Ryba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta już(...)filetu z dorsza 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule białe 1 pietruszka 1 seler 3 marchewki 250 g suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy) garść żurawiny 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka, cytryna 1 liść laurowySposób przyrządzenia: Każdy filet posypać solą i pieprzem z każdej
pieprzny smaczekmomentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy ugotowany pęczak oraz pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy górną część (czapeczki) i małą łyżeczką wydrążamy środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do pęczaku. Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i również dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy. Gotowym farszem
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki płatków chili, łyżeczka bazylii, pół łyżeczki czosnku, łyżeczka sproszkowanych pomidorów. Podgrzewamy około 700 ml wody i dodajemy pół łyżeczki soli, koncentrat, cebulę w piórach, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeżą bazylię i lubczyk. Ziół nie rozdrabniamy, gdyż mają one za zadanie wyłącznie dodać aromatu "zalewie", wyciągamy je pod koniec gotowania, a wywar gotujemy nie dłużej niż
Pichceniomaniaodłożyć. Rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dusić 5-6 minut. Włożyć pomidory, wlać bulion, doprawić do smaku, zagotować. Gotować 15 minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi
magiczna kuchnia Kasidrobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień i gotować ok godziny aby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając.W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę, sok z zalewy zostawić. Po godzinie gotowania
Monia miesza i gotujemarynowanej , a jak wiemy nic tak do siebie nie pasuje jak pomidor,papryka i czosnek , tak więc udane trio na zimowe dni Składniki na 5 słoików 0,5 l : 3 kg grubościennej czerwonej papryki w typie block 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa : 1 l soku pomidorowego -gęstego 1 szklanka cukru 1 szklanka octu
Ogrodnik w podróżypolecam gorąco!!!! Składniki: 36 krakersów, 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach (ok 340g), 6 jajka, 100g żółtego sera, ok 8 łyżek majonezu, Szczypta słodkiej papryki, Szczypta pieprzu, szczypiorek Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z 5 łyżkami majonezu. Szprotki rozgniatamy widelcem razem z zalewą pomidorową, dodajemy szczyptę słodkiej papryki i pieprzu, mieszamy aż do połączenia. Jajka
Swojskie jedzonkośrednim gazie około 15 minut. Teraz czas na cukinię i pomidory. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy dla zaostrzenia smaku i wszystko zalałam przecierem pomidorowym. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, obiema paprykami i vegetą. Wymieszałam i zostawiłam na małym gazie około 20 minut. Na koniec wsypałam odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszałam i po 5 minutach wyłączyłam gaz. Gotowe. Teraz czas
Kuchnia u Krysinastępnie mięso. Paprykę oczyściłam z pestek, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę i razem z papryką przełożyłam na patelnię. Wlałam ok. 200 ml gorącego wywaru. Po chwili dodałam ugotowaną fasolę. Jeśli użyjecie fasolę w puszce, należy odsączyć ją z zalewy. Wywar podgrzałam, żeby był gorący i przełożyłam do niego zawartość patelni
Kuchnia u KrysiSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 szklanki ryżu * 1 duża cebula zalewa: * szklanka przecieru pomidorowego * 2 szklanki bulonu * pół kostki masła
Pobite gary BarbaryDodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą
Food Squarehalloumi garść świeżej kolendry 1 pomidor 1 czerwona cebula kilka listków sałaty, np. rzymskiej Relish z ananasa: 250 g świeżego ananasa 2 szalotki lub mała czerwona cebula 1 papryczka chili 3 łyżki octu ryżowego 2-3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego * PRZYGOTOWANIE Burgery z ciecierzycy Ciecierzycę odsącz z zalewy (zostaw ją na później) i zmiel(...)koniec dopraw do smaku (ja dolewam jeszcze odrobinę octu). Odstaw do wystudzenia. Przygotowanie burgerów Bułki owsiane przypiecz na grillu, aż staną się chrupiące. Na spód połóż listek sałaty, plasterek pomidora i plastry grillowanego sera halloumi. Następnie ułóż kotleta z ciecierzycy. Polej go relishem z ananasa, połóż plasterki cebuli i kilka listków kolendry. Złóż burgera i podawaj. * * Ta piękna deska, którą
Food SquarePaluchy serowe z sezamem - Kliknij po przepis. 6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 9. Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym(...)Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 15. Roladki z tortilli - Kliknij po przepis. 16. Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów - Kliknij po przepis. 17. Biedronki na krakersach z pastą z wędzonego łososia - Kliknij po przepis. 18. Guacamole - Kliknij po przepis. 19. Pierś kurczaka w panierce
W kuchni u Monikikuchennych Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Składniki -1 kalafior -kilka łyżek oliwy lub oleju -1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz -1 czerwona cebula -garść pomidorków koktajlowych -180 g sera feta -1 puszka cieciorki lub mix fasoli z cieciorką, odsączonej z zalewy -2 garści rukoli, umytej(...)shakerze do sosów, który możecie kupić tutaj umieszczamy wszystkie składniki sosu. Zatrzaskujemy gumę i energicznym ruchem potrząsamy pojemnikiem. Po chwili mamy gotowy sos Post Sałatka z pieczonym kalafiorem, pomidorami i rukolą pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujeosób: 2 szkl makaronu świderki Sos: 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 1-2 ząbki czosnku 3 spore garści świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% 150 g startego sera żółtego sól świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku
Smakołyki Asi