pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:129/177)

Frittata jajeczna pieczona 132

średniej pół małej cukinii 100 g mozzarelli szczypta soli i pieprzu łyżeczka płatków suszonych pomidorów Przygotowanie: Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki (1-2 mm). Cebulkę kroimy drobno a cukinię w małą kosteczkę wraz ze skórką. Mieszamy warzywa razem. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Przekładamy do silikonowej foremki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pomysł na kolację - fasolka ze szpinakiem, pomidorem i harissą 180

obierz ząbki czosnku i pokrój je na plasterki, Dodaj do szpinaku i wymieszaj. Weź pomidora, pokrój go w kostkę i dorzuć na patelnię ze szpinakiem. Niech się chwilę posmaży z resztą składników (ok. 3 minuty), aby odparowało z niego trochę soku. Fasolkę odcedź z zalewy i dodaj do szpinaku. Dodaj również harissę, dopraw danie solą. Smaż jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałata lodowa z pomidorkami i mozzarellą 222

czego tu nie lubić?;) Sałata lodowa, do tego pomidorki koktajlowe, lub cząstki zwykłych pomidorów, mini kulki mozzarelli oraz obowiązkowo sos czosnkowy. Pycha;) 1 główka sałaty lodowej około 250 g pomidorków koktajlowych 1 op. mini kulek mozzarelli (lub 1 większa kulka mozzarelli sałatkowej w zalewie) 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki

Smaki Na Talerzu
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 184

puszkę (czyli 400 ml) wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień tak, aby pomidory lekko bulgotały.W tym czasie poszatkuj kapustę i dodaj do garnka. Przykryj częściowo garnek i duś zupę przez ok. 15 min, aż kapusta stanie się miękka. Fasolę odsącz z zalewy i dodaj do zupy. Dodaj ocet winny, pepperoncino, dopraw solą i pieprzem i gotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym 201

posmarowania bułek 1 duży pomidor 2 łyżki masła 2 jajka sól, pieprz świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Bób wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Obierz bób ze skórek i przełóż do miski. Po obraniu otrzymałam 250 g bobu. Do bobu dodaj ser odsączony z zalewy oraz oliwę. Zblenduj na gładką(...)pieprzem. Stopień ścięcia żółtka dostosuj do swoich preferencji.  Składamy nasze kanapki! Na jednej połówce bułki rozsmaruj sporo pasty z bobu (ok. 3 łyżki), na niej ułóż plastry pomidora i jajko sadzone. Podsyp listkami bazylii i przykryj drugą połówką bułki. Powtórz z drugą kanapką. Zajadaj od razu! Przepis dodaję do akcji: *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiosenna sałatka warzywna 127

puszka Jajka ugotowane 6 szt. Jabłko 3 szt. Seler słupki w zalewie 1 słoiczek Kukurydza konserwowa 1 puszka Sól i pieprz do smaku Ser żółty salami 20 dag Ogórek kiszony 1-2  szt.  Majonez Ogórek szklarniowy do dekoracji Natka pietruszki do dekoracji Pomidor koktajlowy do dekoracji Rzodkiewka do dekoracji Papryka czerwona do dekoracji Czosnek 1 ząbek

Tradycyjna Kuchnia
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 239

minut, aż sos pomidorowy się zredukuje. Dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Kosztujemy i dodatkowo potrawę możemy doprawić jeszcze odrobiną majeranku, solą i świeżo zmielonym pieprzem. * Zamiast passaty pomidorowej można użyć pomidorów z puszki i koncentrat pomidorowy. * Zamiast fasoli z puszki można wykorzystać 400 g suchej fasolki Piękny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Empanadas z meksykańskim farszem 160

mieszając, aż mięso nie będzie surowe, a cebula się zeszkli. Następnie dodać puszkę pomidorów, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i chili, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku i dodać do mięsa. Wymieszać i podgrzewać całość do momentu, aż odparuje

Passions hobbies life
Zagraj z fasolką 198

sposobów i na wiele smaków. Składniki: Fasolka konserwowa biała Jamar (Fasolka w naturalnej zalewie, gotowa do spożycia tuż po otwarciu puszki.) seler 100 g por 100 g ziemniaki 4 duże pietruszka natka parę gałązek marchew 3 szt buraczki starte 300 g czosnek 5 ząbków pomidory z puszki 250 g  sól do smaku  pieprz biały mielony

Różowa kuchnia
Wege bigos. 160

pieczarek 2 łodygi selera naciowego 8 suszonych pomidorów 1 garść rodzynek 1 garść pestek dyni 1 łyżeczka pasty tandoori 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren zielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren miażdżonej kolendry duża szczypta kozieradki kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili 2 liście laurowe czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz(...)Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu

vegetanie
Halloween'owe tagliatelle 153

oraz ketchup i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trafiły się nam dość kwaśne pomidory wówczas możemy dodać trochę cukru do smaku. Sos gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż zacznie gęstnieć. Makaron tagliatelle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mini mozarelle osączamy z zalewy. Przygotowujemy po 2 sztuki serowych kulek na porcję lub 1 kulkę przekrawamy

MyCookBook.pl
OGÓRKI W POMIDORACH 667

słoiki z ogórkami które zaniosę do piwnicy na zimę, to te w pomidorach. Właśnie dzisiaj tym przepisem zakończyłam sezon ogórkowy.Wszystkie przepisy na ogóreczki mojego wykonanie znajdziecie w tym poście:  MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI   Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 4 łyżki soli

Z Majeczką w kuchni
Paella z owocami morza i kurczakiem 201

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych ok. 250-300 g groszku zielonego łuskanego (może być mrożony) ok. 300 g krewetek średnich (31-40) obranych (mogą być z ogonkami) – świeże lub mrożone ok. 200 g krewetek całych większych (16-20) ok. 300g mięsa małży (obrane, mrożone lub świeże, ewentualnie w zalewie) ok. 300g małży w muszlach(...)zmienią kolor; zdjąć z patelni. Teraz na patelnię wrzucami mięso z małży (jeśli używacie małży w zalewie pomijamy ten krok, a na patelnię dodajemy jedynie kilka łyżek zalewy) i podsmażamy 2-3 minuty (uwaga, za długo gotowane małże twardnieją i robią się gumowate). Zdejmujemy małże z patelni. Teraz wrzucamy nasze małże w skorupkach i chwilę gotujemy

Pociąg Do Kuchni
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 212

nerwów, albo po prostu gdy jest sezon na piękne, soczyste pomidory, polecam Wam wyjątkową tartę. Klasycznej tarty tatin nigdy nie piekłam, z uwagi na brak odpowiedniej patelni, którą by można włożyć do piekarnika. Tu jednak nie jest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki(...)przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg nieco większy od średnicy formy. Wyjąć tartę z piekarnika, na wierzchu ułożyć ciasto, zawijając jego brzegi do środka, pod pomidory. Piec w 220 st. C. przez 2-30 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Słonko grzeje. Czyż to nie cudowne...?  Bardzo miła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym 143

gouda ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta płatków chili Sól morska do smaku Oliwa do podsmażenia mięsa Sos pomidorowy ½  kg mięsistych czerwonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku Szczypta ostrej papryki Sól morska do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie(...)osączoną z zalewy fasolką oraz kukurydzą (po 2 łyżki zostawić do sosu)wsypać ugotowany wcześniej ryż i całość wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sos pomidorowy: Czosnek obrać posiekać lub przecisnąć przez praskę, włożyć do rondelka z oliwą i chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory , koncentrat i przyprawy, dusić

Wanilia i Kardamon
Makaron z tuńczykiem, cukinią, suszonym pomidorem i słonecznikiem 144

kroimy na ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w paski, dodajemy do reszty, dodajemy też przyprawy (paprykę, oregano, sól i pieprz) i ziarna słonecznika. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. 2. Listki bazylii myjemy i razem z tuńczykiem (odsączonym od zalewy) dodajemy już na samym końcu, delikatnie mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Ogorki krojone 147

wylać wodę . Ponownie zalać  wrzątkiem , czekać 10 minut i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x ,  ponieważ są bardziej delikatne ). Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru. Napełnić słoiki ogórkami ,zalać zalewą i natychmiast zamknąć słoik

w mojej kuchni
sardynki w sałatce 152

pół twardo. Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Sałatka z sardynkami 127

pół twardo. Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Pasta z makreli wędzonej z suszonymi pomidorkami 211

Dzis na kolacje bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wedzonej makreli.Poniewaz z mezem jestesmy "rybozercami" ,wszelkiej masci ryby czesto goszcza na naszym stole.Moj przepis jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!