pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:129/177)

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka 242

będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić. Pomidory i paprykę pokroić w cienkie paski. Ilość papryki dostosować do tego jak bardzo jest w niej wyczuwalny ocet (bardzo octowej dodać mniej). Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Jajka obrać i drobno pokroić. Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Składniki sosu dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja

Kuchcik gotuje
Sałatka warzywna z pomidorami do słoików na zimę 228

Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić na plasterki razem z cebula. Jabłka zetrzeć na grubej tarce  i wymieszać z resztą warzyw. Całość przyprawić i odstawić na 2 godziny. W między czasie zagotować 1 szklankę wody z octem, przyprawami i odstawić. Ułożyć sałatkę w wyparzonych słoikach i zalać przygotowaną zalewą. Dodać do słoików po 1 łyżce oleju

Tradycyjna Kuchnia
Pizzerki na spodzie z ciasta dyniowego 236

mrożonej dyni w kostce Hortex 125 ml wody 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli 30 ml oliwy Składniki na sos pomidorowy: puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy zioła prowansalskie pieprz sól Składniki na sos czosnkowo – ziołowy: 120 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich(...)sól Dodatki do pizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki ser feta owczo – kozi ser mozzarella w zalewie Przygotowanie: CIASTO NA PIZZERKI Dynię w kostce Hortex rozmrażamy, miksujemy na gładką masę, umieszczamy w garnku i redukujemy na małym ogniu większość płynu. Finalnie otrzymując 150 g musu

Kierunekuchnia
Kolorowa tarta 185

zbrązowiał, bo stanie się gorzki. Zalewamy pomidorami, przyprawiamy i gotujemy przez ok 10 min na małym ogniu, aby nadmiar płynu nieco odparował. Sos możemy odstawić, aby nieco przestygł, ale nie jest to konieczne. DODATKI:  Z mięsa mielonego formułujemy niewielkie kulki, które następnie obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, fasolę dodatkowo przepłukujemy wodą. Ser kroimy

Kuchnia od dwojga
Kuchnia meksykańska- chilli con carne 197

wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso . Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso również przekładamy do garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa wiosenna 215

pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy ,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso dodałem z powrotem do zupy wraz z osączonym z zalewy groszkiem. Gotowałem jeszcze 5 min. Koperek posiekałem

R'n'G Kitchen
Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 187

blendujemy na gładko, jeśli używamy pomidorów z puszki i są już gładką masę omijamy ten krok. 4. Gotową masą zalać podpieczony spód, tak by nie wylewała się za brzegi tarty, nakładając masę ścianki delikatnie podnosimy do góry. Farsz: Nakładać  na wierzch Snack Pack: przepołowione oliwki, czosnek i kosteczkę Apetiny. Pozostawić zalewę/oliwę z ziołami na po upieczeniu tarty

KreatywnePiny
Kociołek po serbsku 276

height: 1em;" /> Składniki : 3-4 łyżki pasty ajvar 3-4 ziemniaki , niezbyt dużych puszka fasolki – białej , drobnej 1 kg łopatki 4 cebule 2-3 kiełbaski śląskie 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 główka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka wędzonej, mielonej ,słodkiej ,papryki 1 łyżka cukru 2 łyżki ostrej, mielonej, papryki ( oczywiście można mniej ) sól do smaku(...)Czosnek obieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy na noc , żeby się przegryzło . Kiełbasę kroimy w krążki niezbyt grube . Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki . Fasolkę odsączamy z zalewy . Cebulę kroimy w piórka . Jak już mamy przygotowane składniki , idziemy do ogrodu i nieźle wkurzamy sąsiadów ,kopcąc im świeże, suszące się na słońcu pranie , przy okazji rozpalania ogniska na kociołek

Ogrodnik w podróży
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 179

wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się już świeże, aromatyczne zioła zrywane z domowego krzaczka i pomidory koktajlowe wyhodo-wane na kuchennym parapecie. :) Im więcej słońca na niebie, tym więcej uśmiechu na pyszczku. I chęci do kulinarnych eksperymentów, a więc blog zapełni się smakołykami! :)) Dziś przepis(...)kaparami i ruccola z podpiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Składniki:  1 porcja 1 filet z łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You ) 0,5 woreczka brązowego ryżu łyżeczka kaparów z zalewy (polecam  Figaro 6 pomidorków koktajlowych garść ruccoli 0,5 cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% 0,5-1 łyżeczka tartego chrzanu oliwa z oliwek extra virgin rozmaryn, świeżo

Spektrum Smaku
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 192

barbecue sól, pieprz sos 1 główka pieczonego czosnku  1/2 pieczonej czerwonej lub żółtej papryki 2 gałązki tymianku 2 łyżki majonezu pieprz sól dodatkowo 6 pełnoziarnistych bułek 6 plasterków pomidora 6 plasterków czerwonej cebuli 6 plasterków sera tarty ser grana padano lub parmezan roszponka/rukola/sałata lodowa ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej(...)kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone bataty i wszystkie pozostałe składniki (cebulę siekamy w kostkę, listki tymianku odrywamy z gałązek, które wyrzucamy). Całość blendujemy na gładką masę

DefinicjaSmaku
Faszerowane pomidory w greckim stylu 205

lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki(...)oliwek bez pestek odsączyłem z zalewy i dość drobno posiekałem. Dodałem do nich 2 niewielkie ząbki czosnku, które przecisnąłem przez praskę oraz sok z drugiej połowy cytryny, uważając, aby do oliwek nie dostały się pestki. Całość wymieszałem i dodałem niewielką ilość świeżo mielonego pieprzu oraz około łyżkę oliwy. Ponieważ oliwki były w słonej zalewie nie dodawałem soli

Wyprawy kulinarne
Omlet z tuńczykiem i jarmużem 187

tuńczyka w kawałkach  Princes 5 pomidorów koktajlowych 1 garść jarmużu sól, pieprz natka pietruszki, bratki 70 g sera feta 1/2 papryki czerwonej 1 papryczka chili żółta 1 łyżka masła klarowanego Z jarmużu odcinam łodyżki, a liście kroję. Ser feta kroję w kostkę, pomidorki na pół, papryki na kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Jajka przekładam do miski, dodaję sól

wesoła kuchnia
Wytrawna sałatka w kolorze wina z czerwoną quinoą i czerwoną fasolą 188

mała czerwona cebulka 5 małych pomidorów kumato 10 - 12 oliwek kalamata 4 łyżki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego łyżeczka nasion czerwonego pieprzu różowa sól himalajska Wykonanie: Liście sałaty i cykorii rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z mikro amarantusem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, oliwki, opłukaną z zalewy fasolę, quinoę i pociętą w piórka

Quinoa Raz!
Chili con carne 155

mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory – my je zmiksowaliśmy blenderem – oraz paprykę i cukier. Na koniec dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut co jakiś czas mieszając aż większość soków odparuje. Gdy mięso jest już praktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy ją pod wodą z zalewy, w której była) i jeszcze chwilę

Kuchenne Wariacje
Carpaccio z sharona z pikantnym twarogiem w oliwie. 173

posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem.Czego użyłem:-obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon-twaróg półtłusty moczony w zalewie-strzępki jarmużu-ocet balsamiczny-sól

BaRepas