanapce nie spływa, świetnie smakuje. Polecam ze świeżym ogórkiem, pomidorem z cebulką, wędliną czy serem. Jak dla mnie łudząco przypomina klasyczny majonez z dodatkiem jajek. Jest pyszny i już! Dla tych co mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański(...)łyżeczki ostrej musztardy opcjonalnie: 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – ja dziś pominęłam sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do blendera przekładam fasolę (nie odsączam jej z zalewy), dodaję resztę składników oprócz oleju (ten będzie dodany na końcu) . Miksuję składniki na gładką masę. Gdy masa z fasoli jest już gładka to dolewam powoli, ale ciągle mieszając powoli
Zasmakuj Kuchniosób lub dla 2 na dwa dni ;) Będziemy potrzebować: 200 g grubego makaronu (kokardki, rurki, świderki, czy co tam akurat macie) 500 g pomidorowej passaty (lub zmiksowanych na gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby(...)całkowicie przykryty). W taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje to trochę więcej czasu, niż producent podaje na opakowaniu, dlatego należy go sprawdzać). Gdy sos zacznie się wchłaniać i gęstnieć dobrze
Ratunku obiad260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny – 1 łyżka Szczypta: suszonej bazylii, czosnku i soli Szczypta świeżo zmielonego chilli i pieprzu Wykonanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w półtalarki. Paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Oliwę połączyć z octem, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem(...)kcal Kukurydza konserwowa 285 g 8,3 g 3,4 g 67,3 g 11,1 g 291 kcal Pomidory koktajlowe 200 g 1,8 g 0,4 g 7,2 g 2,4 g 30 kcal Sałata lodowa 150 g 1,4 g 0,2 g 4,5 g 1,8 g 21 kcal Oliwa z oliwek
Kulinarne PrzebojeKurczak Marengo , włoska kuchnia Kurczak Marengo , to potrawa kuchni włoskiej jak to w daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis(...)mięsa z kurczaka zdejmujemy skórę i wyciągamy kości . Nacieramy mieszanką przypraw, zmiażdżonym praską czosnkiem , zalewamy winem i odstawiamy na dwie godziny lub na całą noc . Wyciągamy mięso z zalewy, zalewę odstawiamy , będzie jeszcze potrzebna . Mięso obsmażamy na oliwie z oliwek , na złoty kolor z obu stron , zalewamy zalewą pozostałą po moczeniu , passatą , doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy
Ogrodnik w podróżyOstatnio letnią porą coraz częściej przyrządzam na kolacje lekkie sałatki. Uwielbiam sałatki ze szpinakiem, są bardzo smaczne i delikatne w smaku. Składniki: 200 gram
Bajeczna Kuchniapieprzem i listkami bazylii. Jest to jedna z prostszych sałatek. Mój pomysł na caprese sprawdzi się zarówno podczas pikniku, imprezy plenerowej czy zwykłego spotkania z przyjaciółmi. Nie musimy kroić pomidorów czy mozarelli a mimo wszystko sałatka ta wygląda wspaniale. Sprawdzi się zarówno jako przystawka do podpieczonej bagietki jak i będzie idealna do zjedzenia jej samej. Do caprese użyłam małych(...)bazylii 250 m oliwy z oliwek sól pieprz Pomidorki myjemy i osuszamy. Nakłuwamy każdy pomidorek wykałaczką. Bazylię siekamy, czosnek roimy w cienkie plastry. Mini Kulki Galbani mozarelli odsączamy z zalewy. Do słoika układamy naprzemiennie pomidorki, ser mozarella, posiekaną bazylię oraz czosnek. Oliwę z oliwek przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zalewamy pomidorki i ser oliwą. Słoik zakręcamy i odstawiamy
Kuchnia w oparachmasła sezamowego. Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku(...)jednak chcecie możecie kupić suche ziarna ciecierzycy, które moczcie dobę w wodzie, następnie przepłuczcie je i gotujcie do godziny czasu do miękkości. Należy pamiętać, że ciecierzyca w zalewie nie traci wartości odżywczych, dlatego możemy sobie pozwolić na krótszą drogę przygotowania naszego hummusa. Odsączcie ciecierzycę z wody (nie wylewajcie jej, może się w razie czego przydać
Zasmakuj Kuchnizawartych. Przyznacie, że forma tego testu jest dość dziwna, bo od razu zakładamy, że Kyocera to znakomity nóż, ale chcemy jedynie sprawdzić w czym jest lepsza od zalewu nie markowych propozycji. Żeby było trudniej fakty z testów Kyocery przeplotę z moimi spostrzeżeniami zebranymi podczas rocznego intensywnego użytkowania noża ceramicznego Kyocera FK-140WH-RD . Wiadomo(...)warzywo poddaje się łatwo, nie miażdży się tylko ładnie układa w kosteczkę. Nie wiedzieć czemu ja nadal po tej czynności płaczę, tutaj nóż już niewiele pomaga :-). Przecięcie pomidora mimo braku ząbków? Nie ma problemu – zrobione i to bez jego zgniatania - taki właśnie powinien być każdy nóż Santoku . Ostrość: Jak widać na załączonych zdjęciach
cucinareŚledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor(...)połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami sałatkę śledziową z jabłkiem śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym z koperkiem
potrawyregionalne