zalewy). 'muffinki pizza' Składniki (na 12 muffinek): - 2-2,5 szklanki mąki - 100 ml ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant) - 1 jajko - 50g masła (rozpuszczonego) - 1 łyżka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 100-150g sera żółtego w kawałku - dodatki: wędlina, salami, cebulka prażona, cebula zwykła (wcześniej podsmażona), pieczarki (wcześniej podsmażone), oliwki, suszone pomidory
CookYourselfpomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie
vegetanieKolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomidorem i ogórkiem. Schab gotowany w 10 minut przygotowuję często, gdyż domowej roboty gotowany schab to idealna domowa wędlina na kanapki. Gotowanie tym sposobem trwa kilkanaście godzin, gdyż schab gotuje się 2 razy po 5 minut, ale odstęp pomiędzy pierwszym gotowaniem, a drugim musi wynieść minimum 6 godzin. Ugotowany tym sposobem Schab studzi się kolejne 6 godzin w zalewie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę , pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy do większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy
Bajeczna KuchniaDawno mnie tu nie było, ale teraz nadrabiam zaległości kulinarne. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę. :) ZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Opakowanie rukoli Pomidory koktajlowe ok. 10 szt. Mozzarella Czarne oliwki ok. 15 szt. Kukurydza konserwowa Jogurt naturalny Przyprawy (curry, zioła prowansalskie, sól, ostra papryka, czosnek granulowany) Rukolę wsypujemy do dużej miski (większe listki rwiemy na mniejsze kawałki). Pomidorki kroimy na ćwiartki(...)oliwki w plasterki, a mozzalellę w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki wsypujemy do miski. Następnie dodajemy 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy. Wszystko dokładnie mieszamy. Już prawie gotowe. :) Trzeba zrobić jeszcze dip ziołowy, bardzo prosto. Ja do jogurtu naturalnego dodałam różne zioła, które lobię i sól do smaku. Każdy może dodać dowolne przyprawy według upodobań
Zdrowo i kolorowozalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do tych starych, sprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto mieć taką smaczną sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :) Ps. Podaną porcję można pomniejszyć o połowę, jeśli ktoś nie dysponuje wielkim garnkiem lub ugotować ją w dwóch mniejszych i potem zmieszać. Składniki: 1 kg marchewki 1 kg pomidorów
Smakowy Rajmapy, za to z kompasem ze słów i nawigacją ukrytą głęboko w sercu. Drażnią Cię te skoki temperatur. Raz już gorąco, już prawie, prawie.... I znów fala chłodu zalewa euforię i zmienia ją w łzawe sople. I znów się cofasz, z nadzieją na ciepło. Niepewnym krokiem, jak w zwolnionym filmie, trochę jak surfer próbując uchwycić falę, kołyszesz się(...)gorąco. Lato. Chwile szczęścia przeplatane płaczem deszczu. Ciepło, cieplej, gorąco. To czego szukasz jest chłodne i rześkie. Ma smak dojrzałego w słońcu arbuza, któremu wtóruje słodycz lipcowych pomidorów i jędrny miąższ zielonych ogórków. Słodko-słony. Miętowy. Orzeźwiający. Tak. Chłodnik arbuzowo-pomidorowy jest tym czego szukałeś. Spijasz go łapczywie marząc, by talerz był bez dna. Ta chwila
KUCHARNIAimprezki Jest ona bardzo lekka i świetnie pasuję właśnie jako dodatek do kiełbaski lub mięsa z grilla. Sałatka składa się ona z sera feta, sałaty lodowej, pomidora i kukurydzy. Dodatkiem jest pikantny sos na bazie musztardy i miodu. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: sałata lodowa 1 opakowanie sera feta(...)koktajlowych puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki musztardy (dowolny rodzaj) 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na pół, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać pokruszoną fetę. Sos: Wymieszać musztardę z miodem i polać sałatkę. W zależności od rodzaju musztardy sos będzie lekko
KuchniaWeDwoje.plpomidorów (np. leczo), sama czerwona papryką nam zniknie, a dla oka przyjemniej wyglądają kolorowe dania. Paprykę i cebulę kroimy w nieduże kosteczki lub paseczki. Całość razem dobrze mieszamy, a następnie napełniamy nią nieduże słoje około 300 – 500 ml. Gdy wszystkie słoje są już pełne, w poł litra wrzątku rozpuszczamy sól i cukier, dolewamy pół litra zimnej wody i gotową zalewą
Smakowy Rajjaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes garść zielonej ugotowanej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki pestek dyni 3 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta chilli Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Paprykę, fasolkę i obraną(...)kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremek natłuszczonych niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy odrobiną pestek dyni i pieczmy ok 30 minut w temp
Kuchnia w oparachcukier, pieprz olej, jajka i stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Bazylię pokroić. Pomidory i bazylię zmiksować. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 3. Mięso pokroić, doprawić przyprawą do gyros i podsmażyć na niewielkiej(...)oleju. 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Szybko posmażyć. 5. Paprykę pokroić w dowolny sposób. 6. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso
A Ty Smakuj Mniecayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm)1 cebula2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić w kostkę, ponoć w Indiach im mniej przetworzony produkt dodany do dania tym lepiej)2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru (można zastąpić łyżką imbiru(...)małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie, tak jak imbir i wymieszajcie całość łyżką. Zalejcie zalewą kurczaka, przykryjcie miskę folią spożywczą i wstawcie do lodówki, niech czeka do następnego dnia.Następnego dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem
W kuchni wieczoremsolonych a'la matias Seko pół puszki zielonego groszku 1 czerwona cebulka szczypiorek z jednej cebulki dymki łyżka śmietany łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy, moczymy do pożądanej słoności- ok godziny. Cebulkę drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w większą kostkę. Dodajemy do nich cebulę, osączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy(...)przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI TATAR ZE ŚLEDZIA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI OCTOWE ROLMOPSY ŚLEDZIE W ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU W ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych
Z Majeczką w kuchniśredniej wielkości cebule 3-4 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30% 250 g sera ricotta 150-200g tartego sera Ementaler 140 g kukurydzy (najmniejsza puszka) opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 55g masła 2 duże, pełne łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% Dodatkowo: makaron lasagne nr 52 Lubella 100 g tartego ementalera(...)przyprawy radzę dodawać stopniowo i próbować czy dana ilość jest wystarczająca). Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy ser ricotta oraz starty na dużych oczkach tarki ementaler. Dodajemy również osączoną z zalewy kukurydzę. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Moc palnika zwiększamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając smażymy całość przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko. Mieszamy, żeby
Smaki Na Talerzu